Selaat arkistoa kohteelle Koneinsinöörit.

Valhe, emävalhe ja Forssan cover-up

30.8.2016 Yleinen

A cover-up is an attempt, whether successful or not, to conceal evidence of wrongdoing, error, incompetence or other embarrassing information. In a passive cover-up, information is simply not provided; in an active cover-up, deception is used. [Wikipedia]

30.8.2016

Lyhyesti

Tiistaina 23.8.2016 kello 17:20 noin 10-15 suomalaisnuoren joukko perässään epälukuinen määrä uteliaita käveli sadan metrin etäisyydelle Forssan vastaanottokeskuksesta. Muutama minuutti myöhemmin noin 60-70 turvapaikanhakijamiehen joukko ryntäsi ulos vastaanottokeskuksesta aseinaan lautoja, pyykkitelineitä, putkenpätkiä ja ryntäsivät nuorten kimppuun, jotka lähtivät pakoon. Mediassa tapahtuma esiteltiin ”kantasuomalaisten hyökkäyksenä vastaanottokeskukseen”, ja turvapaikanhakijoiden aktiivinen hyökkääjän rooli salattiin pääosin täysin myös
päivitetyissä raporteissa.

Tämän vuosituhannen tekijämäärältään mittavin suomalaisiin kohdistunut ulkomaalaishyökkäys valkopestiin ja häivytettiin suomalaisen median toimesta. Vaikka vakavilta vahingoilta vältyttiin, niin tilanteessa oli täydet ainekset laajaan katastrofiin.

Tähän mennessä (30.8.2016) ei ole kerrottu, että ketään turvapaikanhakijaa olisi kiinniotettu, kuultu tai pidätetty tapahtuneen johdosta. Sen sijaan on uutisoitu näyttävästi muutaman paikalla olleen suomalaisnuoren kiinniottamisesta ja yhdestä pidätyksestä, joka kuitenkin liittyy aiempaan pahoinpitelyyn.

Uutisoinnin puute ei välttämättä tarkoita sitä, etteikö poliisi tekisi työtään, mutta merkit viittaavat siihen, että turvapaikanhakijoiden rooli yritetään pimittää julkisuudelta myös loppuselvityksen osalta ja syy tapahtuneeseen sysätä alaikäisille suomalaisille.

Tapahtumien kulku

Tässä esitetty rekonstruktio tapahtumista perustuu pääosin silminnäkijöiden haastatteluihin, joita on esitetty sekä perinteisessä että vaihtoehtoisessa mediassa. Hakasulkuihin merkityt viitteet löytyvät blogin lopusta.

Joukkotappeluun johtaneita tapahtumia oli edeltänyt pidempi hankaus turvapaikanhakijoiden ja forssalaisten nuorten välillä, erityisesti vastaanottokeskuksen läheisyydessä toimivan ammattiopiston opiskelijoiden kanssa. Yksityiskohdista ei ole tarkkaa tietoa, mutta muutaman päivän sisällä ennen joukkotappelua tapahtui seuraavaa:

 • 12-13.8. kantasuomalainen mies pahoinpiteli turvapaikanhakijan.
 • Maanantaina 22.8. turvapaikanhakija pahoinpiteli 15-vuotiaan suomalaisnuoren Prisman parkkipaikalla.

Maanantaisen pahoinpitelyn seurauksena suomalaisnuoret olivat sopineet asian selvittelystä pahoinpitelyn tehneet turvapaikanhakijan kanssa [2]. Mitä ja miten oli sovittu ei ole selvää, kyse on todennäköisesti ollut some-viestittelystä. Kun pahoinpitelijä ei ilmaantunut tiistaiseen tapaamiseen iltapäivällä kello viiden aikoihin, niin suomalaisnuorten joukko lähti kävelemään kohti vastaanottokeskusta [2].

Suomalaisten ydinjoukossa oli 10-15 nuorta [8], joista joillakin oli mukanaan kättä pidempään (videolla [6] näkyy yksi valkoinen putki, jonka myös [5] mainitsee). Joukon kantaan liittyi epälukuinen määrä katselijoita; kokonaismäärästä ei ole tarkkaa arviota (videolla [6] näkyy noin 30 henkeä). Ydinjoukko pysähtyi noin sadan metrin päähän vastaanottokeskuksesta ja alkoi huutelemaan aukion ylitse [6]. Jonkun ajan päästä suuri määrä turvapaikanhakijamiehiä (arvio 60-70 [8], ”kuin muurahaislauma” [5]) ryntäsi ulos vastaanottokeskuksesta [7]. Osalla oli mukanaan erilaisia astaloita [1] [7] [8], videoilla [3] ja [4] näkyy parisenkymmentä lyömäaseen omaavaa henkilöä.

Tässä vaiheessa suomalaisnuoret lähtivät pakoon [8] [6] ja perääntyivät vastaanottokeskuksen läheiselle parkkipaikalle. Osa turvapaikanhakijoita seurasi ja pahoinpiteli pakenijoita, paikalla olleita sivullisia [8] ja rikkoi autoja [3] [4]. On epäselvää, millaista molemminpuolista tappelua tilanteessa käytiin, [1] ja [5] kertovat turvapaikanhakijoiden käyttäneen erilaisia lyömä- ja heittoaseita. Poliisin tiedotteen mukaan neljästä kuuteen henkeä sai lieviä vammoja (tiedote ei ota kantaa osapuoliin), myöhempi uutinen lisää uhrien joukkoon paikalla olleen
suomalaistytön
. Pahoinpitelyn uhreja on ollut selvästi enemmän, poliisin mukaan osalliset ovat olleet haluttomia tekemään rikosilmoituksia.

Tätä kirjoitettaessa ketään ei ole pidätetty tapahtuman johdosta, eikä poliisi ole antanut tarkkaa raporttia tapahtuneesta. Eräs paikalla ollut forssalaismies on pidätetty 12-13.8. tapahtuneen pahoinpitelyn johdosta; hänen osuuttaan joukkotappeluun ei tiedetä.

Tapahtuma on ainutlaatuinen ja hätkähdyttävä. Mitä ajattelivat aikuiset miehet, jotka hyökkäsivät ulos rakennuksesta finninaamaisia suomalaisnuoria vastaan? Tällaista ei liene tapahtunut rauhanajan Suomessa: kymmenien ulkomaalaismiesten rynnäkköä pääosin alaikäisiä suomalaisia kohtaan. Tähän kysymykseen ei mediasta saatavilla oleva materiaali anna selkeää vastausta, toimittajat eivät ole halunneet esittää näitä kysymyksiä tai sitten haastatteluja ei ole tuotu julki.

Median reaktio

Median reaktioita on helpointa seurata aikajärjestyksessä.

 • 23.08 ilta(?). Poliisin tiedote, joka pääosin vastaa edellä tehtyä rekonstruktiota. Varsinainen tapahtuma on jo ollut ohi poliisin saapuessa, ja he ovat ryhtyneet jälkiselvittelyihin.
 • 23.08 17:46 YLE. Alkuperäinen juttu ei ole tallella, artikkelia on päivitetty kahdesti. Ensimmäinen päivitys on tehty kello 21:47, jolloin Ylen toimittaja Eeva Hannula oli haastatellut toista osapuolta eli turvapaikanhakijoita. Tekstiä ei ole enää saatavilla mutta lopullinen versio kertoo mm. seuraavaa: …poliisin käsityksen mukaan usean kymmenen suomalaisen nuoren miehen joukko lähestyi vastaanottokeskusta aseinaan pesäpallomailoja ja rautaputkia. Hänen mukaansa näyttäisi siltä, että tappelun molemmilla puolilla on ollut käytössään kättä pidempää. Forssalaisilla oli Hannulan tietojen mukanaan keppejä ja ilmeisesti myöskin pesäpallomailoja aseinaan. Tämä ja muutama muu osa tekstiä syyttää tapahtuneesta suoraan tai epäsuoraan suomalaisia, liioitellen heidän aseitaan (iltasanomat [6] mainitsee ”ainakin yhden putken”) ja aloitteellisuuttaan, eikä sanallakaan mainitse turvapaikanhakijoiden hyökkäystä ja dominanttia osuutta joukkotappelussa ja aseistuksessa. Artikkeli ei sisällä suoraa mainintaa turvapaikanhakijoiden aseista (”molemmilla puolilla”), suomalaisten osalta useamman kerran. Hannulan toimittajatyöhön perustuvat osuudet ovat todennäköisesti olleet mukana tiistai-illan 21:47 versiossa, ja olleet suoranainen syy ainakin joidenkin medioiden valheellisille väittämille.
 • 23.08 18:35 MV-Lehti. MV-lehti julkaisee noin tunnin ikäisen videon, jossa kaksi suomalaisnaista todistavat autoonsa kohdistuvaa hyökkäystä Forssassa. Videolla näkyy parisenkymmentä turvapaikanhakijaa, joilla on erilaisia astaloita. Autoa kolhitaan ja tytöt ovat paniikissa. Valtamedia ei ole halunnut haastatella näitä nuoria naisia, jotka pääsivät mahdollisesti ainutkertaisen tapahtuman todistajaksi Suomessa.
 • 23.08. 18:46 MV-Lehti. MV-lehti julkaisee toisen videon, jossa parisenkymmentä turvapaikanhakijaa heiluu astaloiden kanssa hakaten kahta autoa. Joukkotappelu on ilmeisesti tässä vaiheessa ohitse ja jälkilöylyt päällä.
 • 23.08. 19:02 Iltalehden ensimmäisen jutun alku on virheellisen johdatteleva:Nuoret suomalaismiehet häiriköivät turvapaikanhakijoiden asuntolassa. Otsikko ja ingressi johdattavat lukijan uskomaan, että suomalaiset hyökkäsivät sisään VOK:n. Pidemmälle lukiessa asia selviää ja myös turvapaikanhakijoiden aseet mainitaan. Tämä versio sisältää faktat varsin hyvin 1.5 tuntia tapahtuman jälkeen, mutta ei mainitse turvapaikanhakijoiden hyökkäystä. Onnetonta aloitusotsikkoa lukuunottamatta Iltalehti raportoi tapahtumasta totuudenmukaisimmin kuin muut valtamediat niin tässä yhteydessä kuin myöhemmin.
 • 23.08. 19:23 Iltasanomien mukaan ”Nuorisoporukka häiriköi vastaanottokeskuksessa”. Lehti näyttää saaneen väärää tietoa Hämeen poliisin tilannekeskuksesta, joka ei ole ollut ajan tasalla: Siellä muutaman hengen nuorisoporukka meni vastaanottokeskukseen ja aiheutti vähän häiriötä.
 • 23.08 20:41 HS. Päivitetty 24.8. 18:34. Artikkeli myötäilee Ylen vastaavaa ja lisää seuraavaa: Poliisin mukaan pesäpallomailoja, rautaputkia tai muita aseita oli pääasiassa vastaanottokeskukselle menneillä henkilöillä, mutta ilmeisesti myös jotkut vastaanottokeskuksen asukkaista turvautuivat tappelussa johonkin ”kättä pitempään”. Aiemmin esitellyissä videoissa lukuisilla turvapaikanhakijoilla on ollut aseita, suomalaisilla näkyy yksi putkentapainen. Artikkelin päivityksistä johtuen on epäselvää, mitä aiemmassa versiossa on ollut. Lopullinen versio kuitenkin syyttää virheellisesti kantasuomalaisia tapahtuneesta ja sivuuttaa täysin turvapaikanhakijoiden teot.
 • 24.08. Poliisin tiedote. Selvitystyö käynnissä, yksi suomalainen otettu kiinni paikalta pesäpallomailan kanssa. Toinen otettu kiinni aiempaan pahoinpitelyyn liittyen. Turvapaikanhakijoista ei mainita mitään.
 • 24.08. 12:22 YLE. Tiedot astuvat lähemmäksi totuutta, mutta turvapaikanhakijoiden rynnäkköä ei edelleenkään mainita. Tapahtumien alkamisesta on erilaisia näkemyksiä, joita ei ole kyetty vahvistamaan. Forssan poliisin rikoskomisario Tomi Revon mukaan paikalliset olivat menneet lähelle vastaanottokeskusta, josta puolestaan heitä vastaan tuli turvapaikanhakijoita.Tilanteessa on Tomi Revon mukaan tapahtunut useita pahoinpitelyjä ja vahingontekoja, joista poliisin tiedossa on vain hyvin pieni määrä. -Toivon, että kaikki jotka ovat jotain vammoja saaneet, ilmoittaisivat niistä poliisille.
 • 24.08. 13:32 Suomen uutiset nostaa esiin kansanedustaja Jari Ronkaisen blogissa esittämän syytöksen, jonka mukaan YLE on uutisoinut yksipuolisesti Forssan tapahtumista ja ”unohtanut” kertoa turvapaikanhakijoiden aseista.
 • 24.08. 20:54 Iltalehden juttu on ainoa, jossa turvapaikanhakijoiden rooli mainitaan leipätekstissä selkeästi ja sisältää ainoan tarkahkon kuvauksen yhteenotosta. Nuoret naiset olivat paikalla myös tiistaina joukkotappelun aikaan. Heidän mukaansa turvapaikanhakijat tulivat pihalle keppien ja rautaputkien kanssa, jolloin suomalaiset perääntyivät.Tiistaina tilanne sai alkunsa, kun joukko suomalaisia nuoria miehiä asteli Saksankujan vastaanottokeskusta kohti. Ainakin yhdellä oli kädessään pitkä putki. Mainittu ”pitkä putki” näkyy turvapaikanhakijoiden puolelta kuvatussa videossa, muita astaloita ei erota. ”Turvapaikanhakijat olivat kuin muurahaislauma, kun he tulivat ulos. Suomalaiset perääntyivät heti kauemmas parkkipaikalle.”Turvapaikanhakijoiden mukaan suomalaiset puolestaan tulivat uhkaavana joukkona kohti vastaanottokeskusta, jonka vuoksi he lähtivät ulos.
 • 25.08. 12:16 YLEn vastine Ronkaisen syytökseen. Yleisradio myöntää puutteellisen ja puolueellisen uutisoinnin ja esittää epäloogisia ja kummallisia perusteita toiminnalleen.
 • 25.08. 16:39 HS. Helsingin sanomien artikkeli taustoittaa tapahtumia ja
  sisältää kolme videohaastattelua. Varsinainen leipäteksti ei edelleenkään mainitse turvapaikanhakijoiden hyökkäystä, lukumäärää ja aloitteellisuutta aggressiossa, vaan liioittelee suomalaisten osuutta. Silminnäkijävideoista asia on osin kuitenkin pääteltävissä. Koska toimittajat vaikenevat johdonmukaisesti turvapaikanhakijoiden osuudesta, voi myös epäillä, onko videoista jätetty pois liian paljastavia osuuksia.

Tämän jälkeen aiheesta on käytännössä vallinnut mediahiljaisuus.

Langat yhteen

Median ja viranomaisten toimintaa voi arvioida käänteisen esimerkin avulla. Mikäli 60-70 aseistautunutta, aikuista suomalaismiestä olisi hyökännyt parinkymmenen alaikäisen turvapaikanhakijan kimppuun, ei median, viranomaisten ja vihervasemmiston puhuvien päiden tarmolla olisi ollut minkäänlaista rajaa. Jokainen tapahtumaan osallistunut olisi syynätty tarkoin, ja yhteyksiä erilaisiin ääriryhmiin olisi etsitty kissojen ja koirien kanssa. Lehdet olisivat repostelleet hyökkääjien mahdollista rikoshistoriaa ja rasistisia facebook-kommentteja. Poliisille olisi yht’äkkiä järjestynyt resursseja ja medialla olisi ollut mekastettavaa päiväkausiksi, tärkeämpää kuin Särkänniemen delfiinien siirto.

Kun kohteena on suomalaisnuori ja tekijänä turvapaikanhakija, niin lopputulos kääntyy ympäri. Perinteinen suomalainen media vääristelee, johtaa harhaan ja vaikenee. Poikkeuksen tämän jutun yhteydessä tekee Iltalehti, joka kertoo asioista varsin totuudenmukaisesti aivan ensimmäistä onnetonta otsikkoa lukuunottamatta. Muusta media puhuttaessa totuus on luettavissa alaviitteistä, jos sieltäkään. Toimittajat tekevät kaikkensa valkopestäkseen turvapaikanhakijoiden osuutta. Kun suoranaista valhetta ei kehdata esittää, niin kaikkia seuraavia keinoja käytetään:

 • Turvapaikanhakijoiden törttöilyä ei kerrota lainkaan tai sitä vähätellään. Suomalaisten osalta päinvastoin.
 • Turvapaikanhakijoiden osuus jätetään varsinaisen leipätekstin ulkopuolella oleviin liitteisiin.
 • Suomalaiset ”väittävät”, mutta turvapaikanhakijoiden lausumia ei kyseenalaisteta.
 • Toimittajan kirjoittama teksti kertoo suomalaisten osuudesta, turvapaikanhakijoiden teoista kerrotaan haastateltujen lainauksina (ikäänkuin epävarmoina väittäminä).
 • Suomalaisten teoista puhutaan aktiivissa, turvapaikanhakijoiden teoista passiivissa.
 • Suomalaisten teoista kerrotaan yksityiskohtia, turvapaikanhakijoiden teoista epämääräisiä viittauksia.

Tämä kaikki on tuttua maahanmuuttoon ja turvapaikanhakijoihin liittyvän uutisoinnin ympäriltä.

Myös poliisin tiedottaminen näyttäytyy huonossa valossa, se kertoo vain kiinni otetuista tai pidätetyistä suomalaisista. Komisaario Martti Hirvosen kommentti brittiläiselle Express-lehdelle ei myöskään vastaa tapahtumasta saatavilla olevia silminnäkijävideoita ja -haastatteluja, joiden mukaan pääosa lyömäaseista oli turvapaikanhakijoilla. Kieliongelmat saattavat myös aiheuttaa vääristymiä tällaisessa yhteydessä.

Odotan kovasti tietoa turvapaikanhakijoiden saamista rikossyytteistä. Useita tunnistettavia henkilöitä voidaan syyttää seuraavista pelkästään liitteen [3] perusteella, sopivia rikosnimikkeitä löytyy esim. seuraavasta joukosta: ilkivalta, julkisrauhan rikkominen, vahingonteko, mellakointi ja toisen vahingoittamiseen soveltuvan esineen hallussapito.

Kokonaisuudessaan Forssan yhteenotossa on kyse niin tärkeästä asiasta yhteiskuntarauhan kannalta, että poliisilta on vaadittava täydellistä raporttia tapahtuneesta.

Haastattelut ja videot

Migri, SPR ja muut turvapaikanhakijoiden arkipäivän uhkatekijät

28.12.2015 Yleinen

Kun maahantunkeutusmiskatastrofi käynnistyi toden teolla elokuun loppupuolella, niin Suomen viranomaiset, media ja SPR:n kaltaiset ”yhteistyökumppanit” lanseerasivat Suomen oloissa ennenkuulumattoman propagandavyöryn. Aivopesun tarkoituksena oli ohjelmoida kansalaiset uskomaan, että maahantulija on paitsi hätääkärsivä ja turvaton, niin myös ylivertaisen koulutettu ja etevä, ja että hän ei tee rikoksia.

Pakolaispyhimyksen myytti on kokenut melkoisia kolhuja, ja paatuneimpia refleksinomaisia Rasmus-toimijoita lukuunottamatta normaali kansalainen tietää jo tässä vaiheessa, ettei maahantunkeutujien saapuminen ja kotoutuminen ollutkaan niin auvoinen tapahtuma kuin se pyrittiin esittämään.

Moni myytti elää yhä mediassa, vaikka tosiasiat ovat olleet tiedossa jo vuosia. Pilottitakkiin pukeutunut kaljupäinen äärioikeiston edustaja tavataan esittää turvapaikanhakijan arkipäiväisimpänä uhkana, vaikka todellisuus on paljon yksinkertaisempi ja suoraviivaisempi. Naapurihuoneen Omar (se hymyilevä, kohtelias nuorukainen, jonka menneisyydestä me emme tiedä mitään) siitä ihan samasta vastaanottokeskuksesta on käytännön elämässä turvapaikkaa hakevan turvapaikanhakijan arkipäiväisin uhka.

Kuulostaako paksulta? Tarkastellaanpa muutamia uutisointeja tässä syksyn mittaan:

5.9.2015 IS Turvapaikanhakijat tappelivat Harjavallan vastaanottokeskuksessa, yksi sairaalaan.
22.9.2015 Iltasanomat Joukkotappelu Oulun vastaanottokeskuksessa – yhdelle vammoja teräaseesta, 5 otettu kiinni.
28.9.2015 Keskisuomalainen Turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksessa väkivaltatapaus – poliisi otti kolme kiinni.
30.9.2015 Aamulehti Kaksi turvapaikanhakijaa otettu kiinni Hennalassa – tutkitaan pahoinpitelynä.
17.10.2015 Iltasanomat Tappelu Kontiolahden vastaanottokeskuksessa, mukana teräase – yksi sairaalaan
5.12.2015 Etelä-Suomen Sanomat Pertunmaan vastaanottokeskuksessa joukkotappelu – yhtä puukotettiin.
9.12.2015 Helsingin Uutiset Neljä maahanmuuttajataustaista nuorta vangittiin – epäillään törkeästä ryöstöstä ja tapon yrityksestä
15.12.2015 Aamulehti Hennalan vastaanottokeskuksessa joukkotappelu, muutamille vammoja
24.12.2015 Keskisuomalainen Vastaanottokeskuksessa tapeltiin Joutsassa – poliisi otti kaksi kiinni
27.12.2015 Keskisuomalainen Välikohtaus vaateliikkeessä Jyväskylässä: ”Ulkomaalaistaustaiset tulivat sovituskopille lyömään”

Ylläolevat on pääosin poimittu yksittäistapausten luettelosta ja pelkästään ao. sivusto mainitsee näitä tapauksia muutaman kymmentä.

En vähättele suomalaisten tekemiä rikoksia. Tosiasia kuitenkin on, että kun turvapaikanhakija joutuu rikoksen kohteeksi, niin tekijä on useimmiten toinen turvapaikanhakija samasta vastaanottokeskuksesta.

Miksi siis hymyilevä Omar on Ahmedin yleisin turvallisuusuhka? Valtamedia suhtautuu aiheeseen hyssytellen ja paljastaa samalla sisäänrakennetun rasismin, joka on hyvää tarkoittavalle suvaitsevaisuudelle tyypillistä. Maahantulijat esitetään usein jonkinlaisina jaloina villeinä, joille vain sattuu ja tapahtuu. Hennalan vastaanottokeskuksessa on poliisi vieraillut todennäköisesti parikymmentä kertaa syksyn aikana. Sen verran usein, että VOK:n johtaja näkee aiheelliseksi humorisoida potentiaalisesti hengenvaarallisia yhteydenottoja:

Poliisi haki yhden Lahden Hennalan vastaanottoyksikön asukkaan poliisiasemalle rauhoittumaan keskiviikkona iltapäivällä. Kyytiä edelsi yksikön johtajan Markku Heikkilän ”joukkoärtymystilaksi” kuvailema kohtaus ruokalassa. … Ainahan meidän asukkaat innoissaan käsillään keskustelevat, kommentoi Heikkilä utelua mahdollisesta käsirysystä.

Kirjoittajan muistikuvissa ruokailu on tapahtuma, jossa saatavilla on kosolti erilaisia teräaseita. Kaikki ruokailutilassa tapahtuvat ”nujakoinnit” ovat lähtökohtaisesti erityisen vaarallisia.

Jalo villi-teorian lisäksi toinen suosittu selitys on vertailu suomalaiseen varusmieheen. Ongelmia kuulemma syntyy, kun laitetaan paljon nuoria miehiä samaan tilaan. Kirjoittaja yritti googlettaa suomalaisten varusmiesten välisiä tappeluita, mutta vailla erityistä menestystä. Jostain syystä sanoilla ”varusmies tappelu” ilmaantui enemmän turvapaikanhakijoita kuin suomalaisia varusmiehiä koskevia artikkeleita.

Miksi Omar siis lyö? Turvapaikanhakijat saapuvat maailman pahimmilta konfliktialueilta, joissa ongelmien ensisijainen ratkaisumalli ei ole välttämättä – no – rauhanomainen. Ei ole sattumaa, että he pakenevat Suomeen, sen sijaan, että esim. suomalaiset pakenisivat Irakiin. Taipumus väkivaltaan on vahvasti sisäänrakennettuna näissä kulttuureissa, ja asiaa pahentavat eri uskonryhmien (erityisesti shiia- ja sunnimuslimien), klaanien ja sukujen väliset ristiriidat, jotka eivät suinkaan katoa sillä nimenomaisella hetkellä, kun turvapaikanhakija astuu Suomen tantereelle.

Maahanmuuttovirasto ja vastaanottokeskuksia operoivat tahot kuten SPR näyttävät olevan autuaan tietämättömiä niistä ongelmista, joita syntyy verivihollisten asuttamisesta samaan vastaanottokeskukseen ja kenties jopa samaan huoneeseen. Näin ei tietenkään ole. Mutta olemassa olevan ongelman myöntäminen – maahantulijoiden sisäinen rasismi, vihamielisyys ja taipumus väkivaltaan – rikkoo ao. toimijoiden maailmankuvaa ja saattaa pakolaispyhimyksen huonoon valoon.

Kun VOK-operaattori Kotouma halusi asentaa metallinpaljastimet perusteilla olevaan asikkalalaiseen vastaanottokeskukseen niin maahanmuuttovirasto suositteli, ettei niitä laitettaisi ollenkaan:

Lakia on tutkittu eikä esteitä turvalaitteille ole. Maahanmuuttovirastolta on tullut suositus, että kun ketään ei voida velvoittaa kulkemaan valaisimien läpi, niitä ei laittettaisi olleenkaan, sanoo toimitusjohtaja Lari Christensen.

Turvapaikanhakijoiden välisissä ”nujakoissa” on teräasetta käytetty syksyn aikana vähintään puoli tusinaa kertaa (yksittäistapausluettelo) ja todellinen määrä lienee paljon suurempi. Heikkojen ja pelokkaiden turvapaikanhakijoiden suojeleminen veitsihyökkäyksiltä on maahanmuuttoviraston mielestä kuitenkin niin vähäpätöinen asia, ettei sen takia voida ketään ”nöyrryttää” samaan tapaan kuin lennolle lähtevää suomalaista tai rock-konserttiin osallistuvaa musiikinharrastajaa.

Tämäkin asia olisi helposti järjestettävissä. Jos turvapaikanhakija ei suostu metallinpaljastimiin, häntä voitaisiin säilyttää vankilan kaltaisessa tarkemmin varjellussa yksikössä. Tämä olisi vain oikeus ja kohtuus kaikkia asiallisesti käyttäytyviä turvapaikanhakijoita kohtaan.

Kuka on siis turvapaikanhakijan arkipäiväisin turvallisuusuhka? Maahanmuuttovirasto ja SPR:n kaltaiset VOK-operaattorit nousevat korkealle listalle naapurihuoneen Omarin rinnalle. Oman maailmankuvan välittäminen näyttää olevan näille toimijoille tärkeämpää kuin turvapaikanhakijoiden tosiasiallinen turvallisuus.

Koneinsinöörit ja muut lukutaidottomat

9.12.2015 Yleinen

Maahanmuuttokeskusteluun liittyy paljon korneja piirteitä. Kun turvapaikanhakijatulva käynnistyi syksyllä, niin lukemattomat lehtiartikkelit, kolumnit ja blogit toitottivat tulijoiden ammatillisia ja koulutuksellisia valmiuksia. Suomen puolelta miljoonalta koulutetulta ja kielitaitoiselta työttömältä ei varmastikaan jäänyt huomaamatta, kuinka ylivoimaisia kilpailijoita kotimaan tantereelle astui.

Kerrataan ensin muutamia tyypillisiä valistuspaloja. Kansan kielessä tätä kutsutaan aivopesuksi tai propagandaksi.

25.8.2015 MTV ”Turvapaikanhakijoiden joukossa nyt erityisen paljon korkeasti koulutettuja”

”On lääkäreitä ja insinöörejä ja muutenkin kielitaitoista porukkaa. Mitä olen henkilökunnan kanssa jutellut niin noin
puolet heistä on todella koulutettua porukkaa, Markkanen jatkaa.”

5.10.2015 Iltasanomat Insinöörejä, kauppiaita, vuohipaimenia, kirurgeja… Tällaisia taitoja on Irakista tulleilla turvapaikanhakijoilla

”Mitään kokonaisvaltaista tilastoa ei ole, mutta tulijoissa on ihan vuohipaimenesta kirurgiin asti osaajia. Hyvin vähän
on sellaisia, joilla ei ole mitään ammatti- tai koulutustaustaa.”

Skeptisempi voisi muuten kysyä, onko vuohipaimen erityinen osaaja suomalaisessa yhteiskunnassa.

21.8.2015 MTV Video: Irakilainen Ammar on huippukoulutettu turvapaikanhakija – eikä suinkaan ainut sellainen

”Suomalaisessa maahanmuuttokeskustelussa toivotaan maahan korkeasti koulutettuja turvapaikanhakijoita. Toive on kuitenkin jo toteutunut, sillä heitä tulee maahan jo nyt.”

Juttu kertoo irakilaisesta tietoliikenneinsinööristä. En näe merkkiä erityisestä ”huippukoulutuksesta.” Suomen insinööriliitossa on Akavan tilaston mukaan 70 000 jäsentä ja Diplomi-insinöörien TEK:ssä 72000.

Pilvilinnoista todellisuuteen. Koska valtaosa turvapaikanhakijoista on tällä hetkellä Irakista tai Afganistanista, niin keskitytään pääosin näihin kahteen ryhmään.

Suomalaiset seurasivat Pisa-tuloksia mielellään, kun he keikkuivat läntisen maailman ykkösinä. Valitettavasti Irak ja Afganistan eivät ole osallistuneet PISA-vertailuihin, joten tyydytään Wikipediasta saatavilla olevaan tietoon.

Englanninkielisen Wikipedian selostus ei varsinaisesti luo Irakin osalta kuvaa erityiskoulutettujen lähteestä:

”Illiteracy is widespread in comparison with before, standing at 39% for the rural population. Almost 22% of the adult
population in Iraq has never attended school, and a mere 9% have secondary school as highest level completed. As far as
gender equity, 47% of women in Iraq are either fully or partly illiterate, as women’s education suffers from differences
across regions, and especially between the North and South.”

Lyhyesti: 22 % aikuisväestöstä ei siis ole koskaan käynyt koulua, 39 % maalaisväestöstä ja puolet kaikista naisista ovat lukutaidottomia.

Suunnataan katse seuraavaksi Afganistaniin:

”An estimated 57 percent of men and 86 percent of women were reported to be illiterate, and the lack of skilled and
educated workers was a major economic disadvantage.”

Onko kenties niin, että kaikki koulutetut ovat lähteneet pakoon ja ovat nyt täällä?

Tarkastellaanpa siis seuraavaksi muutamia Suomessa tehtyjä havaintoja.

22.09.2015 MTV Turvapaikanhakijatilanne luo painetta kouluihin – ”Joka toinen ei ole käynyt lainkaan koulua”

”Murrosikäisistäkin puolet on täysin vailla kokemusta koulunkäynnistä, he eivät osaa lukea millään kielellä, eivätkä osaa esimerkiksi englantia sanaakaan, kertoo konsultoiva erityisopettaja Riitta Takkula-Ollila Hämeenlinnan kaupungilta.”

7.10.2015 YLE Suomeen on tullut jo lähes 3 000 alaikäistä turvapaikanhakijaa

”Opettelemme esimerkiksi kynän käyttöä. Kaikki eivät osaa lukea ja kirjoittaa, sanoo erityisopettaja Suvi Huusko
Kastellin koulusta.”

”Omalla luokallani kukaan ei ole käynyt muuta kuin koraanikoulua, luokanopettaja Meeri Skrielj Espoon Kaitaan koulusta sanoo.”

”Oppimisen into on kova, monella on koulukirjat ensimmäistä kertaa elämässään, luokanopettaja Meeri Skriejk sanoo.”

2.12.2015 YLE
”Erityisluokan uupuneet työntekijät: Ei maahanmuuttajia samoihin kouluihin”

”Nyt on täysin mahdotonta, kun joku ei osaa lukea, joku osaa vähän, joku osaa kirjoittaa, joku taas ymmärtää, mutta ei osaa kirjoittaa. Ei sitä voi enää kutsua opettamiseksi, Katri kuvaa.”

Tämä tärkeä puheenvuoro jäi muuten mediassa olemattoman vähälle huomiolle.

Miltä isompi kuva Euroopassa näyttää?

Saksalaisen Zeit-laatulehden haastatteleman koulutusasiantuntijan mukaan kaksi kolmasosaa syyrialaisista ei käytännössä osaa lukea ja kirjoittaa, niin että heitä voitaisiin edelleen ammattikouluttaa Saksassa. Syyrialaiset puolestaan ovat paremmin koulutettuja kuin irakilaiset tai afganistanilaiset.

”Das heißt, dass zwei Drittel der Schüler in Syrien nur sehr eingeschränkt lesen und schreiben können, dass sie nur einfachste Rechenaufgaben lösen können. Und das bedeutet, dass diese Schüler in Deutschland, selbst wenn sie Deutsch gelernt haben, kaum dem Unterrichtsgeschehen folgen können.”

Odottiko paatuneinkaan suvaitsevainen jotain muuta? Maahantulijat tulevat pääosin alkeellisista oloista ja alikehittyneistä maista.

Miksi asian suhteen ei voi olla rehellinen? Yltiöpäinen valehtelu, salailu ja propaganda maahantulijavyöryn yhteydessä on – syystä – syönyt kansalaisten uskoa mediaan, päättäjiin ja ns. asiantuntijoihin.

Ei ole mitään rationaalista perustetta kotouttaa huonosti koulutettuja, kielitaidottomia maahanmuuttajia, joiden arvot ovat jyrkästi ristiriidassa länsimaisen oikeusjärjestelmän, demokratian, tasa-arvon ja – niin – suvaitsevaisuuden kanssa. Ainoa peruste on humanitäärinen – on oltava rehellinen sen suhteen. Ja määriteltävä mihin on varaa.

Lopuksi pieni kevennys:

16.10.2015 Keskisuomalainen Tutkija: ”Suomeen tarvitaan vielä lisää maahanmuuttajia”

”Suomeen tänä vuonna saapuneet turvapaikanhakijat eivät riitä täyttämään maahanmuuttajien tarvetta. Tulijoita tarvitaan nykyistä enemmän, jotta työikäisten määrä saadaan pidettyä toivotulla tasolla.”

Vuosina 2003–2011 Suomeen muuttaneiden irakilaisten työllisyysaste on
10–15 %.


Mutta – kenties ne koneinsinöörit saapuivat vasta nyt?