Selaat arkistoa kohteelle ms.

Oma kalastustietokanta

12.9.2014 Huumori, Sekoseko, Sport, Vapaa-aika, Yleinen

Kehitin MS Access-tietokannan uuden kalastusharrastukseni ympärille. Näillä mokomilla saalilla sitä nyt ei vielä ehkä tarvi, joka sintin muistaa muutenkin. Mutta kun saaliita alkaa oikeasti tulla, niin jälkeenpäin on kiva muistella, mistä ja mitä kalaa on saanut narrattua ja milloin. Ja antaahan se myöhemmin tietoa siitä, millä vieheellä juuri siitä kalavedestä on aiemmin kaloja saanut narrattua. Nyt joku varmaan väittää, että muistaahan ne kalansaaliit muutenkin. Voi olla niinkin, mutta omaan muistiini en luota. Tuskin muistan jälkeenpäin, millä nimenomaisella vieheellä se kyseinen kuha tuli, ellen kirjaa tietoa tuoreeltaan ylös. Viikkojen ja kuukausien päästä muistot voi alkaa pikkasen heittää, tiedän kokemuksesta.

Kehittelemäni tietokanta pitää kaikenlaista tilastoa  sisällään. Se antaa kalansaaliista esim. päivä-, viikko-, kuukausi- ja vuosiraportteja. Ohjelma listaa hyvät ja huonot ottipaikat, parhaat vieheet, ottavimmat tuulet ja säätilat, mainioimmat vuorokaudenajat, runsaimmat kalalajit ja paljon muuta tietoa, ihan niin kuin itse tahdon. Ja miäpoika tahdon!
Ja kertoopa se vielä, kenen kalakaverin matkassa olin. Tietokantaan on kiva lisätä kaikki (voitetut) kavereiden kanssa pidetyt kalakisat. Häviöitä en kirjaa, heh. No totta kai kirjaan. Ja jälkeenpäin voin katsoa, kenen kaverin kanssa oon ollut eniten eri vesistöjen äärellä. Ja niin edelleen, ja niin edelleen.

Täytin kokeeksi tietokantaa tämän alkuviikon saaliilla: 18 pientä tai pienehköä ahventa, yksi pieni hauki ja yksi 820 gr säyne, kaikki saatuna lähirannasta. Kirjasin ylös myös kaverini kanssa aiemmin tehdyn suolampisession, silloin olin mukana vain mato-ongella.

Mulla on tehtynä sinne tietokantaan luettelo omista kalastusvehkeistä, joka ainoa viehe on präntätty ylös. Oon hommannut pienen mutta suht kattavan kalapakin, jossa vieheiden lisäksi on mm. kalavaaka, parit pihdit, puukko tietysti, pieni vasara jättiturskien nuijimiseen, varakoukkuja ja -siimoja ynnä muita releitä, mitä nyt kuvitella saattaa. Laastareitakin on, jos kala saa koukusta haavan.

Kalatkin on ihmisten lailla jo niin nykyaikaisia, että ne twiittailee toisilleen, mihin uistimeen tai matoon ei kannata hyökätä. Niillä on melkein kaikilla chatti päällä, ne varottelee muita tyyliin ”tuol on taas se sinipukuinen ääliö virvelin varressa, älä mee sen koukkuun”. Niillä kaloilla, joilla ei chattiä ole, ne tarttuu mun ja muiden fisustajien koukkuihin. Uskokaa pois. Tätäkin tutkin ja kirjaan havaitsemani kalojen väliset viestittelyt muistiin. Uskokoon ken haluaa, tätä viimeistä asiaa minäkään en usko. Vai uskonko sittenkin…

Jos tästä tietokannasta joku lukija kiinnostuu, voin toki pyynnöstä antaa sen lukijan käyttöön pientä korvausta vastaan. Korvaus voisi olla vaikkapa pari-kolme viehettä tai muuta kalastuskamaa. Rahaahan ei uskalla vastaanottaa, kun se verottajan peikko vaanii joka puolella.