Selaat arkistoa kohteelle käsityöläisolut.

Olutarvio – Mathildedalin Kyläpanimo Kevät

7.7.2017 Käsityöläisoluet 2017, Olutarviot

Humalat: Ei tiedossa
Maltaat: Ei tiedossa
Mausteet: Viherherukan lehdet
Voltit: 5,5 %
EBU: 15,2

Kesä on jo ehtinyt pitkälle mutta silti arvioitavana olut nimeltä Kevät! Tämäkin olut oli osana Alkon helmikuista Käsityöolut -kampanjaa, joskin näyttääpä ainakin tätä kirjoitettaessa olevan edelleen saatavilla Alkon verkkokaupasta. Edellisvuoden Käsityöolut-kampanjan paras olut oli itselleni nimenomaan Mathildedalin Pirske, joten odotukset myös tälle oluelle on vähintäänkin kovat!

Käydäänpä sitten asiaan. Kullankeltaista ja varsin raikkaannäköistä olutta valuu lasiin melko maltillisesti vaahdoten. Tuoksu on ruohoinen ja sellainen ”herukkaisen kirpeä”, joten herukanlehdet selvästi havaittavissa ainakin tuoksun osalta. Makuosastolla sitten ehkä vähän yllättävästi tuota herukkaisuutta ei juurikaan löydy, vaan maku on enemmänkin banaaninen, viljainen ja mausteinen.

Raikasta oluttahan Kevät ehdottomasti on! Se vähän harmittaa, että tuo herukkaisuus on esillä lähinnä tuoksussa, maussa sitä on aika vaikea havaita. Tällaisenaan Kevät on ”vain” perushyvä saison, mutta ainakin maukas sellainen!

ARVOSANA: 3 / 5

Olutarvio – Saimaan Juomatehdas Home Brewer’s Special Copper Mallet Red Ale

16.2.2017 Käsityöläisoluet 2017, Olutarviot

Humalat: Magnum, Perle, Centennial, Cascade, Citra, Styrian Goldings
Maltaat: Vienna, Red Ale, Crystal
Voltit: 5,9 %
EBU: 40

Aloitetaanpas Alkon vuosittaisen Käsityöläisolut-kampanjan oluiden tarkastelu ja ensimmäisenä tarjolla Saimaan Juomatehtaan Home Brewer’s Special Copper Mallet Red Ale. Nimi on tolkuttoman pitkä ja panimon Brewer’s Special -sarja on saanut Home -sanan lisäkseen siitä syystä, että reseptistä vastaa Saimaan Juomatehtaan järjestämän Suomen Kotiolutmestari -kilpailun viime vuoden voittaja Harri Puhakka ja voittohan irtosi juuri tällä oluella. Voittaja-tason reseptillä tehtyä olutta siis tarjolla ja lähtökohdathan ovat silloin vähintään erinomaiset, joten kaadetaanpa olut lasiin ja maistetaan!

Ulkoisesti Kuparinen Nuijavasara muistuttaa hieman teen ja kaakaon välimuotoa, elikkä sameahkon punaruskeaa olutta maltillisella vaahdolla. Tuoksussa lähinnä pähkinää ja sitruunaa, makuosastolla niiden lisäksi myös toffeeta ja persikkaa. Ensin eri aromit ovat hyvin tasapainossa, mutta lämmetessään hedelmäisyys katoaa yllättävän nopeasti ja jäljelle jää lähinnä tuo mainittu pähkinäisyys. Tämä on hieman harmillista, sillä tästä johtuen ensin erittäinkin maistuva olut taantuu ”ihan jees” tasolle.

Lähtökohdat olivat siis paremmat kuin mihin tällä oluella nyt yllettiin mutta ihan hyvästä oluesta kuitenkin on kyse ja mieleellään tämän joi. Kannattaa maistaa niin kauan kuin tätä on saatavilla!

ARVOSANA: 3 / 5

Olutarvio – Panimo Hiisi Loviatar

9.2.2016 Käsityöläisoluet 2016, Olutarviot

Humalat: Columbus, Chinook, Cascade,
Maltaat: Pale Ale, Rye, Caramel
Mausteet: Tumma leipomosiirappi
Voltit: 10,5 %
EBU: 95

”Noita vipusenvoimainen, rautarukkasilla rakentava, synnystänsä rummuteltu, vasaraksi vainotuksi – pirun polkuun paneteltu, pahan perkeeks pohjolasta.”

Panimo Hiisi on yksi suosikkipanimoistani ja kaikki maistamani oluet heiltä ovat olleet laatukamaa. Alkon tämän vuoden käsityöläisolutkampanjaan Hiisi toi rukiisen, tummalla leipomosiirapilla maustetun Loviattaren, joka on tyyliltään barley wine (tai rye wine kuten pullossa lukee). Kovin montaa barley wine -tyyppistä olutta en ole maistanut, mutta ne mitä olen, ovat olleet erinomaisia nautiskeluoluita. Otetaanpa seuraavaksi selvää kuinka ”vipusenvoimainen” Loviatar on!

Ulkoisesti Loviatar muistuttaa melkoisesti kotikaljaa, vaahtoa ei muodostu juuri lainkaan. Tuoksusta löytyy banaania, ruohoisuutta, kuivahedelmiä, pähkinää ja ehkä myös hieman rusinaa. Maku on maltaisen makea, pähkinäinen, kuivahedelmäinen, karamellinen ja hieman salmiakkinen. Oluen lämmettyä salmiakkisuus korostuu hieman. Suutuntumaa voisi kuvailla sanalla tuhti.

Kyllähän Loviatar ilman muuta laadukas nautiskeluolut on. Salmiakkisuus korostuu makuosastolla oluen lämmettyä ehkä aavistuksen liikaa, mutta tämähän on tietysti makuasia. Loviatar soveltuu hyvin kypsytykseen, ja ostinkin yhden ylimääräisen pullon nimenomaan jemmattavaksi. Kunhan tuon jemmapullon raaskin avata, tarkastellaan kuinka kypsytys Loviattaren makuun vaikuttaa!

ARVOSANA: 3 / 5

2016-02-06 21.37.07_889x500

Käsityöläisoluet 2016

3.2.2016 Käsityöläisoluet 2016

2016-02-02 21.24.42

Siinähän niitä! Muflonin korkki ei ole oikeasti vinossa, vaikka kuvassa siltä näyttääkin.

Alkon perinteinen Käsityöläisoluet -kampanja pärähti taas käyntiin ja tällä kertaa valikoimaan kuuluu 19 erilaista olutta. Listalla on myös Malmgårdin Emmer IPA, joka ei kuitenkaan virallisesti kampanjaan kuulu, vaikka samoihin aikoihin onkin tulossa myyntiin. Itse nappasin listauksen hintoineen JaskanKaljat -blogista ja seuraavanlaisia oluita on siis tarjolla:

 • Bryggeri Rosé 0,33l 5,95€
 • Hiisi Loviatar 0,33l 5,99€
 • Humalove First Love 0,33l 5,45€
 • Iso-Kallan Salmiakki Porter 0,5l 6,88€
 • Kallio Artisan Brewery & Birra Amiata Lura 0,75l 12,03€
 • Laitilan Lakritsi Portteri 0,33l 4,21€
 • Lammin Sahti Ruisrääkkä 0,33l 5,74€
 • Maku Brewing ESB 0,33l 4,68€
 • Malmgård Emmer IPA 0,5l 5,06€
 • Mathildedalin Kyläpanimo Pirske 0,33l 5,94€
 • Mufloni Imperial Stout 0,33l 4,95€
 • Pyynikin Käsityöläispanimo Sunrice IPA 0,33l 5,95€
 • Rekolan Panimo Musta Valssi 0,5l 5,97€
 • Ruosniemen Panimo Musta Lomittaja 0,33l 4,96€
 • Saimaan Juomatehdas Brewer’s Special Rye IPA 0,33l 4,50€
 • Stadin Panimo Wilhelm I Imperial Black Pils 0,33l 5,48€
 • Stallhagen Beebock 0,33l 3,45€
 • Suomenlinnan Panimo Foil Hat B Weisse 0,5l 5,65€
 • Teerenpeli Julmajuho 0,33l 4,43€
 • Vakka-Suomen Panimon Prykmestar Kaura Stout 0,5l 4,94€

Näistä aivan kaikkia ei paikallisen Alkon hyllyystä vielä löytynyt, mutta itselleni mielenkiintoisimmat onnistuin silti nappaamaan. Bryggerin ja Rekolan Panimon oluet on tarkoitus vielä testata, kunhan niitä on saatavilla. Arviot jokaisesta maistetusta oluesta on tarkoitus laittaa tänne blogiin luettavaksi sitä mukaa kun ehdin niitä naputella. Tällä hetkellä tosin olen flunssassa ja aistit sen verran jumissa etten erota IPAa portterista, joten ensimmäiset arviot kykenen tekemään luultavasti aikaisintaan viikonloppuna. Toisaalta, hyväähän kannattaa tunnetusti hieman odottaa!

The Blog Awakens

29.1.2016 Yleinen

Kuten kaikki blogiani seuraavat (jos heitä siis yleensä on) ovat saattaneet huomata, blogin päivitystahti ei ole lähiaikoina ollut kovin rivakkaa. Juttuja on tullut aika harvakseltaan, ja niissäkin on ollut tekstiä aika vähän. Ottakaa kuitenkin naru kaulasta, nimittäin pyrin tästä lähin päivittämään blogiani useammin ja ennen kaikkea mahtavammin kuin tähän mennessä! Uusia tekstejä on työn alla enemmänkin ja niistä ensimmäisen pyrin saamaan linjoille jo tänään! Kyseessä on ensimmäinen olutarvioni sitten lokakuun ja muitakin olutarvioita on lähiaikoina tulossa. Jo työn alla olevien arvioiden lisäksi helmikuussa alkaa Alkon perinteinen käsityöläisolutkampanja, josta on tarkoitus tehdä blogiin ihan oma kategoria. Näiden lisäksi tulossa on myös ainakin uusia videoita, joten stay tuned ja olkoon mahtavuus kanssanne!

2016-01-12 08.40.03_889x500

”Jaa että ulos vai?”