Selaat arkistoa kohteelle MM-futis.

MM-fiilis

8.6.2014 Yleinen

VANTAA. Ensimmäinen jalkapallon MM-kisamuisto minulla on Meksikon kisoista vuodelta 1986. Broidi kyllä mainitsee, että katselin turnausta jo 1982, mutta siitä minulla ei ole muistikuvia. Niin monet pelaajat ovat kulkeneet hienoilla urillaan ammattilaisfutiksen mankelin läpi. Uudet gladiaattorit ovat tulessa eikä vanhoja partoja näe kuin valmennuspuuhissa.

Meksikon kisoista muistan erityisesti Diego Maradonan rynnistyksen Englantia vastaan. Argentiinalainen legenda sai pallon keskikentällä, juoksi läpi engelsmannien puolustuksen, harhautti pari keskikenttämiestä, sitten pakit ja lopulta jopa maalivahdin sysäten pallon hallitusti verkon perukoille. Mahtavaa! Kukaan ei ole ollut yhtä ylivoimainen kuin Maradona, kenties Brasilian Pele. Toinen Maradonan maali on jäänyt mieleen kuin se olisi tapahtunut vasta toissa viikolla: Keskikentältä tulee keskitys, vastatusten maalivahti ja Maradona, joka hyppää korkealle ja osuu selkeästi käteen, josta kimmokkeen ottaen pallo  maaliin. Tuomarit hyväksyivät maalin, vaikka se oli ilmiselvä virhe.

MM-kisat ovat vain kerran neljässä vuodessa. Moni pelaaja ei saa mahdollisuutta edustaa maataan yhdessä maailman suurimmassa urheilutapahtumassa. Jos pelaajan ura kestää parikymppisestä vaikkapa noin kolmekymmenvuotiaaksi, on hänellä edessään korkeintaan 3 turnausta. Kaiken aikaa tulee lisää tähtiä eivätkä kaikki maailman parhaat palloilijat osallistu Rion kisoihin. Viimeisin loukkaantumisen takia sivuun joutunut pelaaja on Saksan Marco Reus. Se on isku  vyön alle Saksan miehistössä.

Jos katselee alkulohkoja, voi hyvin nopeasti päätellä, mitkä ovat kovimmat alkulohkot. A:ssa on kovia: Brasilia, Kroatia, Meksiko ja Kamerun. Maininnan arvoinen on myös lohko G: Saksa, Portugali, Ghana ja USA. Lohko D on kuitenkin ehkä kovin: Uruguay, Costa Rica, Englanti ja Italia. Joku näistä joukkueista tullee juhlimaan turnauksen lopussa. Surkein lohko on selkeästi lohko H: Belgia, Algeria, Venäjä ja Korea.

Turnaus potkaistaan käyntiin 12.6. Ensimmäisessä ottelussa Brasilia saa vastaansa yllätysvalmiin Kroatian. Jokainen ottelu televisioidaan, lehdet huutavat lukijoita. Sosiaalinen media twittereineen laulaa hoosiannaa koko kuukauden. Ihmiset ovat töissä ylirasittuneita katsottuaan yömyöhään pelejä, jotka kutkuttavat ainutkertaisuuttaan.

Muisti on kummallinen asia. Muistan useimpien turnausten finaalit ja sen, missä tuolloin olin katsomassa tuota mahtavaa tapahtumaa. Kysypä sitten jotain aivan yhtä kaukaista asiaa, ei tule vastausta. Jalkapallon MM-finaali jatkaa eloaan neljä vuotta, jonka jälkeen uusilla tai vanhoilla menestyjillä on mahdollisuus taas uusiin saavutuksiin. Kyseessä on jatkumo.

Mikko Roivas

MM-futiksen lohko A

5.6.2014 Yleinen

VANTAA. 12. kesäkuuta se sitten alkaa. Jalkapallon MM-kisat Brasiliassa, jonka avauksessa kohtaavat isäntämaa Brasilia ja Kroatia. Pienet ennakot jokaisesta joukkueesta.

LOHKO A:

Brasilia: Brassit lähtevät kisoihin selvänä mestarisuosikkini. Heidän tavoitteenaan on voittaa MM-kulta 6:nnen kerran. Pienenä huomiona mainittakoon, ettei eurooppalainen maa ole voittanut koskaan Etelä-Amerikassa järjestettyä turnausta. Brasilia on ottanut osaa MM-kisoihin 19 kertaa, joista on irronnut viisi MM-kultaa.

Joukkueesta löytyy taitoa muun muassa Neymarilta, Dani Alvesilta, jotka kummatkin edustavat FC Barcelonaa. Valioliigan Chelseaa edustaa jopa 3 pelaajaa: Oscar, David Luiz ja Ramires.

Joukkueen päävalmentajana toimii Luiz Felipe Scolari.

Brasilian Fifa-ranking: 3.

Kroatia: Kroatia on yllätysvalmis jalkapallomaa. Jos se saa pelinsä kulkemaan, on se vanhan ajan slaavilaista peliä parhaimmillaan. Joukkueessa pelaa yksi turnauksen vanhimmista pelaajista, Ivica Olic – ikää on 35 vuotta.

Vastustajien kauhuksi Kroatialla on heittää kentälle muutama kova nimi. Real Madridissa pelaava Luka Modric ja Bayern Münchenissä palloileva Mario Mandzukic. Joukkuetta valmentaa Niko Kovac. Kisat ovat Kroatian kolmannet MM-tasolla.

Kroatian Fifa-ranking: 18.

Meksiko: Valmentaja Miguel Herrera pitää Brasiliasta erityisen paljon. Hänen mukaansa joukkue on valmis taistelemaan jatkopaikasta. Meksiko on edustanut maataan 14 turnauksessa.

– Pystymme pelaamaan hyvin kovia maita vastaan, Herrera sanoo.

Lähinnä koko ryhmä koostuu eteläamerikkalaisissa joukkueissa pelaavista miehistä. Seurata kannattaa esimerkiksi ManUssa pelaavaa Javier Hernandezia.

Meksikon Fifa-ranking: 20.

Kamerun: Kuudennen kerran MM-kisoissa pelaava Kamerun hävisi Paraguaylle harjoitusottelussa 2-1. Joukkueesta löytyy muutama huippu: Samuel Etoo, joka pelaa Chelseassa ja Alexandre Song, joka on FC Barcelonan keskikenttäpelaaja. Sevillaa edustaa Stephane Mbia.

Joukkuetta valmentaa saksalainen Volker Finke.

Kamerunin Fifa-ranking: 56.

Mikko Roivas