Selaat arkistoa kohteelle matka joulun taloon.

Avaatko oven joulun tulla…

13.12.2014 Yleinen

Joulun odotusta Sateenkaaressa, osa 1

Sateenkaaressa pitkää joulun odotusta on tähän mennessä lievennetty mm. joulukalenterilla, touhuamalla ”Matka joulun taloon” -projektin parissa, liikunnallisilla pikkujouluilla ja piparien leipomisella. Touhun täyteiset eskaripäivät ovatkin menneet joutuisasti. Tarhakin on saanut sadunhohteisen jouluasun koristeineen, kuusineen ja valoinen. Tällä hetkellä maakin on valkoinen, joten joulutunnelma alkaa olla käsinkosketeltava… siis avaatko oven joulun tulla?

1. Joulukalenteri

Sateenkaarelaisten joulukalenteri sisältää tällä kertaa toiminnallisia tehtäviä, vähän herkkuja ja joulukortin. Kalenteri avataan joka päivä aamupiirin yhteydessä. Musiikin soidessa lasten nimikortit sisältävä ”joulupussukka” kiertää lasten kädestä käteen. Kun musiikki lakkaa, saa pussin viimeisenä käteensä saanut lapsi nostaa päivän kalenterin ”luukun” avaajan nimen pussista. Kalenterin sisältämät jouluyllätykset – herkut ja kortin lapsi saa viedä kotiinsa.

jouluun puoliväli 002

Kalenteria avaamaan päässyt lapsi saa myös valita joulukortista löytyvistä kolmesta tehtävävaihtoehdosta kaksi, jotka leikitään, lauletaan tai loruillaan yhdessä. Jouluisista lauluista mukana ovat seuraavat:

tontut ja keijuttonttupolkkatonttujen jouluyöjoulumaa1joulumaa2tuiki, tuikiJOULUPUU

Tässä joululorut, jotka ovat mukana joulukalenterissa:

Olen tonttu

Olen tonttu, enkä muuta.
Töllistelen illan kuuta.
Kädessäni varpuluuta
puhdistelen kujansuuta.
Olen tonttu, taon, hakkaan,
lahjat juhlavasti lakkaan.
Joulun tullen kääröt nakkaan
Joulupukin suureen vakkaan.

Lelukaupan ikkuna

Lelukaupan ikkunassa
sataa valkolunta.
Lelukaupan ikkunassa
soittaa soittokunta.
Lelukaupan ikkunassa
leikkijuna kiitää.
lelukaupan ikkunassa
lentokone liitää.
Lelukaupan ikkunassa
nukkepiiri pyörii.
Lelukaupan ikkunassa
tonttujoukko hyörii.

Tontut hyörivät ja pyörivät

Tontut pyörivät ja hyörivät, heillä kiire mahdoton,
sillä ihan kohta jouluaatto taas jo kerran on,
kilke ja kalke kaikuu pukin pajasta yötä päivää näin,
rientää itse joulupukki jo tuolta tänne päin.
Tovin katselee pukki tuimanakin tonttujaan,
jaellen sinne tänne määräyksiään ja ohjeitaan,
lahjavuoret kasvavat jo ihan kohta kattoon asti,
onpa kohta vedettävänä porolla taas aikamoinen lasti.
Mutta kas, kun aatto saa niin kaikki valmista on juuri,
rauha ja odottava hiljaisuus on Korvatunturilla suuri,
ja kun tähdet taivahalla kirkkaimpana leimahtaa,
niin Joulupukki tonttuneinsa taas matkaan saa!

Joulu kuulostaa kulkuselta

Joulu kuulostaa kulkuselta.
Joulu tuntuu pumpulilta.
Joulu maistuu piparilta
tai namuselta
tai mantelilta.
Joulu näyttää tähtöseltä.
Joulu näyttää kynttilältä.
Joulu tuoksuu vihreältä
tai punaiselta
tai ruskealta.
Sillä joulukuusi on vihreä
ja kuusen oksan kätkössä
on piparipossun seurana
kirkkaanpunainen omena.

Mistä tunnet pienen tontun?

Punaisesta lakistansa,
harmahasta parrastansa,
hymystänsä lempeästä,
katseestansa veikeästä.
Siitä tunnet pienen tontun.
Mistä löydät pienen tontun?
Polulta taapertamasta,
tieltä tepastelemasta,
hämärissä huiskimasta,
lasten korvaan kuiskimasta.
Sieltä löydät pienen tontun.

Liikuntaleikeistä vaihtoehtoina ovat ”Pipari – kynttilä – joulukuusenpallo”, ”J-O-U-L-U-P-U-K-K-I”, ”Tonttu tulee!”, ”Joulujumppa lorutellen”ja ”Tonttupiiri” leikit, jotka on poimittu Valon nettisivuilta – täältä: http://www.sport.fi/uutiset/uutinen/liikunnallinen-joulukalenteri-24-hauskaa-vinkkia

2. Matka joulun taloon -projekti

Sateenkaarelaiset pääsivät tutustumaan Hannele Huovin ja Virpi Talvitien kirjaan ”Matka joulun taloon”, joka sisältää tunnelmallisia loruja, lauluja ja kertomuksia joulusta ja joulunajasta. ”Matka joulun taloon” -projektin tuotoksena syntyisi Sateenkaarelaisten tämän vuotinen joulujuhlaesitys. Projekti aloitettiin lukemalla lapsille kirjasta ensimmäinen kertomus, jossa tontut matkaavat Tuomas-tontun johdolla Joulun taloon. Matkalla tonttujen on kuitenkin pysähdyttävä erilaisten jouluisten touhujen pariin. Tonttumuorin talossa valmistuvat piparkakut, Tonttutyttöjen mökissä nikkaroidaan ja paketoidaan lahjat, kynttilänvalajan mökissä tontut ihastelevat kynttilöiden valoa ja pakkaskiteet soittavat joululauluja. Tarina muistuttaa siitä, että myös joulunodotus ja itse ”matka” jouluun erilaisine elämyksineen on tärkeää, ei vain pelkkä jouluaatto.

joulun talo

Tarinaa ja loruja luettiin Sateenkaaren lapsille useampaan kertaan. Tarinan tultua hiukan tutuksi lapset pääsivät tekemään sadun eri kohdista kuvakäsikirjoituksen. Tarkoituksena oli piirrosten pohjalta tehdä lasten kanssa ”kuvatarina”, joka tukisi sadun sanomaa. Tässä lapset kuvakäsikirjoitusten kimpussa ja muutama valmis työ:

marraskuun puoliväli 006marraskuun puoliväli 009marraskuun puoliväli 007marraskuun puoliväli 008

Projektia jatkettiin pikku hiljaa eteenpäin. Seuraavaksi ”kuvatarinan” parissa työskenneltiin kuvaamalla käsikirjoitetut kohteen. Lapset toimivat ”kuvatarinan” käsikirjoittajina, ohjaajina, kuvaajina ja näyttelijöinä opettajan avustuksella. Roolivaatteet, lavasteet ja kuvauspaikat löytyivät joko päiväkodilta tai Kaukaan koululta. Alla kuva, jossa Tuomas-tonttu on valjastanut kepeännopean poronsa ja tontut ovat lähdössä kohti joulun taloa.

marraskuun loppu 041

”Matka joulun taloon” -projektin tiimoilta muutamalle lapselle annettiin lukurooli tarinan eri kohdista. Lisäksi harjoittelimme ahkerasti kertomukseen liittyviä loruja ja Avaatko oven? -laulua. Toiseksi lauluksi valittiin myös joulun odotuksesta kertova ”Miksei joulu tule jo?” -laulu, joka löytyy  ”Taikamaan laulut” cd-levyltä. Tässä ”Matka joulun taloon” -kertomuksen tunnus-biisi ”Avaatko oven?”:

3. Liikunnalliset pikkujoulut

Sateenkaaren liikunnallisissa pikkujouluissa lapset pääsivät suorittamaan neljällä taito- ja tempputaradalla ”tonttujen jumppaa”. Palkinnoksi tehtävien suorittamisesta oli luvassa tietenkin herkkuja ja mehua. Hienostihan ”tontut” tehtävistä suoriutuivat, vaikka puna nousi poskille ja hiki valui… Jokaisella taito- ja temppuratapisteellä toimittiin noin 10 minuuttia.

1. Palloilua ja heittoja

Tällä radalla ”tontut” pääsivät ensin pujottelemaan ja maalintekoon sählymailalla ja -pallolla. Seuraavaksi matka jatkui korikseen, jossa suoritettiin kolme heittoa kohti koria. Viimeisenä oli vuorossa viisi tarkkuusheitto hernepusseilla. Ja ei muuta kuin uudelle kierrokselle.

marraskuun loppu 085

2. Juoksua ja ketteryyttä

Juoksua ja ketteryyttä ”tontut” harjoittelivat radalla, joka sisälsi aitoja, renkaita ja tötteröitä. Aitoja piti ylittää ja alittaa, renkaisiin piti hypätä yhdellä jalalla ja tötteröiden väliin piti askeltaa. Tässä ”tonttujen” tyylinäyte:

marraskuun loppu 087

3. Hyppyjä ja kehonhallintaa

Tämä rata aloitettiin hyppäämällä hyppylaudalta ponnistaen patjalle. Seuraaksi ”tonttujen” tuli ryömiä tunnelista ja tehdä oman valintansa mukaan kieriminen, kuperkeikka tai kärrynpyörä ennen uudelle kierrokselle lähtemistä.

marraskuun loppu 086

4. Tasapainoilua ja käsivoimia

Tasapainoradalla kävetiin ensin käännettyjen voimistelupenkkien päältä ja tämän jälkeen seisottiin tasapainotyynyn päällä viiteen laskien yhdellä jalalla. Sitten ”tontut” jatkoivat vatsalaudalla pujotellen radan läpi. Lopuksi piti vielä selvitä ”myrkkynaruista” väistellen niitä. Vatsalautailu taisi olla lähes kaikkien ”tonttujen” suosikki:

marraskuun loppu 084