Selaat arkistoa kohteelle MTV Sport.

Mainostusruutu

29.9.2014 Urheilu

”Aiheesta lisää nettisivuillamme”. Kuulostaako tutulta?

Olet varmaan kuullut tuon repliikin, kun olet katsonut MTV Sport uutisia, jotka siis tunnettiin aikaisemmin Tulosruudun nimellä. Kaikki kunnia ”Pöllölaakson” kovaa ahkeroivalle porukalle tiedonvälityksessä, mutta jokin niissä uutisissa mättää. Nimittäin katsonko uutisia vai ylipitkää mainosta?

MTV tekee uutisia yhtä riippumattomasti, kuten YLE, niin myös urheilun kohdalla mainiten päivän polttavimmista ja suomalaisia kiinnostavimmista urheilutapahtumista. Kuitenkin voin jo lukea Mika Saukkosen huulilta lauseen, ”Ostakaa kanavapakettimme, niin näet urheilua ja kaikkea muuta”.
Toisin sanoen MTV3:n urheilu-uutiset koostuvat kahdesta asiasta, uutisten ajankohtaisuudesta ja markkinoinnista.

Vuodesta 2007 alkaen, jolloin MTV3 lanseerasi kanavapakettinsa, on kanavan urheilu-uutisissa pääosaan nostettu lajit, joita kanava itse näyttää välittämättä kiinnostaako kyseiset uutiset katsojia vai ei. Hyvin harvaa kiinnostaa jääkiekon Mestarien liigan pelit, mutta niistä kyseinen kanava uutisoi houkutellakseen ihmisiä tilaamaan maksukanavansa, joilla kaikki pelit näytetään. Toki MTV3:sella näytetään silloin tällöin suoria urheilulähetyksiä, mutta niiden pääasiallinen tarkoitus on katsojan mielestä mainostaa konsernin maksukanavia, tasaisin väliajoin kesken Valioliiga-ottelun Mikko Innanen kertoo, mitä muuta MTV:n kanavilla tapahtuu mikä pikkasen suututtaa pelin seuraajia.

Mtv3:sen kilpailija on jo epäsuorasti myöntänyt näyttävänsä muutaman liigamatsin ilmaiskanavilla markkinoidakseen omia maksukanaviaan, johan jo ohjelmatiedoissa lukee Nelonen Pro esittää: Kärpät-HIFK. Samaa toivoisi myös kolmosen porukoiden tekevän.

Tarkoitus ei ole missään nimessä haukkua MTV3:men toimintaa tai kehua Urheiluruutua ja eläinrakasta Niki Juuselaa, vaan kertoa rehellisesti miltä katsojasta tuntuu katsoa uutisia, joissa tapahtumien kertominen jää liiallisen mainostamisen jalkoihin. Samaahan tekevät Yhdysvalloissa ABC ja NBC omien urheilulähetystensä yhteydessä, mutta ei välttämättä niin läpinäkyvästi kuin MTV3 meillä Suomessa. Mikäli satuin pahoittamaan joidenkin mielet, niin pyydän nöyrästi anteeksi.