Selaat arkistoa kohteelle koulutus.

Valinnan vaikeus: opiskelupaikka

2.7.2015 Yleinen

58a3dacfa959c468bb8e656f3dba108a

↑ Ilmeeni kun mietin mitä opiskelupaikkaa hakisin. Missä mun Kaarnamuori on? 😏

Näin journalismista kiinnostuneena vähän kuumottaa: ”Tuliko se valinnan vaikeus yhteen vai erikseen…”

Nyt todellakin on kesä ja pääsykokeiden valintatuloksia jännittäviä nuoria on havaittavissa ympäri Suomea. Heidät päästetään/ on päästetty jännityksestään lähipäivien aikana. Facebook tulvii joko onnellisia riemunkiljahduksia tai virtuaalisia hiustenrepimisitkupotkuraivareita. Mutta joukkoon mahtuu myös meitä, jotka eivät hakeneet minnekään. Syynsä siihen kullakin.

Monet ystäväni pääsivät haluamaansa kouluun ja naamakirja on siihen oiva tiedotuskanava. Olen onnitellut ja iloinnut heidän puolestaan.

Mielestäni on hienoa, että noinkin nuoret ihmiset tietävät jo mitä tietä he lähtevät kulkemaan. Koska minä en vielä tiedä.

Valmistuin viime keväänä matkailualalta ammattikoulusta, sain hyvät arvosanat ja stipendinkin. Mieleni oli muuttunut jatko-opiskelukoulutuksen suhteen kolmannen amisvuoden aikana jo niin monta kertaa, että päätin ottaa kesän ja syksyn ihan rauhassa. Ensin mietin luontaisinta siirtymisriittiä restonomikoulutukseen, sitten mietin liikunnanohjaajaksi ryhtymistä, ja sitten… no enhän minä edes muista niitä kaikkia.

Mutta en sen kesänkään jälkeen vielä tiennyt mihin hakea. Tein tuuraushommia kuntosalin kassalla, olin pari viikkoa kiireapulaisena ravintolassa tarjoilijana, pari kuukautta työkokeilussa kirjaston kahvilassa, sitten sain freelancer-pestin sanomalehdestä. Ja nyt olen kesätöissä Uudessakaupungissa leirintäalueella.

Kuulostaa aika sekavalta, eikö?

Minulle ei ole täysin selvää, mitä haluan tulevaisuudessa tehdä. Ammattikoulussa ollessani olin varmempi tulevaisuudestani. Mutta kun WinNovan pesästä oli aika lentää pois, olin hukassa. ”Olisi pitänyt hakea johonkin”.

Työnantajani on ollut mielestäni onnekas, hän on käynyt nuorena vain yhden koulun ja siitä luonut uran. Nykyään tunnutaan tarvitsevan kolme koulua siihen, että tulet sellaiseksi ihmiseksi, joka täyttää odotukset osaavasta työntekijästä.

Myönnän, että pelkään epäonnistumista ja pelkään tekeväni väärän valinnan. Ja jonkun mielestä taidan vain tarvita ison potkun persuksille. Mutta ehkä minulla on jo ollut tarpeeksi aikaa miettiä. Siitäkin saa jo lisää miettimisaikaa kun hakee moneen paikkaan ja tekee ratkaisun kun tulokset tulevat. Onneksi minulla on paljon vaihtoehtoja, sillä olen kuitenkin kiinnostunut niin monesta asiasta.

Tämä on sekä heikkous että mahdollisuus ja aion käyttää sen viimeisenä mainitun mukaisesti.

Nyt minä teen tässä, rakkaiden Facebook-ystävieni inspiroimana, ja sosiaalisen median valvovan silmän alla, lupauksen:

Lupaan hakea opiskelupaikkaa viimeistään ensi keväänä.

Onnittelut vielä kaikille koulupaikan saaneille! ☺ 👏

Ja ne joita ei valittu tänä vuonna haluamaanne kouluihin, älkää stressatko, sillä keväitä tulee vielä ja nyt teillä on vielä enemmän aikaa lukea itsenne ensi vuoden ykkösvalinnoiksi! 😘

Kommentoikaa kokemuksianne, vuodattakaa patoutumianne tai hehkuttakaa onneanne. Choose one.

 

Suomen kielen oppimisen haasteet

19.11.2014 Yleinen

Maahanmuuttajat ovat Suomeen muuttaneita ulkomailla syntyneitä henkilöitä. Vuonna 2009 Suomessa oli n. 233 183 ulkomailla syntynyttä henkilöä ja n. 155 705 ulkomaan kansalaista. Maahanmuuttajien määrä on Suomessa melkein kymmenkertaistunut vuodesta 1990 vuoteen 2010. Vuonna 2013 maahanmuuttovirasto myönsi yli 20 000 lupaa pelkästään EU:n ulkopuolisista maista tuleville ihmisille. Suurin osa maahanmuuttajista tulee kuitenkin Euroopan valtioista, mutta myös muualta muutetaan Suomeen, esim. muuttoliike Aasian valtioista on kasvanut nopeasti. Suomeen muutetaan eniten juuri töiden perässä. Toiseksi yleisin syy Suomeen muutolle on perhesiteet.

Tutkimusten mukaan maahanmuuttajanaiset ovat syrjäytyneempiä kuin miehet ja he jäävätkin helposti työmarkkinoiden ulkopuolelle. Työttömyys saattaa usein johtaa pitkäaikaiseen syrjäytymiseen, huono-osaisuuteen, riippuvaisuuteen sekä asunnottomuuteen. Maahanmuuttajanaisten syrjäytymiseen on monia syitä, mm. kielitaidottomuus, lukutaidottomuus, kouluttamattomuus, perhetilanne sekä kulttuuriset roolit ja asenteet. Kielitaidottomuus aiheuttaa sen, etteivät maahanmuuttajanaiset pääse työelämään, hoitamaan omia asioitaan tai edes tutustumaan suomalaiseen kulttuuriin. Siksipä maahanmuuttajanaiset ovatkin usein syrjäytyneet juuri omaan etniseen yhteisöönsä. Monet maahanmuuttajataustaiset naiset ovat hyvin korkeasti koulutettuja mutta eivät kykene saamaan koulutustaan vastaavaa työtä juuri kielitaidon puutteen vuoksi. Suomen kielen taito avaisi monille ovet työelämään sekä helpottaisi sopeutumista osaksi suomalaista yhteiskuntaa. Suomen kielitaidon ansiosta nainen pääsee toteuttamaan itseänsä ja näyttämään omaa osaamistaan ja taitoaan.Valitettavasti kuitenkin useille maahanmuuttajille tarjotuille kielikursseille on todella pitkät jonot eivätkä kaikki halukkaat pääse opettelemaan suomen kielen alkeita, mikä lisää syrjäytymistä.

Erityisen vaikeaksi maahanmuuttajanaisten kotoutuminen on todettu tilanteissa, joissa lähtömaan tasa-arvotilanne poikkeaa huomattavasti vastaanottajamaan tilanteesta. Näissä patriarkaalisessa yhteisöissä naisen paikan katsotaan olevan kotona ja naisille jääkin usein hoitovastuu perheestä. Tämän seurauksena monilla maahanmuuttajanaisilla ei siis ole samanlaisia mahdollisuuksia kouluttautua tai kasvaa osaksi yhteisöä kuin miehillä. Tästä johtuen usein juuri naiset eivät esimerkiksi opi suomen kielen alkeita. Erityisesti perheellisten maahanmuuttajanaisten kotoutuminen Suomeen on huonolla mallilla, kun kotiäidit saattavat jäädä jopa vuosikausiksi työvoiman ulkopuolelle. Sukupuolten tasa-arvon väliset erot tulevat näkyviin enemmänkin naisen osallisuuden kautta, joten erityisesti haluaisimme kiinnittää huomiota naisten  suomen kielen osaamiseen.

Maahanmuutto Suomeen on vilkasta ja suomalaisesta yhteiskunnasta tulee päivä päivältä entistä monimuotoisempi. Tämän takia maahanmuuttajien kotoutuminen sekä hyvinvointi ovat todella tärkeässä roolissa koko yhteiskunnan toimivuuden kannalta. Uuteen maahan muutettaessa kulttuurishokin lisäksi maahanmuuttajat kohtaavat useita erilaisia arjen haasteita, jotka saattavat kohdistua eri tavalla miehiin ja naisiin. Tästä huolimatta maahanmuuttotutkimus on ollut jo pitkään niin sanotusti sukupuolisokeaa, vaikka naisten ja miesten muuttosyyt, kotoutuminen sekä uuden elämän aloittaminen kulkevat useasti täysin eri teitä. Tämän vuoksi halusimme keskittyä erityisesti maahanmuuttajanaisten sopeutumisen edistämiseen.

– Tittamari Bilund, Johanna Blomberg, Camilla Boman, Milja Fagerlund, Zubeyde Gur

Operantti ehdollistaminen

19.8.2014 Yleinen

Nyt tulee teoriapainoitteista! Ja koska löysin mitä mahtavinta tietoa jo valmiiksi kirjoitettuna niin linkkaan muutamat tiedonlähteet tänne ja lisäähän löytyy Googlaamalla ja kirjallisuudesta:

Klik!

Klik!

Klik!

Klik!

Klik!

Klik!

Tutustuin erilaisiin ehdollistamisen käsitteisiin noin kuusi vuotta sitten, sain niistä apua chihunartulleni ja sen siedätykseen toisiin koiriin. Otin käsitteen laajemmin käyttöön Lilyn tullessa taloon. Vasta nyt myöhemmin tuo hyvin teoreettinen puoli on avautunut minulle käytännön kautta, josta olen kiitollinen mm. Jaana Rajamäki & Joy of learningille. Tiedä mitä haluat (tiedä mitä vahvistat), tiedä mitä et halua -lause on edelleenkin kirkkaana takaraivossa.

Klassisella ja operantilla ehdollistamisella saa koiran tekemään ihan mitä vain, se myös auttaa ihan mihin tahansa ongelmaan! Ihan totta, ei muuta kuin kokeilemaan. :)

Meidän usein käyttämä klassinen ehdollistuminen näkyy esimerkiksi lenkeillä: Lily terävöityy nähdessään vastaantulevan koiran. Käskysana ”ohi” kertoo sille että sen on otettava kontakti minuun ja mennä rauhassa ohi. Ja se saa palkan.

Operantti ehdollistuminen on käytössä silloin kun Lily tahtoo ulos koira-aitaukseen tai tuulikaapista remmin ottamisen jälkeen pois, taikka vain liikkeelle eteenpäin: odotan paikallani hiljaa. Lily ottaa itse oma-aloitteisesti minuun katsekontaktin. Lily saa jatkaa matkaansa, joka toimii sille palkkana eli se pääsee eteenpäin..

Muutamat klassiset virheet joita olen tehnyt nyt lähiaikoina on tottakai se, että en ole joka kerta vaatinut Lilyltä samaa käytöstä samoissa tilanteissa (hyvin ristiriitaista koiralle ja fiksu koira käyttää tämän äkkiä hyväkseen) ja massan puuttuminen eli tällä tarkoitan harjoitteiden vähyyttä tai yleistämistä kotiympäristöstä kauemmas. Syitä on monia miksi näin ei ole nyt tapahtunut, mutta kyllä ne omat virheet nopeasti edestään löytää..

Meillä on tällä hetkellä Lilyn kanssa käynnissä projekti joiden tuloksista pääsen toivon mukaan kirjoittelemaan parin kuukauden päästä. Lily on opettanut että laakereilleen on turha jäädä makaamaan eli koulutusta on tapahduttava koko ajan ja minun on oltava aina askeleen sitä edellä. Enkä missään nimessä saa unohtaa että kerran opittu taikka tutussa ympäristössä tapahtunut oppiminen pätisi muualla.. Lily tuntuu olevan murrosiässä ja nyt viimeistään punnitaan kumpi tätä sirkusta pyörittää.

Melkein vuosi takana, vielä vuosi edessä jonka jälkeen saan (toivottavasti) alkaa poimimaan sadon viljelyn tuottamia hedelmiä. Lauseella viittaan juurikin ison rodun henkiseen kehitykseen ja vastaanottavaiseen mieleen iän puolesta. Pohja ja perustukset on valettu ja nyt alkaa rakennustyöt!

Jasu & vuotias tänä aamuna aamupalasynttärikakun kera

10255108_822544484437482_866236701323506726_n