Selaat arkistoa kohteelle kodin sisustaminen.

Kodin valaistus – 5 vinkkiä parempaan valaistukseen

27.4.2016 Yleinen

Valaistus on kodin ehdottomasti yksi tärkeimmistä asioista. Se on elämän kannalta täysin välttämätöntä ja siten myös ihmiselle. Tässä blogissa annan muutamia miljoonan dollarin arvoisia vinkkejä siihen, kuinka voit tehdä valaistuksen avulla kodistasi entistä viihtyisämmän.

Monet ammattilaiset sanovatkin, että kodin valaistus on 50% sisustuksesta, josta myös itse olen täysin samaa mieltä. Hienotkaan huonekalut eivät näytä juuri miltään, jos valaistusta ei ole mietitty. Toisaalta kauniitkin seinät, tapetit ja sisustuselementit eivät pääse oikeuksiinsa huonossa valossa.

Valo ei ole välttämätön pelkästään energian tai elämän lähteenä, vaan sillä on tärkeä rooli myös turvallisuuden, viihtyisyyden ja tietysti yleisen toiminnallisuuden kannalta. Oikealla valaistuksella voidaan myös korostaa tiettyjä asioita omassa kodissa tai esimerkiksi herättää positiivisia fiiliksiä.

Valaistuksen avulla voit:

  • Korostaa sisustuselementtejä
  • Muodostaa vaihtelua
  • Luoda tunnelmaa
  • Tehdä kodista turvallisen oloisen
  • Varmistaa käytännöllisyyden

1. Käytä laadukkaita valaisimia

Kuten myös monessa muussa asiassa niin myös valaisimissa laadulla on väliä. Hyvä valaisin tekee tasaisen valokeilan juuri sinne mihin se on alun perin suunniteltu, kun taas monissa halvoissa kopiovalaisimissa valo voi todellisuudessa sinkoilla lähes mihin tahansa. Tällä voi olla erittäin suuri merkitys onnistumisen kannalta.

Laadukkaat sisä- ja ulkovalaisimet myös kestävät huomattavasti paremmin eivätkä esimerkiksi kellastu yllättäen vain parin vuoden käytön jälkeen. Olipa kysymys sitten sisä- tai ulkovaloista, niin sijoita laatumerkkiin.

Erityisesti ulkovalaistuksen osalta laadunarvo voi korostua hyvinkin nopeasti Suomen oloissa. Talvisin kaapelit ja muoviosat ovat kovalla koetuksella sekä laatuvalaisimet ovat suunniteltu siten, että ne selättävät jopa ankaratkin pakkaskelit. Laadukkaita valaisimia saa suomalaisista sähköalan erikoisliikkeistä ja verkkokaupoista.

2. Suosi lämpimiä sävyjä

Lämpimät sävyt ovat helpoin ratkaisu, kun yrität luoda tunnelmallista kotia tai pihaa. Ne eivät ole ainut keino, mutta ehdottomasti helpoin vaihtoehto. Lämpimien sävyjen kanssa et voi ikinä mennä pahasti metsään, kun kylmät sävyt saavat kauniistakin kodista luotaantyöntävän helposti.

Jos haluat kuitenkin kokeilla kylmempiä sävyjä, niin suosittelen aloittamaan esimerkiksi kohdevalaisimilla tai muilla tunnelmavaloilla, jotka eivät siis toimi kodin päävalonlähteenä.

3. Sijoita myös tunnelmavaloihin

Usein kodin valaistusta mietittäessä katse siirtyy ensimmäisenä katto– ja seinävaloihin. Kuitenkin pienillä ”tunnelmavaloilla”, voit tehdä kodista tai sisustuksesta täysin erilaisen pienellä vaivalla. Kokeile pieniä tunnelmavaloja esimerkiksi sohvan vieressä, pöydillä tai vaikkapa parvekkeella. Myös valaisimien sijoittelussa saa olla rohkea!

4. Älä unohda ulkovalaistusta

Ulkovalaistus luo kivasti tunnelmaa, kun tulet vaikkapa töistä kotiin tai järjestät kesäillan grillausjuhlia ystäviesi kanssa. Kuitenkin ulkovalaistus on tärkeä muutenkin. Esimerkiksi, jos näet ikkunasta omalle pihallesi tai vaikkapa parvekkeelle, niin silloin valaistuksen avulla voit tehdä kodista avaramman ja kauniimman. Normaalistihan pimeällä ikkunoista ei näe juuri ulos. Ulkovalaistuksen avulla saat tämän tilan ”käyttöösi”, vaikka itse olisitkin sisätiloissa.

5. Sijoittele valaisimia rohkeasti

Toisin kuin vaikkapa maali, tapetti tai kaappi, valaisimia on helppo liikutella edestakaisin. Älä siis kangistu vanhoihin kaavoihin ja sijoita valaisimia ainoastaan jonkin tylsän kaavan mukaan. Pienillä kokeiluilla saatat huomata, että voit muuttaa koko kodin ulkonäköä pienillä jipoilla.

Kokeile esimerkiksi sijoittaa valoja rakenteisiin, jolloin valo näyttäisi ikään kuin ilmestyvän tyhjästä. Toisaalta voit kokeilla valojen asettamista esimerkiksi esineiden taakse, jolloin valo pääsee huoneeseen seinää pitkin, mutta itse valaisinta ei ole näkyvillä.

Vaihtoehtoja on tuhansia ja eri juttujen kokeileminen kannattaa!