Selaat arkistoa kohteelle kala.

Kalastuspäiväkirjaa 1 kk

7.10.2014 Sport, Vapaa-aika, Yleinen

Olen kalastajana aivan noviisi, vasta-alkaja. Oon nyt pitänyt kalastuspäiväkirjaa tasan 30 vrk eli yhden kuukauden. Oon pääasiallisesti kalastellut ihan tässä ”omassa” rannassa (kaupunki omistaa) Kuusankoskella Kymijoen varressa, mutta myös muualla Kymijoen alueella. Kerran olen päässyt mukaan kaverin veneelle, muut kalastukset ovat suoritetut eri rannoilta. Kalastustapa on ollut pääasiassa virvelöinti, mutta myös muutama mato-onginta on tuonut saalista.

Lyhyen oppimäärän lukuja:
– päiväkirjaa pidetty 30 vrk
– kalastuspäiviä em. aikana 26 kpl
– kaloja saatu 56 kpl, mikä tekee reilu 2 kalaa / kalastuspäivä
– suurin kala hauki 1525 grammaa
– muita mainittavia mm. säynävä 820 gr sekä useita haukia +/- 1 kg
– kotiin olen tuonut ja ruoaksi tai pakasteeseen laittanut 20 kalaa

Virveleitä olen hommannut 2 kpl, avokelan eli haspelin sekä lähinnä uisteluun tarkoitetun hyrräkelan. Kerran olen päässyt uistelemaan, saaliina 0 kalaa.
Vieheitä mulla on jäljellä 45 kpl, kaikkiaan niitä on ollut 61 kpl. Osa on ostettu, osa saatu kavereilta.
Rahaa on palanut tähän mennessä 246,91 €. Summa sisältää em. tarvikkeet (+ onkimatoja 3 prk á 6 €) sekä valtion kalastuksenhoitomaksun sekä läänin kalastusluvan.

Nyt vieheitä on sen verran, että keväällä jatkuva kalastuskausi pääsee vauhtiin pelkkien kalastuslupien maksamisella, joka tälle vuodelle oli yhteensä 59,50 €.

HUOM LISÄYS: Lisäsin yhen kappaleen saatuihin kaloihin, kun sain äsken kilosen hauen Pessankoskelta.

Oma kalastustietokanta

12.9.2014 Huumori, Sekoseko, Sport, Vapaa-aika, Yleinen

Kehitin MS Access-tietokannan uuden kalastusharrastukseni ympärille. Näillä mokomilla saalilla sitä nyt ei vielä ehkä tarvi, joka sintin muistaa muutenkin. Mutta kun saaliita alkaa oikeasti tulla, niin jälkeenpäin on kiva muistella, mistä ja mitä kalaa on saanut narrattua ja milloin. Ja antaahan se myöhemmin tietoa siitä, millä vieheellä juuri siitä kalavedestä on aiemmin kaloja saanut narrattua. Nyt joku varmaan väittää, että muistaahan ne kalansaaliit muutenkin. Voi olla niinkin, mutta omaan muistiini en luota. Tuskin muistan jälkeenpäin, millä nimenomaisella vieheellä se kyseinen kuha tuli, ellen kirjaa tietoa tuoreeltaan ylös. Viikkojen ja kuukausien päästä muistot voi alkaa pikkasen heittää, tiedän kokemuksesta.

Kehittelemäni tietokanta pitää kaikenlaista tilastoa  sisällään. Se antaa kalansaaliista esim. päivä-, viikko-, kuukausi- ja vuosiraportteja. Ohjelma listaa hyvät ja huonot ottipaikat, parhaat vieheet, ottavimmat tuulet ja säätilat, mainioimmat vuorokaudenajat, runsaimmat kalalajit ja paljon muuta tietoa, ihan niin kuin itse tahdon. Ja miäpoika tahdon!
Ja kertoopa se vielä, kenen kalakaverin matkassa olin. Tietokantaan on kiva lisätä kaikki (voitetut) kavereiden kanssa pidetyt kalakisat. Häviöitä en kirjaa, heh. No totta kai kirjaan. Ja jälkeenpäin voin katsoa, kenen kaverin kanssa oon ollut eniten eri vesistöjen äärellä. Ja niin edelleen, ja niin edelleen.

Täytin kokeeksi tietokantaa tämän alkuviikon saaliilla: 18 pientä tai pienehköä ahventa, yksi pieni hauki ja yksi 820 gr säyne, kaikki saatuna lähirannasta. Kirjasin ylös myös kaverini kanssa aiemmin tehdyn suolampisession, silloin olin mukana vain mato-ongella.

Mulla on tehtynä sinne tietokantaan luettelo omista kalastusvehkeistä, joka ainoa viehe on präntätty ylös. Oon hommannut pienen mutta suht kattavan kalapakin, jossa vieheiden lisäksi on mm. kalavaaka, parit pihdit, puukko tietysti, pieni vasara jättiturskien nuijimiseen, varakoukkuja ja -siimoja ynnä muita releitä, mitä nyt kuvitella saattaa. Laastareitakin on, jos kala saa koukusta haavan.

Kalatkin on ihmisten lailla jo niin nykyaikaisia, että ne twiittailee toisilleen, mihin uistimeen tai matoon ei kannata hyökätä. Niillä on melkein kaikilla chatti päällä, ne varottelee muita tyyliin ”tuol on taas se sinipukuinen ääliö virvelin varressa, älä mee sen koukkuun”. Niillä kaloilla, joilla ei chattiä ole, ne tarttuu mun ja muiden fisustajien koukkuihin. Uskokaa pois. Tätäkin tutkin ja kirjaan havaitsemani kalojen väliset viestittelyt muistiin. Uskokoon ken haluaa, tätä viimeistä asiaa minäkään en usko. Vai uskonko sittenkin…

Jos tästä tietokannasta joku lukija kiinnostuu, voin toki pyynnöstä antaa sen lukijan käyttöön pientä korvausta vastaan. Korvaus voisi olla vaikkapa pari-kolme viehettä tai muuta kalastuskamaa. Rahaahan ei uskalla vastaanottaa, kun se verottajan peikko vaanii joka puolella.

Kalastusta ”omalta” rannalta ja muualta

10.9.2014 Sport, Vapaa-aika, Yleinen

Non ni, tää poeka onpi hurahtanu, nimittäin kalastukseen. Kun muutin uuteen asuntoon tänne Kuusankosken keskustan tuntumaan pari kuukautta sitten, empä silloin vielä osannut aavistaa, kuinka suureksi osaksi mun päivittäisiä rutiineja tuossa aivan vieressä virtaava Kymijoki mulle tuo.

Ensin vaan kävin rannalla lähinnä poikani ja kihlattunsa ynnä heidän koiran kanssa, mut pian käynnit muuttuivat mato-onkireissuiksi. Ja sit ystäväni Poti alkoi kuljettaa minua veneellään onkimaan, yhä Kymijoella, ja myöhemmin myös autoillen kauemmas metsälammille. Ja kun näin Potin heittelevän virveliä maanantaina eräällä suolammella, iski minuun piru. Kalapiru.

Sain viikonloppuna pikkasen rahaa, en paljoa, mutta kuitenkin. Sijoitin niistä rahoista osan pakollisiin maksuihin, ja jääneellä osalla kustansin itselleni virvelin + kaikki tarvittavat releet sekä luonnollisesti valtion kalakortin läänikohtaisella luvalla. Koko ”roskaan” meni 110 euroa, mut se kannatti: oon todella iloisempi kuin pitkään, pitkään aikaan. Henkinen hyvinvointi on vaatimuksena, jos aikoo saada ruumiillisenkin olon kuntoon.

Noh, eilen, ekana virvelöintipäivänä, sain tuosta ”omalta” laiturilta heti ekaks pienen ahvenen, pienen hauen ja poks: 820 grammaa painaneen säynävän! Fileoin sen ja graavasin. Niin, sain samalla reissulla vielä toisen pienen ahvenen. Iltakalalla käydessä tuli vaan yks pieni ahven, mut silti olo ja fiilis on mainio!

Noh, Poti se sitten sai Kymijoelta 1680 grammaa painaneen kuhan, joka on mun seuraava kalatavoite. Enkä jo tänään…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Säynävä 820 grammaa Kymijoelta Kuusaan keskustasta 9.9.2014

Iso lahna mato-ongella

23.8.2014 Sport, Vapaa-aika

Ei ollu vaakaa, mut pienen valaan kokoisen lahnan nostin äsken Kymijoesta Kuusankosken keskustan tuntumasta. Mato-onki oli välineenä ja syöttinä ihan tavis mato, paikka Kymintehtaan puoleinen lossilaituri ja kellonaika noin 14:45. Pituutta kalalla oli enemmän kuin mun 43-numeroisella lenkkarilla.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mato-onginta vie stressin?

22.8.2014 Sekoseko, Sport, Vapaa-aika, Yleinen

Niin, viekö mato-onginta stressin pois? Lähtökohtaisesti varmaan näin on, ja onkin, kun onkii. Kii kii. Eilen kyl meinas stressi lisääntyä (ei nyt sentään ihan-ihan oikeesti), kun olin poikani perheen kanssa mato-ongella ihan tässä asuntoni nurkalla. Kävi nimittäin niin, että Ruska-koira nappasi huomaamattamme matopurkin suuhunsa, ja onnistui kippaamaan matoset maastoon. Lieroja oli purkissa noin 40 kpl, ja kaikki ne pääsivät back to the nature. Luonnollisesti onginta loppui siihen, mut kerrankos hupi kesken loppuu.

Ai mistäkö tiedän montako niitä lieroja purkissa oli? Noh, en toki ollut niitä yksittäin laskenut, mutta kyseisen matopurkki oli ostettu samana päivänä ihan siitä pojan kodin vieressä olevasta urheilukaupasta. Purkin päällä on teksti, joka kertoo lieroja olevan ostohetkellä noin 50 kappaletta. Siitäpä tuon mystisen maastoon päätyneiden lierojen lukumäärän päättelin.

 

Venetaksi

14.8.2014 Huumori, Sekoseko, Sport, Vapaa-aika, Yleinen

Tilasimpa joutessani itelleni taksin kello kymmeneksi. Ei ole ihan perinteinen kumijalkapirssi, vaan yksitappinen soutuvenemalli, suippoperäinen purtilo, joka hakee minut Kymijoelta Kuusaan keskustan liepeiltä lossirannan laiturilta. Päivän agendana on mato-onginta ja ulkotulisessio á la Poti-ystäväni. Melko outoa, mutta taatusti hauskaa.