Selaat arkistoa kohteelle keihäs.

Katsaus urheiluvuoteen 2015

2.1.2016 Formula, Indycar, Jääkiekko, Kolumni

Vuosi on vaihtunut, joten on aika tiivistää urheiluvuosi 2015 muutamaan kappaleeseen. Tässä katsauksessa vilahtaa muitakin maita Suomen lisäksi.

Norjalaiset juhlivat urakalla Falunin MM-kisoissa sekä ladulla että mäessä. Suomen ainoa mitali tuli naisten viestistä. Mikä voisi olla ratkaisu Suomen hiihtotaantumaan? Kovempi harjoittelu tulee ensimmäisenä mieleen, mutta lunta ei ole kuin pohjoisemmassa ja luokkaretket Lappiin ovat kalliita. Asiantuntijoilla on paremmat keinot, kuin tämän tekstin kirjoittajalla.

Kanada osoitti menestyksensä jääkiekon MM-kisoissa Prahassa nappaamalla kultamitalin upealla voitolla Venäjästä. Suomen leijonat hävisivät Tšekille puolivälierissä.

Olihan se mukavaa, kun Tero Pitkämäki toi Pekingistä toivotun keihäsmitalin kovatasoisessa kilpailussa. Suomalaisten valmennusosaaminen on kepinviskomisessa arvostettua, sillä kullan voittanutta Julius Yegoa valmentaa suomalainen Petteri Piiroinen.

Sitten mennään moottoriurheilun puolelle. Formula yksi-kausi oli jälleen tylsä, kuten olen edeltävissä kirjoituksissani maininnut. Kauden aikana lajin johtomiehet pohtivat muutoksia sääntöihin, joilla voitaisiin palauttaa 90-luvun loiste.

Yksi vaihtoehto hylättiin alta aikayksikön, halpaa moottoria ei pienille talleille tulla antamaan vuonna 2017. Lajin hienous on aina perustunut kilvanajon lisäksi insinöörityöhön. Oman auton ja moottorin kehittäminen on avainasia. Ykkösiin valmistavissa luokissa on totuttu samanlaisiin ajokkeihin eli puhutaan ns. yksityyppiluokista.

Sinivalkoisin lasein katsottuna kausi meni lopulta kohtuullisesti. Kimi Räikkönen ja Valtteri Bottas ajoivat tasaisesti pisteille ja muutama palkintopallisijoituskin sai suun Hangon keksille. Kyllä se voitto taas tulee.

Atlantin toisella puolella ajettiin jännittävä Indycar-kausi, jonka jokaisesta kilpailusta raportoin jopa erittäin yksityiskohtaisesti. Kilvanajo oli ihan oikeasti jännittävää seurata. Odotan vesikielellä ensi kauden avauskilpailua.

Tähän kohtaan voisi mainita Markus Palttalan voiton Span 24 tunnin ajossa, joka on Euroopan arvostetuimpia autokilpailuja. On harmittavaa, että tästä ei mainittu lähes mitään Suomen lehdistössä. Kyllähän tästä kirjoitettiin, mutta ehkä kainalotekstin verran mene ja tiedä.

Suomen koripallomaajoiukkue eli Susijengi pelasi erinomaisesti Ranskan EM-kisoissa ja heidän faninsa olivat intohimoisia. Tällainen fanikulttuuri on tullut jäädäkseen. Myös Lentopallomaajoukkuetta kannusti hurmoksellinen faniryhmä.

Jalkapallossa Suomen maajoukkue päätti karsintaurakkansa tasapeliin Pohjois-Irlantia vastaan. Kuten olen aikasemminkin todennut, puolustava pelisysteemi voisi olla keino, jonka avulla arvokisahaaveet olisi todellisia, eikä utopistisia.

Vuoden yllättävin tapahtuma tulee kelkkailusta ja nimenomaan ohjaskelkkailun puolelta. Suomalaistunut Tristan Jeskanen laski uransa ensimmäisessä maailmancup-kilpailussa Yhdysvaltain Lake Placidissa pisteille sijoittuen 29:nneksi. Hänen tavoitteena on pääsy vuoden 2018 olympialaisiin.

Myös joulukuussa autot kiertelivät radalla, mutta ne sihisivät. Puhun siis sähköformuloista, kun Formula E-sarjan kauden kolmas osakilpailu ajettiin Uruguayn Punta del Esten lomakaupungissa. Voittoon ajoi e.dams-tallin Sebastien Buemi. Hän ja Abt-tallin Lucas Di Grassi ovat vahvoilla sarjan mestaruustaistossa.

Tulevaisuuden NHL-tähdet pelaavat parhaillaan nuorten MM-kisoissa Helsingissä. Oli hienoa kokea kisatunnelmaa paikan päällä jäähallissa. Nyt tuli huomattua Kanadalaisten rakkaus jääkiekkoa kohtaan.

Keihästä ja kilvanajoa

18.8.2014 Indycar

Kirjoittaja on viskannut nuorempana turbokeihästä 14 metriä ja onnittelee Antti Ruuskasta ja Tero Pitkämäkeä keihäänheiton mitaleista. Keihäänheitto on vuosia ollut yleisurheilun lajeista mitalivarmin, eikä tämäkään vuosi tuottanut poikkeusta. Ainoa harmitus on 90 metrin heittojen puute.

Radalla tapahtui niin Milwaukeessa kuin Tšekin Brnossa. Will Power osoitti kylmäpäisyytensä ja hallitsi kauden kolmanneksi viimeisintä Indycar-kilpailua voiton arvoisesti. Juan Pablo Montoya varmisti Penske-tallille kaksoisvoiton ja kolmanneksi ajoi Tony Kanaan. Power johtaa sarjaa 39 pistellä ennen Helio Castronevesiä, mutta mitä tahansa voi vielä tapahtua Sonomassa ja Fontanan ovaalilla, missä on tuplapisteet jaossa.

Mika Kallio taisteli itsensä komeasti toiseksi ja pysyy edelleen mukana Moto2-luokan mm-taistossa. Koska tallikaveri Esteve Rabat johtaa 12 pisteellä, niin luulen tallimääräysten jossain vaiheessa kallistavan mestaruuden kummalle tahansa. Ihannetilanteessa annetaan molempien ajaa täysillä mestaruudesta. Dani Pedrosa onnistui katkaisemaan Marc Marquezin voittoputken MotoGP-luokassa, mutta edelleen Marquez on ylivoimaisessa MM-johdossa.

Manchester United jatkoi siitä, mihin se viime kaudella jäi – häviämällä Swansealle 1-2. Valmentaja Van Gaalilla on paljon töitä tehtävänä.

Edellisten kausien tapaan Valioliigan tv-sopimus estää englanninkielisen selostuksen käytön, joten joudun tyytymään kohtuulliseen suomi-selostukseen, joka tulee Pasilan kopista. Englanninkieliset selostukset tulivat aina paikan päältä, mikä oli plussaa asiantuntevan löpinän lisäksi.