Selaat arkistoa kohteelle katumus kuolevilla.

Hyviä ja oikeita asioita pitää tehdä eläessä

9.8.2014 Yleinen

Luin viikolla hyvän kolumnin australialaisen saattohoitajan ajatuksista työkokemuksensa perusteella. Henkilö halusi kertoa, mitkä olivat hänen kuulemansa keskeiset opetukset ihmisiltä, jotka olivat elämänsä loppusuoralla. Laajensin näkökulmaa kaivelemalla enemmän vastaavia kirjoituksia. Yllätyin, että suomalaisia tekstejä aiheesta ei oikeastaan löytynyt. Mutta kansainvälisen aineiston pikaisella vilkaisulla yhteiset nimittäjät asiasta löytyivät hyvin helposti.

1) Elä rohkeasti omaa elämääsi

Tämä hieman eri versioina tuntuu olevan yleisin katumuksen aihe. Siis se, että ei ole toteuttanut omia halujaan ja unelmiaan, vaan on ajatellut liikaa muiden ympärillä olevien ihmisten toiveita tinkien omistaan. Tämä lienee asia, jota todennäköisesti katuu joka tapauksessa, vaikka kuinka olisi itseään rakastava ja toimisi yleisen mittapuun mukaan oman päänsä ja mielensä mukaisesti. Aniharva pystyy kaikkia unelmiaan toteuttamaan, mutta jos alkaa tuntua jo varhaisessa vaiheessa, että joutuu itse tinkimään ja tyytymään, pitäisi ehdottomasti alkaa toimimaan. Rakastamaan itseään enemmän.

2) Tee vähemmän työtä

Lähes kaikki miespuoliset tuntuvat katuvan liiallisen työnteon määrää elämänsä aikana. Kysymys ei tietenkään ole itsessään työstä ja sen rasittavuudesta vaan siitä, mistä se työssäolon aika on pois. Se on pois ajasta olla läheisten kanssa. Perheen ja ystävien. Se on pois ajasta harrastaa ja toteuttaa jotain mitä haluaa. Luulen, että jokainen jo eläessään näin ajattelee sekä tietää tätä katuvansa, mutta oravanpyörästä pois hyppääminen on vaikeaa ja taloudellisesti monesti mahdotonta. Mutta voisiko löytyä kultainen keskitie?

3) Näytä tunteesi

Jälkikäteen kadutaan sitä, miksi ei ole sanonut mitä ajattelee. Tai kertonut jos välittää, inhoaa tai ei hyväksy. Tuttua jokaiselle, säilyy rauha, säälliset ihmissuhteet ja sopu sukulaisten kanssa. Tunnen itse katumusta joistakin tilanteista jo hetken päästä tai seuraavana päivänä. Voisi aloittaa tunteidensa ilmaisemisen vaikkapa niistä hyvistä ja mukavista asioista. Ei ole väärin kertoa positiivisia asioita toiselle. Voi tuntua oudolta alussa, mutta on varmaan palkitsevaa myöhemmin ja saattaa jopa tartuttaa ilmiön muihin ihmisiin.

4) Vaali ystävyyksiä

On monia syitä, miksi ystävyydet haalistuvat tai häviävät. Useimmilla on etenkin loppusuoralla liian vähän niitä. Tähän kannattaa vaikuttaa. Niele ylpeytesi, kaunasi tai mitä hyvänsä syitä mahtaa ollakaan sille, että et ole itse ollut aktiivinen ystävyyden vaalimisessa. Tämä on varmaan monelle tuttu aihe. Tähän pystyy itse vaikuttamaan eikä maksa mitään.

4) Salli itsellesi onnellisuus

Moni kuoleva on aineistojen mukaan havahtunut tähän vasta silloin. Luonnehtiessaan onnellisuuttaan, havaitaan että moni asia olisi saattanut ihan pienillä muutoksilla johtaa onnellisuuteen, mutta niitä pieniä asioita ei ole vaan tullut tehtyä. Onnellisuus on ennen kaikkea valinta. Asia johon voi itse vaikuttaa ja joka edllyttää toimenpiteitä. Rankka toteamus ja ei aina niin helppo toteuttaa, mutta niin se vaan on. Tulee toimia tavalla, joka tuottaa onnellisuutta. Ja välttää asioita tai pyristellä eroon niistä, jotka tuottavat onnettomuutta. Tätä on syytä pohtia huolella.