Selaat arkistoa kohteelle Kuminauhakorut.

Vaativatko onnistuneet lastenkutsut kaneja hatusta vetävän taikurin?

14.9.2014 Yleinen

Syksy tulee ja lasteni syntymäpäivät lähestyvät sen myötä. Ketä kutsutaan? Minkälainen kakku? Tilataanko kotiin taikuri tai tulennielijä? Ulkoistetaanko koko spektaakkeli ja buukataan kahden tunnin riehumissessio lähimmässä sisäleikkipuistossa?

Jälkimmäiseen kysymykseen on helppo vastata. Ei, juhlat on pidettävä kustannussyistä kotona. Nykyhetken tuloilla ei muu onnistu. Valitettavasti syntymäpäivistä on tullut eräänlaista kilpavarustelua ja kotisynttärit eivät ole enää standardi niinkuin omassa lapsuudessani. Koko instituutio on mielestäni levinnyt käsistä. Enkä usko olevani ainut angstia poteva vanhempi lasten syntymäpäivien kynnyksellä.

Okei, palataan kysymykseen ketä juhliin kutsutaan. Teimme esikoisen kanssa listaa kutsuttavista ja oletin, että hän haluaisi kutsua ainoastaan luokan pojat. Ilokseni myös tyttöjen nimiä ilmestyi listalle, joka oli jo aikaa sitten ylittänyt kymmenen kutsuttavan rajan. Mutta millä perustein kaikki pojat kutsutaan muttei jokaista tyttöä? Hetken harkinnan jälkeen ehdotin, jos kutsuttaisiinkin tämän kerran koko luokka. Olisihan se reilua kaikkia kohtaan eikä kellekään tulisi paha mieli. Sitä paitsi harvoin koko luokka tapaakaan yhdessä koulun seinien ulkopuolella. Esikoiseni innostui ja nyt oli myöhäistä perääntyä. Niinpä kutsut kirjoitettiin lopulta 25:lle.

Seuraavaksi iski paniikki siitä, jos kaikki tulisivatkin. Pystyisimmekö pitämään sokerihumalaisen lapsilauman aisoissa kahden tunnin ajan? Päättyisikö juhlat kaaokseen ja mielipahaan? Apua! Oliko tässä nyt järkeä ollenkaan?

Cool down, hyvin suunniteltu on puoleksi tehty. Juhliin pitäisi saada pienellä budjetilla mukavaa tekemistä, hyvää syömistä ja kiva fiilis. Palaveerattiin taas esikoiseni kanssa juhlien tiimoilta. Ystävältäni lainaamasta kakkukirjasta löytyi shakkitäytekakku, joka olisi lapseni mielestä jotain ainutlaatuista ja ennennäkemätöntä. Päätimme satsata siihen.

Illan teemaksi muutoin valittiin disco. Kaivoimme  naftaliinista discopallon, joka saisi roikkua olohuoneeseen luotavan tanssilattian katossa. Yläkertaan järjestettäisiin legoverstas, jossa olisi vähän rauhallisempaa tekemistä sitä kaipaaville. Autotalliin tehtäisiin tilaa lainatulle pingispöydälle. Jokaiselle jotakin periaattella suunnitelimme juhlia. Kakun lisäksi tarjoiltaisiin limua, karkkia, sipsejä ja popcornia. Edullista ja simppeliä. Let´s keep it that way!

Päivää ennen h-hetkeä varmistui, että vieraita olisi tulossa 17. Lähdimme esikoiseni kanssa paikalliseen ostoskeskukseen hankkimaan tarvittava tilpehööri ja rekvisiitta. Juhliin ja naamiaisiin erikoistuneesta liikkeestä löytyivät kultaiset servetit, konfetit, serpentiinit ja katosta roikkuvat koristukset. Leikkikalukaupasta matkaamme lähti miniflipperit, pyyhekumit ja suklaarahat vieraille tarkoitettuihin lahjapusseihin. Sieltä lähti mukaan myös yhteisellä päätöksellä halvin discovalo. Askarteluliikkeestä törmäsimme Rainbow Loomin kuminauhakorujen valmistussettiin. Saimme spontaanin idean hankkia kaksi settiä, joilla halukkaat saisivat tehdä erilaisia käsikoruja juhlien aikana. Poikani innostui itse heti tekemään useamman samana iltana. Se lupasi hyvää ja olisihan seteille käyttöä nähtävästi juhlien jälkeenkin :)

image

Rainbow Loom

Seuraava vuorokausi meni leipomiseen ja järjestelyihin kotona. Kello 18 perjantai-iltana seisoimme valmiina kahden tunnin intensiiviseen koitokseen. Olimme lähettäneet avoimen kutsun myös kaikille vanhemmille, että he ovat myös tervetulleita iltakahville. Viimeisten vieraiden saavuttua kymmenen vanhempaa jäi istumaan iltaa ja rupattelemaan mukavia.

Juhlat kestivät kaksi tuntia ja aika vierähti tosi nopeasti. Vaikka desibelitaso olikin välillä korkea niin kaikki meni hyvin. Kakku maistui, tanssilattialla oli vilskettä, koruja tehtailivat niin tytöt kuin pojatkin eikä pingispöytäkään yksin jäänyt. Illan päätteksi puutarhaan piilotetusta hopea-arkusta löyty jokaiselle pieni lahjapussi. Vieraat olivat poistuessaan silmin nähden tyytyväisiä.

Niin mekin. Alle 100 euron budjetilla olimme pystyneet kutsumaan koko luokan ketään pois unohtamatta sekä järjestämään mukavat juhlat. Yksi vierasta sanoinkin poistuessaan, että ”Nämä olivat parhaat synttärit ikinä”. Esikoisenikin huokui tyytyväisyyttä – ja mikä sen palkitsevampaa kaiken tämän jälkeen.

image

Led ilmapalloja