Selaat arkistoa kohteelle maitovara.

Tuleeko maitovara?

17.3.2017 Talous, Yhteiskunta, Yleinen

Elämme pienten marginaalien aikaa, mutta yksi asia on ja pysyy. Laitamme maitoa kahviimme vaihtelevasti. Teen suuren paljastuksen, käytän itse vain väriksi jos sitäkään. Tämä tuntuu olevan vaikea keissi kun asioin kahvioissa, joissa business-strategiaan kuuluu, että kahvion myyjä kaataa kahvin. Asia jonka ottaisin vastuulleni mieluiten itse.

Asiasta aasinsillalla hetkeksi karaten, muitan keissin jossa pahaa teki kun sanoin joulunalusajan tienoilla ei eräällä nuorelle tytölle, joka tarjosi pakkausapua. En tee sitä pahuuttani, mutta olen myös pakkaustaiteen maestro. Väärin pakattu ei toimi. Sama kahvikupillisessa: haluan täydellisen tilankäytön oikealla maitosuhteella. Alanko kuulostaa Nigel Cranelta? Ehkä olenkin, mutta en koe näitä asioita neuroosiksi. Ne ovat asiakkaan oikeus.

Kahviloiden katukuvasta tuntuu toki putoavan kandidaatteja, joilla on taipumus tarjota yhtä transaktiota kohden jopa kaksi kuppia kahvia. Onhan se monessakin mielessä markkinataloudellisesti kestämätöntä, mutta ajattelin että siihen on varaa. Noh, kahvio kaatui. Nämä kahvinatsit ovat pysyvät. Onko keissi todellakin se, että mennään niin pienellä marginaalilla että jokainen milli merkitsee?

Suurin ihmetyksen aihe on kuitenkin tämä. Kun minulta kysytöön maitovaraa, vastaan kieltävästi. Iso kuppi on silti vain 2/3 täynnä. Vastaan ei, vaikka vähän maitoa usein mukaan lorautankin. Ja tästäkö saan myyjältä pahaa katsetta. Kysymys silti kuuluu: jos vastaisin kyllä, tulisiko kahvia vielä muka vähemmän? Pitkällä tähtäimellä tämä saa minut välttämään paikkaa. Mikä sitten olisi hinta sille, että saa itse määritellä kahvin määrän kupissa rajojen puitteissa? Lisääntynyt käyminen? Viisi senttiä? Ehkä kymmenen? Busineksessa en lähtisi vääntämään näistä senteistä, sillä myynti ratkaisee. Jos kahvia kuluu paljon, on tuo kahden euron iso kuppi tehnyt hyvää rahaa.

DaMaestro