Selaat arkistoa kohteelle Kiekko-Vantaa.

Eeppinen kevät

1.3.2016 Yleinen

Kiekko-Vantaa taistelee paikasta pudotuspeleihin. Kausi on ollut ailahtelevainen, sillä aluksi joukkue löytyi runkosarjan sijoilta neljä ja viisi ja tällä hetkellä lohet kamppailevat Heinolan Peliittojen kanssa paikasta auringossa.

Tällä hetkellä myös joukkueen henkistä kanttia mitataan isolla kädellä. Lohipaidat olettivat, että pelaavat elämänsä kevättä, mutta paineet ovat kasaantuneet pelaajien kypärän sisään. Nyt onkin sitten pakkovoittojen aika – halusi sitä tunnustaa tai sitten ei.

Päävalmentaja Simo Mälkiä on hivenen huolissaan, mutta ei sen takia, etteikö siihen olisi jonkinlaista ratkaisua. Joukkue on kärsinyt tehottomuudesta ja huonosta ylivoimapelistä. Tilanne on tuttu luotsille, eikä hän ole neuvoton:

”Tilanne on tuttu. Tehottomuutta on ollut pelissä, ja aina olemme selvittäneet nämä asiat ennenkin. Siinä mielessä tämä asia ei ole niin vakava.”

Kiekko-Vantaan kokoonpano on säilynyt suurin piirtein samanlaisena koko kauden ajan. Muutamia muutoksia on tehty, kun esimerkiksi kapteeni Toni Leinonen ja puolustaja Valtteri Parikka kärsivät loukkaantumisista. Lohipaidat ja HIFK ovat tehneet yhteistyötä siinä määrin, että kaksi varsin merkittävää pelaajaa on liittynyt joukkueen vahvuuteen. Romuluinen puolustaja Miro Karjalainen ja sähäkkä hyökkääjä Panu Mieho ovat tästä hyvät esimerkit.

Aloin seurata Kiekko-Vantaan tapahtumia vuonna 2014, enkä tiennyt, millaisen sirkuksen ääreen olin saapunut. Kauden aikana lohissa pelasi lähes 70 eri pelaajaa, eikä pelipäivän aamuna tiennyt, millä kokoonpanolla peliin lähdetään. Päävalmentajana toimi tuolloin värikäs persoona nimeltä Jami Kauppi.

Kaupin johdolla Kiekko-Vantaa pelasi historiansa surkeimman Mestis-kauden. Joukkue ei ollut yhtenäinen eikä puhaltanut yhteen hiileen. Kauppi totesi eräässä lehdistötilaisuudessa viime kaudella:

”Aamujäälle piti hälyttää pelaajia mukaan ympäri Suomea.”

Simo Mälkiä astui esiin uutena päävalmentajana. Uusi kausi, uudet kujeet, ajateltiin. No, kieltämättä näin olikin. Joukkue on pysynyt kasassa pitkään ja ketjut ovat eläneet vain vähän.

Hyökkääjä Valtteri Heikkilä kiteytti mielipiteensä uudesta päävalmentajasta:

”Simo on tuonut mukanaan enemmän ammattimaisuutta.”

Joviaalille päävalmentajalle kerrottaessa tämä iski silmää ja totesi hymyssä suin:

”Valtteri haluaa vain lisää peliaikaa.”

Kevät on jääkiekossa unelmien aikaa. Niin monen haaveet ja tavoitteet saavat päätöksen. Kiekko-Vantaalle paras pudotuspelivastus puolivälierissä on eittämättä Savonlinnan SaPKo, joka on yllättänyt lähes kaikki Mestistä seuraavat silmäparit. Joukkue on vakuuttavasti neljäntenä Jukurien, Hokin ja Jokipoikien takana, ja se olisi vantaalaisille paras vastustaja.

On oltava kuitenkin realistinen.

Pääsen melkoisella varmuudella maistamaan pudotuspelien taikaa Tikkurilan Trio Areenalle. Kiekko-Vantaa on pessyt kasvonsa, eikä viime kaudesta ole jäljellä edes pelipaitaa. Vantaan Sanomat uutisoi, että jäähalli menee kesällä remonttiin. Huonosta jäästä pyritään pääsemään eroon.

Tapahtui mitä tahansa seuraavien viikkojen aikana, voivat vantaalaiset olla ylpeitä omista nuoristaan. He ovat osoittaneet, että kova työ tuottaa myös tulosta.

Menevätkö lohet pudotuspeleihin?

10.1.2016 Yleinen

Kiekko-Vantaa on menossa tämän Mestis-kauden pudotuspeleihin, jos joukkueen otteet antavat yhtään vielä aihetta olettaa. Jäljellä on yhdeksän kotiottelua ja kahdeksan vierasottelua, joten otteluiden määräksi tulee 50.

Lohipaidat ovat pelanneet vauhdikkaasti, mutta kuitenkin muistaneet aina puolustaakin. Hyökkääjien tehokkuus on ollut paikoitellen hyvää luokkaa. Tällä kaudella Kiekko-Vantaassa on pelannut kymmenen lainapelaajaa, joista suurin osa tulee Helsingin IFK:sta.

Kauden alussa jokainen haastateltu ja varmasti myös ei-haastatelluista oli sitä mieltä, että tavoite on suunnattava pudotuspeleihin. Mikään muu ei ole vaihtoehto. Viime kauden kylpemisen jälkeen oli vaikea arvioida tilannetta kriittisesti. Ja onneksi Kiekko-Vantaa pääsi veräjästä sen nojalla, ettei järjestetty pudotuspelejä alemman sarjan eli Suomi-sarjan kanssa.

Tällä kaudella on luvassa pudotuspelit myös Suomi-sarjan kahden parhaan ja Mestiksen kahden huonoimman välillä. Kun Mikkelin Jukurit lähtee, olisi suotavaa, että tuollaisen Mestis-hirmujoukkueen menon jälkeen löytyisi vielä konkreettisia haastajia Kajaanin Hokille.

Hyvin hoidetusta työstä on osoituksena esimerkiksi Savonlinnan Pallokerho (SaPKo). Savolaiset tekivät kauden alla muutamia hyviä pelaajakauppoja, ja ovat pelanneet itsensä turvallisesti kolmanneksi runkosarjassa, kun on pelattu noin kolmisenkymmentä ottelua.

Imatran Ketterän peli on ollut murskaavaa, vaikkakin Suomi-sarjan tilanne on mielenkiintoinen. Myös IPK ja Pyry kamppailevat paikasta karsimaan Mestiksen huonoimpia vastaan.

Kiekko-Vantaa ei kiehdo jääkiekkomaailmassa kenenkään mittapuun mukaan. Jäähallin kapasiteetti on noin 2000, mutta parhaimmillaan kotiottelussa oli katsojia 681 silmäparin verran, Jukureita vastaan 3. tammikuuta.

On kuitenkin ilahduttavaa, että Kiekko-Vantaa on pysynyt suurin piirtein samanlaisena koko kauden. Lainapelaajia ei ole vieraillut yhtä tai kahta ottelua pitempään, ja joukkue on pystynyt harjoittelemaan yhtenäisenä.