Selaat arkistoa kohteelle mitäpä jos.

Mitäpä jos?

16.4.2014 Yleinen

Mitäpä jos sä pelkäät turhaan? Samuli Putron oivallinen lyriikka pitää sisällään hyvin tavallisen tilanteen. Tilanteen, jonka jokainen kokee useasti. Pelkäämme asioita erilaisissa elämänvaiheissamme. Pelko on tietenkin luonnollista ja monesti myös auttaa sitten itse asian kohtaamisessa. Se pitää varpaillaan ja sen avulla ei asennoidu turhan välinpitämättömästi.

Onko siis turhaa pelkoa olemassakaan? Jälkikäteen on monesti helppo viisastella, miten joku pelko oli ihan aiheetonta. ”Jos olisin tiennyt, miten helppoa se olikaan, olisin tehnyt sen jo ajat sitten”. Mutta kukapa meistä olisi ennustaja? Siis näkisi varmasti tulevaan, miten asia menee. Haluamme kuvitella tapahtumaketjuja eteenpäin asioista, joita mietimme. Taipumuksenamme on usein hakea näkökulmaa vastoinkäymisten kautta tai negatiivisten lasien läpi katsoen. Väitän, että on hyvin poikkeuksellista tarkastella tärkeiden asioiden tulevaisuutta hekumoiden mahdollisesta onnellisesta tilasta tai positiivisia tunteita ennustaen.

Putron lyriikka osuu kohdalleen ja kipeästi. Mitäpä jos pelko onkin turhaa? Entä jos rohkeudella ja positiivisella otteella vaikutat itse lopputulokseen? Asennoidut jo haasteeseen siten, että tämän minä taklaan. Siis jopa vähän vähättelet kuviteltuja vastoinkäymisiä. Mitäpä jos vaikutat siten tapahtumaketjuun haluamallasi tavalla paremmin? Mitäpä jos lopputulos menee haluamaasi suuntaan juuri sillä asenteella?

Murehtimalla etukäteen ja kuvittelemalla liikaa vaikeuksia matkan varrelle, kasvaa haaste varmasti isommaksi. Sen tekee jo mielessään suuremmaksi. Tarvitset ylimääräistä energiaa alkuun pääsemiseksi, koska mentaalitasolla tie on jo päällystämätön ja kivinen. On helpompaa antaa asian olla.

Mitäpä jos asia on ihan yksinkertainen? Mitäpä jos onnistun tässä heti? Mitäpä jos se ei maksakaan niin paljon? Mitäpä jos kukaan ei naura minulle? Mitäpä jos hänkin on ollut kiinnostunut minusta? Mitäpä jos ne odottivat juuri minun kaltaista hakijaa? Mitäpä jos kaikki meneekin onnellisesti? Mitäpä jos sä pelkäät turhaan?