Selaat arkistoa kohteelle NBA.

Tässäkö vuoden valmentaja?

2.7.2015 Koripallo

Kaksi viikkoa sitten Golden State Warriorsin NBA-mestaruuteen valmentanut Steve Kerr on kelpo valmentaja. Siis kuka?
Kerr oli pelaajaurallaan loistava kaukoheittäjä, kolmen pisteen koreja tuli tasaiseen tahtiin. Hän on pelannut Michael Jordanin ja Tim Duncanin kanssa saavuttaen viisi NBA-mestaruutta. Peliuransa jälkeen hän on toiminut Phoenix Sunsin toimitusjohtajana sekä Tv-kommentaattorina.

Kerrin menestyksen salaisuus heti ensimmäisellä valmennuskaudellaan Warriorsissa perustui joukkuepelaamiseen. Tämä näkyi hyökkäspään tilastoissa, kuten ottelukohtaisissa pistekeskiarvoissa ja korintekoprosentteissa. Kerr onnistui myös yhdistämään pelaajiensa parhaat ominaisuudet joukkueen pelisuunnitelmaan. Stephen Curry ja Andre Igoudala hoitivat ottelujen ratkaisut, Klay Thompson nakutti kolmosia ja Andrew Bogut taisteli korinalustilanteissa, kuten keskushyökkääjän kuuluu koripallossa tehdä. Myös vaihtopenkiltä löytyi laajuutta David Leen ja Leandro Barbosan myötä. Läpimurron tehneen Draymond Greenin monipuolinen vastustajan vartioiminen oli avainasemassa, jolloin pallonriistot johtivat nopeisiin hyökkäyksiin. Green otti levypalloja kymmenen kappaletta ottelua kohden.

Kerr sijoittui toiseksi NBA:n vuoden valmentaja-äänestyksessä, mutta ura valmennushommissa voi olla yhtä loistava kuin pelaajana.

Ansaittu mestaruus ja koripallon oppitunti

31.8.2014 Indycar, Koripallo

Kauden viimeinen Indycar-kilpailu ei tuottanut faneille pettymystä, vaan tarjosi huikeaa toimintaa Fontanan ovaalilla. Radalla nähtiin ohituksia ja kolmin rinnan ajelua unohtamatta varikkotaktiikoita. Will Power nousi upeasti 21. ruudusta yhdeksänneksi ja se riitti hänelle varmistamaan uransa ensimmäisen Indycar-mestaruuden. Hän todellakin ansaitsee mestarin tittelin, sillä hän oli kolme kertaa peräkkäin toinen pisteissä vuosina 2010-2012.
Ganassi-tallin Tony Kanaan ajoi päätöskisan voittoon ja kuittasi itselleen kaksinkertaiset pisteet. Roger Pensken kultapojan Helio Castronevesin kisa meni pieleen varikon läpiajorangaistuksen myötä, jonka hän sai ylitettyään valkoisen viivan varikon sisääntulossa.
On todella valitettavaa, että kausi päättyy jo elokuussa, sillä se on tarjonnut huikean jännittäviä kilpailuja vaihtuvine voittajineen. Tällaista tasaisuutta tarvittaisiin Formula ykkösiin. Ensi kauden valmisteluista tulen kertomaan talven mittaan. Suomen ainoa Indycar-kirjoittaja onnittelee tämän vuoden mestaria Will Poweria.

Vaikka Suomen koripallomaajoukkue oli osallisena USA:n näytösottelussa, niin jatkoa ajatellen oli lupaavaa huomata pelin parantuminen toisella puoliajalla. Kuten Petteri Koponen toteaa IS:lle, ”susijengin” turnaus alkaa toden teolla vasta tänään Ukrainaa vastaan.
Ottelussa tuli huomattua jo monen vuoden ajan näkynyt selkeä ero USA:n ja muun maailman koripallossa. Yhdysvalloissa pelataan yksilökeskeistä show-koripalloa, jossa NBA-joukkueet rakennetaan yhden tähtipelaajan ympärille. Tästä loistavina esimerkkeinä Chicago Bulls 90-luvulla ja alkavalla kaudella Cleveland Cavaliers, jota kaikki veikkaavat mestariksi Lebron Jamesin vuoksi.
Yhdysvallat on niin helpossa lohkossa, että pelkistä yliopistopelaajista koottu ryhmä voittaisi kaikki muut.

Euroopassa pelataan joukkueorientoitunutta koripalloa. Joukkueessa on viisi yhtä hyvää pelaajaa pallon molemmilla puolilla ja yksi ottelut ratkaiseva pelaaja.
Tästä asiasta voisin väitellä menestyneiden koripalloilijoiden Sakari Pehkosen ja Jukka Hemdahlin kanssa.