Selaat arkistoa kohteelle kilpirauhasen vajaatoiminta.

Päivä 102, joulusuunnitelmia

17.12.2015 Yleinen

munakas17122015Aamulla kävin jälleen verikokeessa, katsotaan kohonneita maksa-arvoja sekä kilpirauhasarvoja. Vajaatoimintahan minulla on todettu jo vuonna 1999.

Äitini kävi kylässä ja katsottiin, josko saataisiin heille mökille halvempi sähköyhtiö. Halvimmillaan olisi säästänyt 22e/vuosi, joten ei paljon kannata vaihtaa yhtiötä.

Muuten päivä on mennyt paketoidessa muutamia jouluherkkuja. Äidille annoinkin heidän pakettinsa jo mukaan. Huomenna illalla ajattelin, että käytäisiin isoveljeni luona.

Joulun kauppalistaakin tuli tehtyä. Huomenna mies käy ostamassa loput joululahjansa ja käydään ostamassa kinkku. Lauantaina suunniteltiin kuusen hakua :)

Ateriat

  • klo 10.15 Chocolate Velvet, 153 kcal
  • klo 15.00 Kananmuna x 2 paistettuna ja päällä vihannessekoitusta, 223 kcal
  • klo 18.00 Suklaaminttupirtelö, 145 kcal
  • klo 20.00 Omenaa 100g, 52 kcal
  • klo 21.00 Key Lime Pie -pirtelö, 144 kcal (onneksi vihonviimeinen!!!)

Päivä 25, väsynyt olo

1.10.2015 Yleinen

Päivä 25Vaikka eilen join vain vettä baarissa ja olin kotona yhdentoista jälkeen illalla, olo on ollut krapulainen. Eli väsyttää. Olenkin nukkunut useamman tunnin. Gear Fitin mukaan 3 h 5 min. Ja liikkumatonta aikaa 95%, eli sikeästi :D

Huomenna aamulla menen verikokeisiin, joissa katsotaan mm. kilpirauhasarvot, kilpirauhasen vajaatoimintani takia. Paastota pitää 10 tuntia, joten mm. kolesteroli ja maksa-arvot ovat listalla myös. Ensi viikon perjantaina saan sitten tulokset.

Ateriat

  • Cappuccinopirtelö, 138 kcal
  • Suklaaminttupirtelö, 145 kcal
  • Kana-herkkusienikeitto, 139 kcal

Miksi ylipainoa?

1.9.2015 Yleinen

OrvokitOlen aikuisikäni ollut enemmän tai vähemmän ylipainoinen. Kun muutin vanhempieni luota pois vuonna 1995, painoni oli 55 kg ja ikää 18 vuotta. Salakavalasti paino alkoi nousta ja oletin sen johtuvan epäsäännöllisistä elämäntavoista. Kun sitten eräällä risteilyllä (1997) eräiden kenkien kauneus peittyi pursuvaan jalkaan, hakeuduin lääkäriin. Paino oli tuolloin noussut jo 75 kiloon.

Verikokeiden tuloksista nähtiin, että minulla on erittäin paha kilpirauhasen vajaatoiminta. TSH oli 619! Ultrassa oli nähtävissä, että normaalisti luumunkokoinen kilpirauhaseni on herneenkokoinen. Sain heti Thyroxin-lääkityksen.

Pari vuotta lääkitystä säädeltiin ja oikeaa annostusta haettiin. Kuitenkin jonkinasteinen turvotus jatkui ja jatkui.

Kesällä 2011 lääkäri diagnosoi minulle kaksisuuntaisen mielialahäiriön. Kolmen vuoden aikana siihen kokeiltiin kaikenlaisia lääkkeitä, eikä mikään tuntunut toimivan. Kesällä 2014 söin Litoa (litium) ja olin ihmisraunio. Paino huiteli 112 kilossa ja tärisin, vapisin ja vaapuin. Silloin kyseenalaistin diagnoosin. Otin asian puheeksi, koska aloin itse vähentää Litoa. Sain lähetteen Auroran sairaalaan tutkimuksiin.

Tutkimukset kestivät pari kuukautta ja niiden tulos oli… diagnoosi kumotaan! Kärsin vain toistuvasta masennuksesta. Tutkimusten aikana olin täysin lääkkeetön mielialalääkkeiden osalta ja siksi sen tulos oli varma. Painonikin oli tuossa vaiheessa tippunut yli 10 kg.

Kaiken kaikkiaan ennen viime viikolla tekemääni päätöstä putosi painoni 23 kg ja toki takaisin on tullut 5 kg. Eli olen nyt 18 kg kevyempi kuin viime kesänä. Odotan tuloksia ja tulevaa mielenkiinnolla ja innolla.

Itkisikö vai luovuttaisiko?

30.3.2015 Yleinen

En tiiä pitäiskö itkeä vai itkeä. Soittelin tänään tuonne neuvolaan niistä verikokeista. Ylläripylläri, kilppariarvot oli liian korkealla. Siis ihan normaalin rajoissa muuten, mutta raskautta ajatellen niiden TSH:n pitäis olla siinä 2,5 ja mulla se oli nyt sitten 3,0. Klinikalle kun soittelin niin lääkäriltä tuli välittömästi ohjeeksi lisätä Thyroxin annosta.  No entäs sitten se sokerirasitus. Ne tulokset pisti taas vähän jännittämään. Elikkäs multa otettiin se raskausajan sokerirasitus, missä mitataan kolme arvoa (vaikken tällä hetkellä raskaana olekaan). Ja PAM! Paastoarvoista napsahti, 6,1. No, tietty tämä on vähän hankalaa, kun normalisti tuo on raja-arvo, siis siellä yläosassa, mutta raskaana ollessahan tuo arvo ei saa olla kuin 5,3. Eli jos olisin raskaana, olisin diabeetikko. Nyt tuo arvo on juuri siinä rajalla joten en tiedä miten tämä sitten tulkitaan. Yhden ja kahden tunnin arvot olivat sitten oikein hyvät, katsoopa sitten kumman tahansa viitearvoilla. Lääkärin kanssa en näistä vielä ole jutellut, mutta nyt tein itselleni diagnoosin, diabetes. Hip hei!. Masentavaa!

No, ehkä tuossa on nyt sitten taas yksi syy jatkaa tätä uutta elämää, treeniä pari kertaa päivässä ja terveellistä ja säännöllistä syömistä. Saa nähdä miten mun pääsiäisen käy. Ollaan lähdössä reissuun ja olin antanut itselleni luvan herkutella pääsiäisenä, viiniä, karkkia ja ravintola ruokaa. Nyt voi olla, että herkuttelut jää hyvin minimiin viikonloppuna. Tosin tiedostan sen, että välillä saa herkutella, kun muuten syö järkevästi ja terveellisesti. Mutta minkäs teet kun oma pää sanoo, että et voi syödä karkkia kun olet diabeetikko. Niin, ja te kaikki jotka minut paremmin tunnette, niin tiedän että nauratte. Olen loistava tekemään itselleni erilaisia diagnooseja. Kuten raskausaikana tein diagnoosin, että olen b-hepatiitin kantaja. (ei sit menny ihan putkeen, neuvolantätiä nauratti kovasti).

Nyt jatkan tätä monipuolista ja terveellistä syömistä ja liikkumista. Palaan asiaan varmaan sitten kun olen jutellut hoitavan lääkärini kanssa siitä aiheuttaako tämä nyt jotain uutta tulevaan hoitoon valmistautumisessa. Metformiinihan on tulossa kuvioon toukokuussa, mutta katsellaan kuinka mun käy.