Selaat arkistoa kohteelle kotikokki.

”Vaavi” ruokaa

17.7.2015 Yleinen

20150601_182455

 

Tällä kertaa lihapullia, ruskeaa kastiketta ja spaghettia.

Lihapulliin laitoin jauhelihaa porkkanaa ja sipulia, sekä tietenkin mausteita ja yrttejä. Pyörittelin pienen pieniä pullia jotka paistoin uunissa. Paistorasvasta tein sitten perus ruskeankastikkeen.

 20150524_155030

Lisäksi keitin vihanneksia.

Voin sanoa että pullat upposi stereoihin todella hyvin. Hyviä sormipaloja.

Iltapalaksi tein pienille uunimunakasta.

Munia joihin lisäsin korviketta sekä sipulia ja munakoisoa.

Alkuun tutkittiin rakennetta ihmeissään. Sitten maistettiin ja ihmeteltiin makua. Saivat ensimmäistä kertaa munaa ja ihmetys oli suuri. Mutta hyvin maistui.

20150601_182446

Nyt pitäisi alkaa siirtymään kokonaan tavalliseen maitoon. Osittain saakin jo mutta kynnys jättää korvike kokonaan pois on suuri.  Meillä kun pieniin uppoaa se litra päivässä. Selkä vääränä saa maitoa kantaa.

Yöt onneksi hwlpottaneet, paitsi nyt kun mä sanon niin alkaa yö kekkuloinnit  ja ilta humpat.

Esikoinen ollut kotona juhannuksesta lähtien ja nyt alkaa tuntumaan että seinät kaatuu jo neidilläkin päälle. Kaikki lajitoverit on lomalla jossain päin maailmaa. Eikä asiaa ainakaan helpota että ulkona sataa.  On vaikea keksiä jotakin ylikivaaa aktiviteettia jokaiselle päivälle.

Viimeisin keksintö on taulutussit kouraan ja pakastimen eteen. Ei lähde ihan niin hyvin kun koulussa aikoinaan mutta ainakin luvallinen paikka ja saa tohon rumilukseen väriä :D

Omatekoinen TWIX

15.6.2015 Yleinen

No johan pomppas ! Herkkusuun keittiössä räjähti.

Löysin jostain netin syövereistä TWIX ohjeen. Päätin kokeilla koska TWIX patukka on suuri herkkuni.

Ohje oli äärimmäisen yksinkertainen !

pohja:

120 g voita

60g fariinisokeria

170 g vehnäjauhoja

Nypi voi ja sokeri keskenään ja sen jälkeen lisää jauhot. Vaivaa taikinaksi. Painele tai kaulitse leivinpaperilla vuorattuun vuokaan. Paista 175 asteessa n. 20-25 minuuttia. Jäähdytä.

*****

Toffee:

120 g voita

60 g fariiinisokeria ja 2 rkl siirappia

1 tlk kondensoitua karamellisoitua maitoa

Sulata voi, sokeri ja siirappi ja sen jälkeen lisää kondensoitumaito.  Keittele noin 10-20 min kunnes irtoilee hyvin kattilan reunoista ja on sakeutunut. Anna hetki jäähtyä, mutta ei ihan kylmäksi että on vielä levittyvää. Sitten kaada pohjan päälle ja nosta kylmään jäähtymään.

20150513_163057

20150513_163119

Kun tuotos on jäähtynyt sulata vesihauteessa levy maitosuklaata ja lisää sitten nokare voita ja kaada levyn päälle. nosta jähmettymään. Noin tunti niin suklaa on kovettunut ja on helppo leikata paloiksi. Säilyttele jääkaapissa.

20150513_163136

*****

Pakko sanoa että maku osui aikas likelle aitoa ja alkuperäistä. Ja parhaimmillaan oli tosiaan seuraavana päivänä.

*****

20150514_155108

Suklaataikina HOPOTUS

24.4.2015 Yleinen

Pääsin mukaan uuteen hopotus-kampanjaan. Tällä kertaa hopotuksen kohteena oli Myllyn Paras Suklaataikina. Valmiiksi pyöreä suklaataikina joka on helppo painella vuokaan. Aiemmin olen kokeillut saman valmistajan mm. suolaista piirakka taikinaa. Joka oli erittäinkin hyvä ja toimiva.

 

 

20150405_172050

 

Tosiaan kokeilu alkoi innokkaana. Kaivoin vanhat tartalletti vuokani kaappien kätköistä. Pengoin kaapit ja sain tarvittavat tavarat kasaan.

 

20150406_123203

Sitruuna tuorejuustoa ja maustamatonta tuorejuustoa ja kermaa. Lisäksi päätin kokeilla ns. jäädytettyä vadelma sydäntä. joka olikin ensimmäinen työvaiheeni.

 

Jäädyttää Bonnen vadelma sosetta. Jota tietenkin löytyy koska käytän sitä kaksosten 20150406_130320puuroihin makuina :)

Seuraavaksi kun ne ovat pakastimessa alkoi taikinan sulatus. Nostin taikinan pöydälle noin tuntia ennen.

 

Sitten painelin taikinaa vuokiin. Jaoin taikinan kuuteen osaan koska oli kuusi muottiakin. Olisi tullut varmaankin jopa kahdeksan vuoallista, koska taikinaa jäi yli. Lopuista tein keksejä jotka tyylikkäästi mestari leipurina poltin. Juu siis unohdin todellakin ne uuniin.

 

20150406_143935

Paistoaikaa en huomannut katsoa. Mutta olisi saanut olla hieman vähemmän aikaa koska niistä tuli hyvinkin kovia. tai sitten se on taikinalle ominaista.. epäilen itse paistaneeni liian kauan.

20150406_155512

 

 

 

 

 

 

20150406_155502

 

Toisesta paketista päätin testata ihan vaan suklaakeksejä. Mieheni toivomuksesta. Eipä tuo muksukaan kauhessti vastaan laittanut :) Nämä onnistui hyvin. Maku oli loistava. Kuvassa vääritynyt väro. Väri oli tumman ja suklaisen ruskea.

 

20150421_191329

 

 

Kaiken kaikkiaan maku hyvä. ulkonäkö hyvä. koostumus aika rasvainen mutta eikös se ole suklaiselle taikinalle aika ominaista? ;)

 

#hopottajat #suklaataikinahopo #myllynparas #myllynparassuklaataikina #suklaataikina

Haluatko mukaan HOPOTTAJIIN? Klikkaa itsesi mukaan tästä! Se on ilmaista ja hauskaa!

 

 

 

 

 

 

 

www.hopottajat.fi/suklaataikina

piirakat

7.4.2015 Yleinen

riisijamaito

Riisipuuron keitolla alotellaan.

Itse teen aina puolitoista kertaisen puuron koska piirakoissa pitää olla täytettä rutkasti. Mutta tässä yksinkertaisesti ohje kun kaikki ei ole niinkun minä.

 

2dl puuroriisiä

2dl vettä

1l itra maitoa (yleensä käytän punaista maitoa)

suolaa n. Tl

ja voita

 

Kiehauta vesi kattilassa ja lisää riisit. Lisää ensin puolet maidosta ja sekoittele. Kun taas kiehuu niin lisää loppumaito. Kun puuro on valmista lisää suola ja voi. Nosta jäähtymään.

 

 

 

puuro ja voi

 

Sitten ruistaikinan tekoon.

Luonnollisesti ruisjauhoja n. 3dl

 vehnäjauhoja 2dl

n.Rkl öljyä.

 2dl vettä

reilu tl suolaa.

 

Mittaa kylmä vesi, suola ja jauhot. Sekoittele puuhaarukalla. Lisää öljy ja sitten vaihdetaan  käteen kun taikina alkaa paksuuntumaan. Turhaa alustella taikinaa kauheesti.

 

 

taikinaa

 

Kieputa kelmuun ja tuuppaa jääkaappiin.

 

taikinapallo

 

Puolisen tuntia kun taikina ollut kylmässä niin leivo tasanen pötkylä taikinasta ja tee pylpyröitä tai (tästä kikasta ukkini varmaan nirhaisi minut) kaulitse taikina ja ota juomalasilla pyöreitä paloja. Näin saat tasakokoisia piirakoita.

 

kaikki valmiina

 

vinkki

 

Kaulitse puikulalla ohueksi ja levitä puuro keskelle taikinaa.  Ja rypytä. Omat rypytykseni ovat kaikkea muuta kun kauniita. Ukkini oppi ei koskaan mennyt perille.

 

täyttöpiirakka

 

Uuni 275 astetta ja noin 10 min uunista riippuen.

Paiston jälkeen upotetaan piirakat suoraan pelliltä voimaitoon. Ihan kunnon upotus ja valutus.

 

 

 

 

voimaitouitto

 

 

 

 

 

 

Ja avot! Eikun syömään vaan.
valmiit

Rapeeta leipää, kieli meni mennessään

10.3.2015 Yleinen

Mmmmmm…. Aamu alkoi rapean leivän himolla. Hetken istuskelin kaffekupposen ääressä pikkusten aamutouhuja seuraten. Päätin että nyt se on menoa. Painelin keittiöön sanaakaan sanomatta ja jälkeeni jäi mies kysymysmerkkinä.

 

Kulho kaapista ja muut tarvikkeet. Tästä se lähtee. Askeleen lähempänä lämmintä rapeakuorista leipää!

Alkuperäinen ohjeeni jakautui kahtia. Kokonaisesta tulisi kaksi limppua. Nyt tein yhden ”pylpyrä-rykeilmän” :) ensin puolikas ohjeeni ja suluissa kokonainen ohje.

 

4dl    (7,5dl)   vettä

1pss   (2pss)   kuivahiivaa

n.0,75tl   (1,5tl)    suolaa

1,5 dl (3dl)  ruisjauhoja

5dl. (10dl).  Vehnäjauhoja

ripaus sokeria

 

kuivahiivalle sopivan lämpöinen vesi ja hiiva sekaan, suola ja sokeri sekaan. Sitten ruisjauhot ja vispaan ”vimmatusti” :) vehnäjauhoja sekoittelen desin kerrallaan. Taikina jää aika löysäksi ja laitan kohoamaan puolestatoista kahteen tuntiin. Liinan alla lämpöisessä paikassa tottakai.

 

Uuniin lämpöä 230 astetta.

 

Jauhota pöytä jos teet pylpyräleipää. Kaada taikina pöydälle ja revi taikinasta palleroisia. Jauhota vähän ja tee kevyesti sämpylän muotoja. Älä liian tiukkoja vaan ihan pyöräyttää lähinnä sileän pinnan. Asettele pellille haluamaasi muotoon. Nippaa saksilla jokaisen palleron keskelle X viillot. Jauhota pinta ja uuniin n. 40 min

 

2015-01-17 13.46.13

 

Jos teet kokotaikinan tee kuten edellä TAI kaavi kulhosta suoraan puolet taikinasta jauhoitetulle pöydälle ja pyöräytä pinta sileäksi. Tässä kohtaa ei tarvitse vaivailla taikinaa. Nosta pellille tee X keskelle ja jauhota pinta. Uunin asteet samat ja paistoaika 40-45 min.

 

ihanan kova kuori, ah niin pehmoinen sisus.

 

2015-01-17 13.59.24

 

 

2015-01-19 13.00.25

Kämppään leijailee niin mahtavat tuoksut ettei malttaisi odottaa pääsevänsä jo kimppuun.

Päälle riittää vain voi. Ah niin hyvää ja ah niin helppoa :)

Sosesavotta osa 2.

10.2.2015 Yleinen

Taas on aika soseita vääntää :) tällä kertaa pamiksin armoille joutuvat:

kurkku

tomaatti

kesäkurpitsa

kukkakaali

porkkana

peruna jauheliha

spaghetti

2015-01-30 14.08.362015-01-30 14.09.13

Mausteeksi laitoin:

laakerinlehtiä

valkopippuria

murskattua valkosipulia

basilikaa

wnain keitin perunt ja porkkanat. Hetken kuluttua liaäsin kukkakaalin. Sitten tomaatti, kurkku ja kesäkurpitsa. Näin kaikki valmistui suht samaan aikaan.

Nostin vihannekset pois ja smaan veteen liaäsin jauhelihan, spghetin muutaman palan kesäkurpitsaa ja pari tomattilohkoa. Ne sai kiehua sillä aikaa kun soseutin muut aineet.

Kattilassa olleet pois ja sauvatus ja pilttipurkkeihin. Lisäilin jo valmiita soseita sekaan. Taas pärjäillään viikko näillä :) ja edellisiä on aiis vielä jäljellä joten syövät muutakin ruokaa kun näin yksitoikkoisesti. :)

pikkusen reilu tunti meni. Tahaa ei juurikaan nimeksikään :)

..

Pinaattilettuja

2.2.2015 Yleinen

Tyttären suuri herkku. Pinaattiletut.

Niin helppo ja taas ei niin vaivaton. Mutta taas saat ilman säilöntäaineita ja isomman satsin ja isompia lettuja. Ja pakko kehua että myös parempia :)

 

ihan perus lettutaikinasta lähdetään liikkeelle.

vesi tai maito

jauhot

suola

munia

(rasva/öljy)

loppuseokseen lisätään pussillinen pakastettua tai nippu tuoretta pinaattia.

 

2015-01-19 13.07.31

 

Annetaan turpoilla jonkun aikaa ja eikun paistelemaan. Ja missäs muussakaan kun voi ja öljy sekoituksessa.

 

2015-01-19 13.01.38

 

Kun kaikki on paistettu niin  lisukkeita laittamaan.

 

jauhelihakastike, puolukkahillo, mansikkahillo, kermavaahto, perunamuussi, salaatti tai jotain muuta.

 

Tästä ollaan mieheni kanssa väännetty niin monet kerrat. Itse syön puolukkahillolla tai muusilla. Mutta makeata en niiden kanssa osaa syödä :)

 

 

2015-01-19 13.00.44