Selaat arkistoa kohteelle koira-aitaus.

Hei Mustiiiii, tänneeeee!

7.8.2014 Yleinen

Niin se huuto kuuluu kun koira joka ympäristöstään kiinnostuu on vapaana ja lähtee pihasta. Ihan normaalia toimintaa sinänsä mutta miksi koiraa ei oltu kytketty tai pihaa aidattu (kun ongelma kuitenkin on tiedossa)?

Täytyy heti alkuun painottaa että meillä tätä ongelmaa ei ole yhdelläkään koiralla. Varmaan olisi ilman luoksetulo-harjoituksia, kytkettyjä koiria sekä piha-aitaa. Omien kokemusteni perusteella koin kuitenkin tarpeelliseksi kirjoittaa aiheesta jos se muuttaisi edes yhden koiranomistajan asenteita.

Minua aihe koskettaa varsinkin pienten koirien osalta siksi, että yksi jos toinenkin niistä on saaneet koiran joskus kimppuunsa joten niiden luottamus muihin koiriin on mennyt jo aikoja sitten ja se vaikuttaa niiden käytökseen. Minulle ei riitä jos vastapuoli sanoo legendaariset ”se on ihan kiltti” -sanat! Lily on toistaiseksi suhtautunut pihoista ryntäileviin yllätysnuuhkijoihin hyvin iloisesti ja uteliaasti, lempeä jättiläinen ei todellakaan pistä pahaksi pientä leikkihetkeä.

Siinä vaiheessa kuin koira on jo sen kerran tai kaksi päässyt pihasta juoksemaan kohti toista koiraa tiellä tai pihassa, se ei sitä enää pysty lopettamaan, ellei siihen puututa. Jotkit koirat on kuitenkin vain hyväksyttävä tietynlaisina yksilöinä jolloin tielle juokseminen on estettävä kytkemällä tai aidalla, that’s it!

Itse pikkukoirien ja yhden ison koiran omistajana en uskaltaisi monestakaan syystä kokeilla mitä tapahtuu jos jokin koiristani lähtee pihastamme tielle: jää auton alle? Kaataa naapurin pienen lapsen asfalttiin? Toinen koira voi hyökätä puolustautuakseen? Ihminen voi potkaista koiraa peloissaan? Mikä häpeä kun koira ei tottele? Tai ehkä pelkästään huonon tavan omaksuminen, joka pääsi ainakin yhden kerran vahvistumaan?

Se käytös mitä koiran päästää tekemään, vahvistuu koko ajan jokainen kerta ja itsestään. Se tarkoittaa sitä, että esimerkiksi aggressiivisten koirien päästessä puremaan toista koiraa taikka ihmistä, kynnys seuraavaan hyökkäykseen madaltuu huomattavasti jolloin ongelma on jo hyvin suuri. Sama tässä karkaamisessa taikka reviirin suojelussa, mikäli ei kumpikaan kyseessä niin vähintään kiva päästä nuuhkimaan (ilman lupaa) naapurin koiraa taikka saamaan silityksiä mummoilta, jotka palkkaa karkaavan koiran parhaimmailla (pahimmalla) mahdollisella tavalla.

Olen kokemuksieni mukaan ymmärtänyt, että se mitä teet vihdoin saadessasi koiran kiinni pihasta lähtemisen jälkeen ei merkitse mitään. Sille ei kannata sanoa mitään, kuinka paljon se ymmärtää kuin sille höpistään että ”voi Musti, ei saa lähteä pihasta”? Tai jos saat sen kiinni pannasta ja annat sen jälkeen selkäsaunan niin koira ei todellakaan yhdistä sitä kipua hetki sitten tapahtuneeseen karkaamiseen. Hakkaamalla koiran siihen paikkaan katkaisee koiran ja omistajan suhteen, joskus jopa kerrasta. Seuraavalla kerralla kiinnisaaminen voi olla mahdotonta koiran pelon takia. Koira on ilo saada tottelemaan kunnioituksesta ja kiintymyksestä, ei puhtaasta pelosta (vaikka onnistuuhan se niinkin).

Meille on joitain muutamia kertoja käynyt niin että koira on jotenkin päässyt vapaaksi pahassakin paikassa, olen menetellyt niin että koitan kävellä pois koirasta ja huonosta tilanteesta (esimerkiksi lähellä oleva tie), puhun tavallista korkeammalla äänellä ja pyydän luokse. Paras olisi kun taskussa olisi vielä nami annettavaksi. Koirat ovatkin olleet hyvin kiintyneitä (jos se on oikea termi), että epätavallisen tilanteen ilmetessä ne kokee että on paras tulla pian minun lähelle takaisin. Lilyn kanssa toki kaikki on vielä harjoitusasteella ja vahvistuu vuosi vuodelta ja harjoitus harjoitukselta.

Jasu & lempeä jättiläinen

10533493_627706897326904_2029655679517567346_n