Selaat arkistoa kohteelle kirkko.

Avioliittolaki 1.3.2017

21.2.2017 Ihmisoikeudet ja ihmisarvo, Politiikka ja yhteiskunta

Avioliittolaki 1.3.2017 alkaen.
Miksi ei olla huolissaan moraalisesta rappeutumisesta: viina, huumeet, verojen kierto, huoraaminen, avio-/avoerot, saastuttaminen jne. Maapallolla on miljardi nälkäänäkevää. Kun joku vuosi sitten kyselin samaa, minulle vastattiin: ”Kunhan saadaan tämä asia hoidettua (joku rekisteröintiin liittyvä), niin sitten keskitytään noihin suurempiin kysymyksiin.” Näin ei käynyt. Seuraavaksi on väläytelty ainakin moniavioisuutta. (Naispapit oli eniten homoliittoja kannattava ryhmä.) Ovat keksineet uusia sukupuolia (Seta etunenässä). Ei ole kauan kun feministit (ainakin osa) väittivät, ettei miehillä ja naisilla ole muuta eroa, kuin hammastahnapurkin puristaminen. Nainen puristaa keskeltä mies päästä. Nyt tietyt ominaisuudet kuuluvat vain toiselle sukupuolelle. Lisäksi esiintyy kaiken karvaisia välimuotoja (tai trans ym). Jos pojassa on tarpeeksi tytön ominaisuuksia tai poika kokee olevansa tyttö niin, eikun sukupuolenvaihto leikkaukseen yhteiskunnan varoilla tietenkin. Aiemmin sukupuolielinten silpomista vastustettiin ja vastustetaan vieläkin, kun se liittyy johonkin uskontoon. (Mieli muuttuu turhan usein.)
Lakimuutosta puolustettaessa vedottiin kuinka suuresti he rakastavat toisiaan. Miten tämä suuri rakkaus homojen välillä on sallinut heidän menetellä niin huolimattomasti, että se toi AIDSin Ameriikoista Suomeen ja sitten levitti sitä edelleen niin, että sitä esiintyy nyt myös heteroilla? Ja yhteiskunta maksaa viulut. Homojen täytekakku tapaus Irlannissa osoittaa, miten suvaitsemattomia ja rakkaudettomia ko homot olivat. Täytekakun koristelukiistan takia he kävivät oikeutta kaksi vuotta ja saivat korvausta muutamia satoja puntia. Todellista lähimmäisrakkautta yrittää pakottaa toiset tekemään juuri niin kuin he haluavat? (vastaavia tapauksia USA:ssa monia) Tämä saa epäilemään, onko heillä muutakaan todellista rakkautta? Myös väitettiin homouden ja lesbouden olevan synnynnäistä (periytyvää). Miten niin periytyvää, eiväthän ko parit yksin saa lapsia, ja kun lukee tutkimusprofessori Kontulan jutun? Lesboilu 7-kertaistunut 15 vuodessa, alle 30 vuotiaiden naisten keskuudessa. ”Liite 1”
Koulussa häiriöitä aiheuttaneen oppilaan taustalta löytyi useimmiten vanhempien avioero, vaikka lapsen huoltajaksi jäänyt vanhempi olisi solminut uuden liiton. Näin ollen eihän mitenkään voi olla hyväksi kaikille lapsille isän tai äidin puuttuminen kokonaan.
Mitä sitten seuraa, jos uusi avioliittolaki 1.3.2017 alkaen tulee voimaan? Minun ymmärtääkseni evlut kirkossa tapahtuu hajoamista pappien ”irtiottojen” takia. (Kansanedustajat olivat todella paljon vartioina tässä asiassa.) Jos taas laki olisi hylätty, kirkko olisi pääsyt pälkähästä toistaiseksi, tuskin ”irtiottoja”. Toinen paljon pahempi juttu on se, että tämä edistää edelleen kunnon ihmisten maksutaakkaa ja on poissa esimerkiksi vanhusten hoidosta ja lasten koulutuksesta. Samoin tekevät alkoholin käyttö, ylensyönti, tupakointi, huoraaminen ja huumeiden käyttö (erityisesti kun kannabis vapautetaan). ”Liite 2”
Eli tämä vie meidät turmioon ja ainoiksi vaihtoehdoiksi jää USA:n tapaan valita kahden pahan välillä: moraalittomuus tai ”Trump”. Eipä näy olevan enää miehisiä miehiä, jotka hillitsisivät tätä naishegemoniaa.
Kyllä on maailma mallillaan. Ennen oli ihan toisin. Minun pari lähisukulais-miestä olivat parhaat kaverit keskenään, vaikka toinen oli enimmäkseen yksityisyrittäjä ja sotaveteraani, toinen taas kommunisti. Minun parhaita kavereita oli vapaakirkollinen liikemies. Itse kuulun evlut kirkkoon. Silloin sai kukin pitää poliittisen tai uskonnollisen näkemyksensä, eikä erottavista asioista yleensä keskusteltu. Mutta sitten tuli feminismi vapaine kasvatuksineen ja komplekseineen, nyt traumoineen ja sukupuolineutraalisuuksineen. 2016 ennen kiitospäivän sukukokoontumisia piti ensi kerran USA:ssa sopia riitojen välttämiseksi, ettei puhuta politiikasta (Trump). Itsekin huomasin, että ensi kerran minulta puuttui ennen joulua 2016 sellainen hyvänolon, ystävällisyyden ja rauhan tuntu (joulumieli), jonka edellisinä jouluina aina olin kokenut (olen 70 v.). Olen melko varma suurimpana syynä olevan homohypetyksen. Eka kerran pari vuotta sitten tuli jonkinlaisia riitoja jopa parin lähisukulaisen kanssa (kasvatus ja homous). Elämänhaluni on kadonnut, haluaisin päästä mahdollisimman pian pois täältä. Kuitenkin uskon, että joku ihminen tarvitsee minua lähimmäisekseen ja joudun odottamaan kuolemaani toistaiseksi.
Kuuma linja Savon Sanomat 24.8.2016 Ei se ole ihme, että maailma muuttuu aina vaan sairaammaksi paikaksi elää, kun lueskelin (SS 19.8.) Mannerheimin Lastensuojeluliiton Pauliina Lyttisen ohjeita, miten selittää tiettyjä asioita lapsille. Meillä ei puhuta tuollaisista asioista lapsille, eikä todellakaan anneta ymmärtää, että kaiken maaiman kieroutumat ovat ”ihan hyvä juttu, eikä niissä ole mitään väärää”. Tyrmistynyt
16.2.2017 Aki Kaurismäki mm totesi, ettei ole olemassa mitään henkistä ilmapiiriä eikä miehiä. ….Ja että hän on väsynyt sekä että jossain välissä pitäisi elääkin.
Taidemaalari ym Katja Tukijainen oli iloinen, kun sai viettää lapsuutensa ajassa, jolloin ei tarvinnut tietää onko tyttö vai poika, vaan voi leikkiä molempien leikkikaluilla. (elokuu 2016 yle1)
”Liite 1” Tutkija naisten halusta toisiin naisi …Keskiviikko 1.6.2016 klo 10.18 Iltalehti jutun alkua
Tuoreen tutkimuksen mukaan naisten halu toisia naisia kohtaan on kasvanut rajusti. Tulos yllätti tutkimusprofessori Osmo Kontulan. Väestöliiton tuoreimman FINSEX-tutkimuksen tulokset kertovat suomalaisen sukupuolielämän mullistavasta muutoksesta. Vuonna 2015 noin 35 prosenttia alle 30-vuotiaista naisista kertoi tuntevansa seksuaalista vetoa oman sukupuolensa edustajiin. Ennen 2000-lukua näin vastasi vastasi vain noin viisi prosenttia tutkimukseen osallistuneista. ((Myöhemmin jutussa: Tutkimukseen osallistuneista nuorista naisista noin joka viides kertoi harrastaneensa seksiä toisen naisen kanssa. 1990-lukuun verrattuna näin vastanneiden määrä oli kaksinkertaistunut.)) HILKKA TIENHAARA
(( jokaista tällaista kahden naisen välistä suhdetta kohti syntyy lisäksi kaksi miestä, jotka jäävät ilman puolisoa))
”Liite 2” Ma 28.11.2016 Jari Ehrnrooth: Vähemmän hoitoa – enemmän terveyttä Lopputoteamus:
Suomeksi sanottuna tämä tarkoittaa, että tervettä ja hyvää elämää elävät vastuulliset yksilöt kustantavat oman hoitonsa lisäksi sairasta ja huonoa elämää elävien vastuuttomien yksilöiden moninkertaisia terveydenhoitokuluja.
J. Kurosen aavistelua: Kunnon ihmisten kärsivällisyys poliitikkoihin ja ay- ym johtajiin, suvakkeihin, tasa-arvo ja ihmisoikeus ihmisiin, jotka eivät saa aikaan muuta kuin eriarvoisuutta (erityisesti maailman laajuisesti ajatellen) ja itselleen kovat liksat, alkaa olla lopussa.

Uskosta uskontoon

12.9.2016 Yleinen

Viime aikojen uutisoinnissa – sekä mediassa että näkemissäni some-feedeissä – on keskusteltu kirkon vihkioikeudesta ja erityisesti siitä, tekeekö joku pappi vastoin työnantajansa ohjeita vihkiessään samaa sukupuolta olevat henkilöt kirkossa avioliittoon. Mielipiteet ovat luonnollisesti puolesta ja vastaan sekä siltä väliltä. Osa pystyy keskustelemaan aiheesta jopa kiihkottomasti, mutta valtaosalla mielipide on aika kiihkeä ja vankkumaton. Asetelmista ei helpolla luovuta ja oma kanta ei vaihdu helposti.

Ei ole juurikaan merkitystä, mitä mieltä itse olen koko tuosta aiheesta. Tai oikeastaan itselleni koko asetelma on minulle ihan se ja sama. Koko viitekehys ei voisi vähempää minua kiinnostaa, se johtuu juuri tuosta kirkon mielipiteestä. Uskonnosta. Tai niistä merkeistä ja ilmentymistä, joita uskonnoiksi kutsutaan.

Uskonnot ovat aikaansaaneet enemmän sotia ja väkivaltaa, kuin mikään muu yksittäinen tekijä – edes raha – koko maailmanhistoriassa. Ihmisiä on sorrettu, riistetty, alistettu, murhattu ja toisaalta ylistetty, nostettu jumalallisiin asemiin, kiitelty ja palkittu uskonnon ansiosta tai sen johdosta. Uskonnot ovat mielestäni epäonnistuneet yrityksessään koota yhteen samoihin jumaliin ja voimiin uskovien ihmisten joukkovoiman. Se mahdollisuus ja positiviinen vipu, mikä parhaimillaan kollektiivisella uskolla voisi olla, ei näytä toteutuvan uskonnon harjoittamisella.

Uskominen johonkin on tärkeää. Luulen, että jokainen ylläpitää jollakin tasolla uskoa johonkin. Siis kaiken rationaalisen ajattelun keskelläkin usko on luottamusta johonkin sellaiseen, mitä ei itse usko hallitsevan. Uskoa johonkin sellaiseen, josta on hyötyä. Silloin se antaa voimaa. Usko hyödyttömään tai huonoa vaikutusta antavaan ei ole uskoa. Se lienee enemmänkin pelkoa.

Ajattelen siis, että kaikki yritykset yhdistää uskovia tai kirjoittaa uskosta yhteinen dogmi, johtaa rakenteisiin ja toimintamalleihin, jotka eivät kuitenkaan positiivisella tavalla pysty yhdistämään kaikkia. Yhden uskosta tulee monien satu. Meneillään oleva tulkintaerimielisyys muun muassa tuosta vihkimisasiasta paljastaa raadollisella tavalla uskonnon rakenteelliset heikkoudet. Täysin tulkitsematonta oppia ei liene mahdollista aikaansaada ja lopulta näkemyserot johtavat riitoihin ja vielä hallitsemattomampiin tekoihin. Ei siis varsinaista alkuperäisen uskon sanoman vahvistusta.

 

 

Tyhjän sylin messu 5.11.2015

27.10.2015 Yleinen

Täytyykin nyt heti muistaa mainostaa, että Kanta-Hämeen alueella järjestetään Tyhjän sylin messu 5.11.2015 klo 19 Hämeenlinnassa Vanajan kirkossa. Toivottavasti tilaisuuteen osallistuu paljon ihmisiä. Me ainakin puolisoni kanssa menemme paikalle. En tiedä yhtään mitä odottaa tilaisuudelta, mutta saamme ainakin hetken hiljentyä ja muistella meidän Enkeliä. Ja tässä omassa mielen kaaoksessa on ehkä ihan hyvä pysähtyä edes hetkeksi.

Jos tätä blogiani nyt lukee joku Kanta-Hämeen alueella asuva yksinäinen tai pariskunta niin rohkeasti vaan paikalle. Samoin laittakaa sanaa kiirimään. En tiedä onko täällä koskaan aiemmin kyseistä tilaisuutta järjestetty. Tarvetta varmaan on, joten nyt kaikki kynnelle kykenevät paikalle ettei tämä jää viimeiseksi kerraksi.

Keväretki

4.5.2015 Yleinen

Kevättä Nokialla ihmettelemässä:

IMG_3358 IMG_3360  IMG_3367  IMG_3382  IMG_3390 IMG_3394 IMG_3396 IMG_3405  IMG_3411 IMG_3412 IMG_3414 IMG_3417   IMG_3425 IMG_3429 IMG_3431 IMG_3434 IMG_3438 IMG_3440 IMG_3450 IMG_3456 IMG_3459 IMG_3460 IMG_3463 IMG_3468 IMG_3476 IMG_3353

Hyvää tätä viikkoa sinulle

Kirkko tarvitsee markkinointia ja yhteiskunta tarvitsee kirkkoa

27.10.2014 Yleinen

Lainaus M&M nettijulkaisusta. http://www.marmai.fi/blogit/vierasblogi/kirkko+tarvitsee+markkinointia+ja+yhteiskunta+tarvitsee+kirkkoa/a2273399

Todella hyvää ja osuvaa kirjoitusta. Olen samaa mieltä kirjoittajan kanssa.

 

Edelleen ajatellaan, että seurakunnan kaikissa tilaisuuksissa tuputetaan Jeesusta.”

Diakonialla on 380.000 asiakaskontaktia vuodessa, perheneuvonnalla 85.000 ja perhekerhoihin osallistuu vuosittain 1.100.000 ihmistä.

Musiikkileikkikoululaisia on kymmeniä tuhansia – ilmaisessa musiikinopetuksessa, ilman että lapset laitetaan veisaamaan virsiä.

Kadulla sanotaan, että kristinusko on paha, koska sen nimissä on aikojen saatossa tapettu niin ja niin monta ihmistä.

Edelleen ajatellaan, että seurakunnan kaikissa tilaisuuksissa tuputetaan jeesusta, edelleen kymmeniä tuhansia ihmisiä saattaa erota kirkosta, vain koska kristillisdemokraattisen puolueen edustaja sanoo vastustavansa homoliittoja.

Miksi me teemme markkinointia kirkolle? Mitä on mainonta, mitä on markkinointi, mitä on brändi? Semantiikkaa.

Kirkko tarvitsee vahvuuksistaan viestimistä erottuvalla ja koskettavalla tavalla, jotta ihmiset tietäisivät, mitä kirkko tekee ja miten.

Eletään vuotta 2014 ja väkivaltainen lähetystyö on varsinkin Suomen näkövinkkelistä mennyttä aikaa – emmehän arvostele jatkuvasti tämän päivän saksalaisiakaan siitä, mitä joskus on tapahtunut.

Ilmaiseen muskariin ilmoittautuessa ei kysytä, onko seurakunnan maksava jäsen. Päivi Räsänen ei ole töissä kirkolla, eikä kovinkaan vaikutusvaltainen kirkkopäättäjä.

Siksi kirkko tarvitsee markkinointia. Jotta ihmiset tietäisivät, mitä kirkko tekee ja mitä ei. Mitä kirkko ajattelee asioista ja mitä ei. Ja ennen kaikkea siksi, että kirkko ei ole etäinen instituutti, josta edes voidaan sanoa ”miten kirkko ajattelee”, koska kirkko koostuu seurakuntalaisista. Kaikista niistä suomalaisista, jotka kuuluvat kirkkoon. Eli valtaosasta väestöämme.

Kirkko tarvitsee markkinointia myös siksi, että yhteiskuntamme tarvitsee kirkkoa.

Kirkko tukee vahvasti rakenteitamme. Ei vain hautauspalveluita, vaan kaikkia niitä palveluita, joita kukaan muu ei tuota. Vanhuksilta, velallisilta, lapsilta ja nuorilta lähtisi paljon päivittäistä apua ja yhteyksiä pois, jos kirkko ei olisi tuottamassa palveluitaan. Satojatuhansia kontakteja vuosittain.

Mitä tekisimme, jos kaikki suomalaiset lopettaisivat kirkollisveron maksamisen – tai edes puolet? Kirkon tuottamat palvelut lakkautettaisiin, tai ne jäisivät kunnille tai valtiolle hoidettavaksi.

Mistä lisärahat löytyisivät? Itse en usko, että säästetyt sataset laitettaisiin tehokkaasti tuotettuun yhteiskuntaamme vahvistavaan palvelutoimintaan. Ei, ne ohjattaisiin niille, jotka markkinoivat. Luultavimmin McDonald’s saisi osansa, varmaan myös H&M.

Yhteiskuntatieteen tohtori Brené Brown puhuu yhdessä historian katsotuimmassa TED-puheessa yhteyden merkityksellisyydestä. Siitä kuinka tärkeää meidän on löytää yhteys, yhteys toisiimme, yhteys kaikkeen.

Voiko se olla yksi elämän tarkoituksista? Yhteyden kasvattaminen. Silloin meidän tulisi vahvistaa niitä hetkiä ja kohtaamisia, joissa yhteyksiä luodaan, eikä vähentää niitä.

PS. Onko se huono asia, että kirkko tuottaa edellä mainittuja palveluita? Miksi vastustetaan organisaatiota, joka koostuu suurimmasta osasta meitä. Organisaatiota, jonka mukaan jokaisella ihmisellä on arvo.

Kirjoittaja Pauli Waroma on markkinointitoimisto Sherpan toimitusjohtaja. Sherpa on suunnitellut 2014 seurakuntavaalien markkinointikampanjan.