Selaat arkistoa kohteelle Kuormitus.

Terapiassa parantumisen lähteillä

18.9.2016 Yleinen

Elokuun alussa alkoi kolmas ja viimeinen Kela:n tukema terapiavuoteni. Viimeisimmässä tapaamisessa pureuduimme aiheeseen masennuksen juuret. Aiheen käsittely on monta kertaa siirtynyt, kun masennus on uusinut. Akuuttivaiheessa ei ole voimia eikä järkeäkään yrittää ottaa niin isoa aihetta haltuun.

Nyt vointini on ollut vakaa viisi kuukautta, ja ajankohta tuntui oikealta aiheen käsittelyn aloittamiseksi. Pohdimme aiempia töissä uupumisen tilanteitani, ja huomasimme kuvion toistuneen samanlaisena: ensin olen innostunut työtehtävistäni, mitä seuraa se, että hoidan työtehtävät ripeästi. Tämän seurauksena esimies antaa lisää töitä entisiä tehtäviä vähentämättä, jolloin alan tuntea kuormitusta. Jatkan samalla intensiteetillä, jolloin alan uupua. Sitten tulee ”hälläväliä-vaihe”, jolloin pitkään jatkunut kuormitus aiheuttaa sen, ettei millään ole enää väliä, eikä minua enää kiinnosta tehdä töitäni hyvin. Sama on toistunut eri työnantajilla. Tilanteen jatkuttua olen ottanut asian puheeksi esimiehen kanssa, jolloin tilanne on rauhoittunut.

Terapiasanasto

Masennuksen puhjettua sama kuvio on toistunut sillä erolla, että sinniteltyäni pitkään kuormittavassa tilanteessa masennukseni on uusinut. Nyt, kun käsittelimme aihetta terapeuttini kanssa oivalsin, että olen oppinut tunnistamaan kuormittumisen merkit, minkä ansiosta pystyn ottamaan asian esimieheni kanssa puheeksi riittävän ajoissa. Tämä on toteutunut jo pari kertaa kuluneen kesän aikana. Olen myös oppinut huolehtimaan hyvinvoinnistani meditaation, riittävän levon ja itseäni ilahduttavan tekemisen avulla.

Yksi syy masennuksen puhkeamiseen on ollut se, että olen ajatellut minun täytyvän kyetä töissä samanlaiseen suoritukseen kuin ennen tyttäremme syntymää. Nyt ymmärrän, että tuollainen ajattelu on ollut tuhoisaa. Minun täytyy työpäivän jälkeen vielä jaksaa lapsiperhearkea, joten en voi käyttää kaikkea jaksamistani töissä. Tästä oivalluksesta olen äärimmäisen onnellinen.

Masennuksen juuret -aiheen parissa työskennellään vielä pitkään, mutta se sai erinomaisen alun. Tunnen olevani vahvasti paranemisen polulla.

Innostuksen lumo ja uhka

16.10.2015 Erityisherkkyys, Masennuksesta toipuminen, Yleinen

Innostus on minulle kaksiteräinen miekka. Toisaalta se antaa energiaa ja hyvää fiilistä, mutta jään siihen helposti kiinni niin, että se alkaakin kuormittaa.

Töissä tätä tapahtuu usein. Käyn ylikierroksilla innostuttuani mielenkiintoisista työtehtävistä ja minulla kestää kauan saadakseni rauhoitettua itseni. Innostuksen vallassa töitä tulee tehtyä tarpeelliset tauot unohtaen, mikä on erityisherkälle vaarallista. Käytän kännykän muistutustoimintoa pitääkseni taukoa tietyin väliajoin. Käytän myös Outlookin tehtävä-toimintoa muistuttamaan asioiden hoidosta ajallaan vähentäen siten aivojen kuormitusta.

Minua rasittaa henkisesti se, että työelämässä on yleisesti hyväksyttyä se, että tehdään työtä ja ollaan tavoitettavissa lähes vuorokauden ympäri. Itse en halua toimia niin. Onneksi kännykän saa äänettömälle, kokonaan kiinni ja sen voi jättää ottamatta mukaan, jos tahtoo olla rauhassa tai keskittyä elämään tässä ja nyt.