Selaat arkistoa kohteelle Moottoripyörä.

MP-messut 2016

17.2.2016 Moottoriurheilu

Kuvia puolitoista viikkoa sitten pidetyiltä MP-messuilta.

Stadion hurraa – pyörille

22.1.2016 Kolumni, Urheilu

crossi
Kuvituskuva(Kuva: Wikimedia Commons)

Motocrossista 70-luvulla kehitetty supercross on stadioneilla ajettava motocross-kilpailu. Radat ovat lyhyempiä, kilpailut 20 kierroksen mittaisia ja ne ovat Yhdysvalloissa todella suosittuja – keksittiinhän laji siellä vuonna 1972. Tuolloin lajia maassa hallinnoiva AMA (American Motorcyclist Association) järjesti kilpailun, johon osallistui tuon ajan parhaat motocross-kuljettajat. Kilpailun promoottori vertasi kilpailua amerikkalaisen jalkapallon NFL:n loppuotteluun Super Bowliin. Kaksi vuotta myöhemmin AMA käynnisti Supercrossin mestaruussarjan, jolla on mykyään myös maailmanmestaruusarvo. Sarjasta on tänä vuonna ajettu kaksi osakilpailua ja Ryan Dungey, viime voden mestari on pistejohdossa. Laji on levinnyt kotimaansa ulkopuolelle ja kilpailuja järjestetään ympäri Eurooppaa, myös Suomessa.

Kilpailut todellakin sopivat tv-yleisölle, sillä pienen kilpailualueen ansiosta isot yhtiöt saavat laajaa sponsorinäkyvyyttä ja amerikkalaiseen joka viides minuutti tulee mainoskatko. Myös paikanpäälle tulleet viihtyvät, sillä he näkevät koko radan kuppi-istuimiltaan.
Suurin osa huippukuljettajista on Yhdysvaltalaisia, mutta näin Euroopan puolelta on mukava nähdä vanhan mantereen poikien menestyvän. Kausi ajetaan keväisin tammikuusta toukokuun alkuun, jonka jälkeen alkaa motocross-kausi myös Yhdysvalloissa. Paikalliset kuljettajat tavallaan harjoittelevat stadioneilla ulkoratakautta varten. Sillä erotuksella, että mestaruuspokaalin lisäksi saa paljon rahaa.

Nämäkin kilpailut tarjoavat leipää ja sirkushuveja. Kansa maksaa pääsylipuista noin 40 dollaria ja supercross tarjoaa hyvää liiketoimintaa baseball-stadioneiden omistajille, sillä ne eivät jää talvellakaan tyhjiksi. Maksu-tv kanavat tuovat mahtavat mainostulot, sillä mainoksista yritykset haluavat maksaa – ja paljon. Rahamäärät kuitenkin jäävät Super Bowlin ennätyslukujen taakse.
Emolajinsa tapaan Supercros on loukkaantumisherkkä laji, pyörän pettäessä esimerkiksi hyppyrin alastulossa voi viedä kuljettajan kuukausien mittaiselle sairaslomalle. Joka kausi joku huippukuljettaja joutuu lomalle paikkojen sijoiltaanmenon vuoksi.

Voisiko suomalainen menestyä motocrossin lisäksi supercrossissa? ehkä. Harri Kullas ajoi lupaavasti motocrossin MM-sarjassa MX2-luokkaa. Parhaimpana suorituksena hän ajoi kolmanneksi Latviassa. Toisaalta tämä vaatii uskallusta lähteä Amerikan mantereelle sekä jatkuvaa harjoittelua. Tätä painotti motocrossin viimeisin maailmanmestari Pekka Vehkonen TV2:n Motorsport-ohjelmassa. Supercrossia pidetään motocrossin amerikkalaisena muotona, eikä eurooppalaisia menestyjiä ole ollut kuin muutama.

Suomesta puheen ollen, lajin ainoa kilpailu järjestettiin marraskuussa Tampereella, rata rakennettiin rekoilla tuodusta sorasta, joka muovattiin hyppyreitä ja kallistettuja kaarteita sisältäväksi vauhtiareenaksi. Ratojen profiilit korostavat lajin luonnetta teknisenä ja vauhdikkaana.