Selaat arkistoa kohteelle Mathildedalin Kyläpanimo.

Olutarvio – Mathildedalin Kyläpanimo Kevät

7.7.2017 Käsityöläisoluet 2017, Olutarviot

Humalat: Ei tiedossa
Maltaat: Ei tiedossa
Mausteet: Viherherukan lehdet
Voltit: 5,5 %
EBU: 15,2

Kesä on jo ehtinyt pitkälle mutta silti arvioitavana olut nimeltä Kevät! Tämäkin olut oli osana Alkon helmikuista Käsityöolut -kampanjaa, joskin näyttääpä ainakin tätä kirjoitettaessa olevan edelleen saatavilla Alkon verkkokaupasta. Edellisvuoden Käsityöolut-kampanjan paras olut oli itselleni nimenomaan Mathildedalin Pirske, joten odotukset myös tälle oluelle on vähintäänkin kovat!

Käydäänpä sitten asiaan. Kullankeltaista ja varsin raikkaannäköistä olutta valuu lasiin melko maltillisesti vaahdoten. Tuoksu on ruohoinen ja sellainen ”herukkaisen kirpeä”, joten herukanlehdet selvästi havaittavissa ainakin tuoksun osalta. Makuosastolla sitten ehkä vähän yllättävästi tuota herukkaisuutta ei juurikaan löydy, vaan maku on enemmänkin banaaninen, viljainen ja mausteinen.

Raikasta oluttahan Kevät ehdottomasti on! Se vähän harmittaa, että tuo herukkaisuus on esillä lähinnä tuoksussa, maussa sitä on aika vaikea havaita. Tällaisenaan Kevät on ”vain” perushyvä saison, mutta ainakin maukas sellainen!

ARVOSANA: 3 / 5

Olutarvio – Rekolan Panimo Musta Valssi

5.3.2016 Käsityöläisoluet 2016, Olutarviot

Humalat: Tradition, Spalter, Hallertauer
Maltaat: Pilsner, Pale Ale, Münchener, Black
Voltit: 5,6 %
EBU: 48,1

”Dancing with me
Forever, the black waltz”

Rekolan Panimon olut tämän vuoden Käsityöläisolut -kampanjassa on Mathildedalin Kyläpanimon kanssa yhteistyönä tehty Musta Valssi. Oluen nimestä tuli itselleni ensimmäisenä mieleen suomalainen hevibändi Kalmah ja bändin neljänneltä levyltä löytyvä levyn nimibiisi The Black Waltz, jota yläpuolella siteerasin. Eipä sitten muuta kuin Kalmah soimaan, olutta lasiin ja valssaamaan!

Lasissa Musta Valssi ei ole nimensä mukaisesti aivan mustaa vaan väriltään lähellä kahvia. Vaahtoa kertyy oluen pinnalle melkoisesti. Tuoksu jättää hieman toivomisen varaa: viljaisuutta, tunkkaisuutta ja hieman ruohoa, aika vaatimaton tuoksu. Maku onkin sitten ihan eri linjoilla ja nimenomaan hyvällä tavalla: Paahteisuutta yhdistettynä kahviin ja häivähdykseen tummaa suklaata. Suutuntumaa voisi kuvailla kuohkeaksi.

Kokonaisuutena Musta Valssi on erinomainen tumma lager. Tuoksua lukuunottamatta olut muistuttaa melkoisesti portteria, mikä ei ole ollenkaan huono asia. Ehdottomasti yksi Käsityöläisolut-kampanjan parhaista oluista!

ARVOSANA: 4 / 5

2016-02-23 21.33.45_889x500

Olutarvio – Mathildedalin Kyläpanimo Pirske

11.2.2016 Käsityöläisoluet 2016, Olutarviot

Humalat: Saaz, Savinjski Golding
Maltaat: Pilsner, Carapils
Mausteet: Kandisokeri
Voltit: 6,9 %
EBU: 19,4

Mathildedalin Kyläpanimo on itselleni aivan uusi tuttavuus. Kyseessä on varsin uusi panimo, sillä se aloitti toimintansa vasta viime vuonna. Panimon nettisivuilla lukee seuraavaa:

”Mathildedalin Kyläpanimo on kyläläisten perustama pienpanimo. Se on kunnianosoituksemme Teijon alueen ruukkikylien pitkälle ja komealle historialle sekä tämän päivän modernille ja vireälle kyläyhteisölle.”

Nyt käsittelyssä on panimon belgityylinen olut Pirske, jota oluen etiketissä kuvaillaan sanoilla rapsakka ja vivahteikas. Kaadetaan olut lasiin ja selvitetään pitääkö etiketin teksti paikkansa!

Lasiin kaatuu sameahkoa, kellertävää olutta melko maltillisella vaahdolla. Tuoksu on kukkainen, banaaninen ja mausteinen. Makuosastolla mennään aika samoilla linjoilla, joskin mukaan tulee myös ruohoisuutta ja hieman sitrushedelmää. Suutuntuma on sopivan hiilihappoinen ja raikas. Sekä tuoksusta että mausta tulee mieleen Chimay Dorée, mikä on ehdottomasti hyvä asia!

Täytyy sanoa, että tässä on olut, joka on ehdottomasti positiivinen yllätys. Viime vuonna toimintansa aloittanut panimo on tehnyt oluen, joka on tämän vuoden Käsityöläisolutkampanjan tähän mennessä paras olut. Ei ihan pieni saavutus!

ARVOSANA: 4 / 5

2016-02-09 21.50.15_889x500