Selaat arkistoa kohteelle Napapiirin pikajuna.

…Joulu on jo täällä!

19.12.2014 Yleinen

Joulun odotusta Sateenkaaressa, osa 2

Eskarin viimeinen viikko ennen joulua sujui Sateenkaaressa jouluisten kädentaitojen ja ”Napapiirin pikajuna” elokuvan parissa. Lasten tekeminä syntyivät kuuset, karkkikepit, tontut ja sydämet. Joulunaikaan luimme ahkerasti myös joulusatuja ja tarinoita. Tutuiksi tulivat mm. Urpon ja Turpon jouluiset seikkailut, Mauri Kunnaksen ”Joulupukki” ja ”Melunkylän joulu”. Tässä Sateenkaaren ”kirjaston” joulukirjanäyttely, johon lapset ovat itsekseenkin käyneet tutustumassa.

joulukuun loppu 029

1. Kädentaidot: J niin kuin joulukuusi ja kotitontun seikkailuja

Osa Sateenkaarelaisista tutustui ”Melukylän jouluun”, jossa Melukylän lapset valmistelivat joulua mm. hakemalla ja koristelemalla joulukuusen. Isoisällekin hankittiin oma pikkukuusi. Aiheeseen lapsia johdateltiin myös laulamalla yhdessä ”Joulupuu on rakennettu” ja loruilemalla ”Kuusi” loru. Sitten mietitimme, millä kirjaimella joulukuusi alkaa ja minkä kirjaimen näköisiä usein joulukuusta koristavat karkkikepit ovat. No, J-kirjaimen muotoisiahan ne ovat. Lopuksi leikimme ”Joulukuusimetsä” leikkiä, jossa puut toistavat J-äännettä, paitsi yksi, joka toistaa jotakin muuta äännettä. Yksi leikkijöistä toimii silmät sidottuna poikkeavan äänteen etsijänä. Näin sivusimme samalla vähän jo J-kirjainta, kun se nyt hyvin jouluun sopii.

Joulukuusia valmistimme kahdella eri tavalla. Tarjolla oli kuusenoksassa roikkuvan karkkikepin valmistaminen tai koko joulukuusen maalaaminen. ”Kuusenoksa” -työ tehtiin liiduilla mustalle paperille, johon liimattiin puuväreillä väritetty karkkikeppi. ”Joulukuusi” -maalaus toteuttiin, niin että ensin valkoisella liidulla tehtiin A3 kokoiselle paperille kolmionmuotoinen kuusi ja ”hohtavia” viivoja. Tämän jälkeen kuusi laveerattiin vihreällä ja tausta sinisellä vesivärillä. Lopuksi piipunrassi-karkkikepit muotoiltiin ja liimailtiin kuuseen. Tämän näköisiä kuusia saimme aikaan:

joulukuun loppu 035joulukuun loppu 033joulukuun loppu 045joulukuun loppu 044

Osa Sateenkaarilaisista pääsi tutustumaan ”Kotitonttu” kirjaan, joka kertoo tunnelmallisen joulurunon kotitontun jouluyöstä upean kuvituksen kera. Tämä laulunakin tunnettu runo innoitti lapsia piirtämään omat tonttunsa liidulla paperille ja tämän jälkeen laveeraamaan hämärän tunnelman sinisellä vesivärillä…

joulukuun loppu 003 joulukuun loppu 004

”Tuima on talven pakkanen, tähdet kiiluvat yössä.

Kansa kartanon hiljaisen nukkuu jo, uupunut työssä.

Verkkaan vaeltaa kiekko kuun,

lunta täynnä on oksat puun,

kattojen päällä on lunta.

Tonttu ei vaan saa unta.”

Tässä osa Sateenkaaren taidenäyttelyssä esillä olevista tontuista:

joulukuun loppu 037 joulukuun loppu 038 joulukuun loppu 039 joulukuun loppu 042

Lisäksi tehtiin myös kartongista ja silkkipaperista koristeita. Ihanan muhkeat ja punaiset joulusydämet syntyivät lasten käsissä yhdessä hujauksessa. Koristeet viimeisteltiin vielä kimaltein ja tarroin. Alla muutamia valmistuneita sydän-koristeita:

joulukuun loppu 049

2. Napapiirin pikajuna

Hyvään joulumieleen ja tunnelmaan kuuluu tietysti jouluelokuva. Niinpä Parkkarilan päiväkodin minikinossa esitettiin ”Napapiirin pikajuna” elokuva. Vauhdikas ja jännittävä junamatka vie sinut tapaamaan joulupukkia. Elokuva korostaa myös ns. aineettomien lahjojen merkitystä. Ystävyys, rohkeus ja usko ovat tärkeitä joulun arvoja. Sateenkaaressa leikittiin ihan oikeaa elokuvateatteria, sillä lapset pääsivät paikalleen elokuvastakin tutulla kultaisella lipulla, jonka sai omakseen uskomalla joulupukkiin. Liput rei’itettiin, muttei ihan elokuvan konnarin tyyliin kuitenkaan. Ravintolavaunussa oli tarjolla poppareita. Alla muutama kuva Parkkarilan minikinosta:

joulukuun loppu 055 joulukuun loppu 059

Tässä taas kuvamaistiaisia elokuvasta ja leffan tunnari ”Believe”:

polar PolarExpress polarex

https://www.youtube.com/watch?v=Usl3oTsJg88

 3. Hyvän Joulun toivotus

”Joulu on tullut,

salaisuuksien aika.

Ystävyyden ympärille

tehdään joulutaika.

Joulu on tullut,

leikkiä tahtoisin jatkaa.

Laulamalla lämmitellä

sydämien matkaa.”

Tässä Sateenkaaren epävirallinen Joulukortti kaikille tämän blogin lukijoille – kuvassa ovat Parkkarilan päiväkodin ”Tontut ja keijut” vuodelta 1961:

skannaaminen0001

Hyvää Joulua kaikille!

Toivoo Sateenkaaren väki