Selaat arkistoa kohteelle kontrollointi.

Luovu kontrollista – koe vapaus

27.9.2014 Yleinen

Kontrolloimalla muita vahingoitat sekä itseäsi, että kohdettasi. Helposti puolustelemme kontrolloimista sillä, että haluamme toiselle parasta tai haluamme parisuhteellemme parasta. Tämä kuitenkin estää kontolloimisen kohdetta itse oppimasta asioita, hyvin todennäköisesti heikennät myös hänen itsetuntoaan. Yrität rajoittaa toisen ihmisen vapautta elää sellaista elämää kun hän tahtoo elää. Ainut ihminen josta olet oikeasti vastuussa, olet sinä itse ja pienet lapsesi.

Kun annat toisille vapauden olla juuri sellaisia kuin he haluavat olla, ja päästät irti kontrollista, koet valtavan vapauden tunteen. Toisen ihmisen kontrolloimisesta syntyvä tunne ei ole positiivinen tunne, se on merkki sinulle siitä että sinä teet jotain väärin. Sivuutamme tämän tunteen, koska luulemme tekevämme hyvää toiselle. Menemme usein metsään kuunnellessamme järkeämme, sen sijaan että kuuntelisimme tunteitamme.

Parisuhteessa ja vanhemmuudessa toisen ihmisen kontrollointia syntyy herkästi. Kun lapset lentävät pois pesästä, vanhemmuuden rooli voi jäädä päälle. Emme omista lapsiamme, heillä ei ole mitään velvollisuuksia vanhempiaan kohtaan. Kasvatamme lapsemme parhaamme mukaan ja päästämme heidät vapaaksi. Voimme olla aikuisten lastemme tukena, voimme ilmaista oman huolemme, mutta kontrolloimalla saamme aikaan vain konflikteja.

Toisen kontrollointi on usein oire siitä, ettemme itse elä sellaista elämää kuin haluaisimme. Keskity siis omaan elämääsi, millä tavalla et elä omaa elämääsi kuin haluaisit? Joskus rakkaimpamme elää kärsimyksentäyteistä elämää, mutta kontrolloiminen ei auta asiaa. Meidän täytyy hyväksyä ihmisen vapaus päättää omista asioistaan. Toki hätätilanteessa auttaminen on meidän velvollisuutemme.

Voit aluksi kokeilla poistaa elämästäsi jonkun pienen asian, mitä tykkäät kontrolloida. Kaikilla meillä on sellainen. Anna puolisollesi vapaus ottaa se sokerikokis hampurilaisaterialla tai valvoa myöhään, älä puutu aikuisten lastesi kodinhoitoon jne.

Toisen kontrollointi karkottaa luoltasi rakkaitasi. mutta kun annat heille vapauden olla omia itsejään ja olet heille tukena ilman arvostelua, sen jälkeen vedät rakkaita puoleesi kuin magneetti.