Selaat arkistoa kohteelle leipää.

Rapeeta leipää, kieli meni mennessään

10.3.2015 Yleinen

Mmmmmm…. Aamu alkoi rapean leivän himolla. Hetken istuskelin kaffekupposen ääressä pikkusten aamutouhuja seuraten. Päätin että nyt se on menoa. Painelin keittiöön sanaakaan sanomatta ja jälkeeni jäi mies kysymysmerkkinä.

 

Kulho kaapista ja muut tarvikkeet. Tästä se lähtee. Askeleen lähempänä lämmintä rapeakuorista leipää!

Alkuperäinen ohjeeni jakautui kahtia. Kokonaisesta tulisi kaksi limppua. Nyt tein yhden ”pylpyrä-rykeilmän” :) ensin puolikas ohjeeni ja suluissa kokonainen ohje.

 

4dl    (7,5dl)   vettä

1pss   (2pss)   kuivahiivaa

n.0,75tl   (1,5tl)    suolaa

1,5 dl (3dl)  ruisjauhoja

5dl. (10dl).  Vehnäjauhoja

ripaus sokeria

 

kuivahiivalle sopivan lämpöinen vesi ja hiiva sekaan, suola ja sokeri sekaan. Sitten ruisjauhot ja vispaan ”vimmatusti” :) vehnäjauhoja sekoittelen desin kerrallaan. Taikina jää aika löysäksi ja laitan kohoamaan puolestatoista kahteen tuntiin. Liinan alla lämpöisessä paikassa tottakai.

 

Uuniin lämpöä 230 astetta.

 

Jauhota pöytä jos teet pylpyräleipää. Kaada taikina pöydälle ja revi taikinasta palleroisia. Jauhota vähän ja tee kevyesti sämpylän muotoja. Älä liian tiukkoja vaan ihan pyöräyttää lähinnä sileän pinnan. Asettele pellille haluamaasi muotoon. Nippaa saksilla jokaisen palleron keskelle X viillot. Jauhota pinta ja uuniin n. 40 min

 

2015-01-17 13.46.13

 

Jos teet kokotaikinan tee kuten edellä TAI kaavi kulhosta suoraan puolet taikinasta jauhoitetulle pöydälle ja pyöräytä pinta sileäksi. Tässä kohtaa ei tarvitse vaivailla taikinaa. Nosta pellille tee X keskelle ja jauhota pinta. Uunin asteet samat ja paistoaika 40-45 min.

 

ihanan kova kuori, ah niin pehmoinen sisus.

 

2015-01-17 13.59.24

 

 

2015-01-19 13.00.25

Kämppään leijailee niin mahtavat tuoksut ettei malttaisi odottaa pääsevänsä jo kimppuun.

Päälle riittää vain voi. Ah niin hyvää ja ah niin helppoa :)