Selaat arkistoa kohteelle kaiku.

Kymijoki Beer Festival 2015 – Tapahtumaraportti

14.8.2015 Olutarviot

2015-08-07 14.49.23

”We are here to drink your beer!”

Kymijoki Beer Festival järjestettiin kolmatta kertaa tutusti Korian Kallioniemessä. Tapahtuma oli kaksipäiväinen (perjantai ja lauantai) ja itse olimme paikalla perjantaina. Olimme avovaimoni kanssa tapahtumassa ensimmäistä kertaa, joten pientä asiaankuuluvaa jännitystä oli ilmassa. Tutkimme molemmat jo etukäteen listausta tapahtumassa maisteltavista oluista ja teimme hieman esikarsintaa itsellemme mielenkiintoisimmista mallasjuomista. Molemmilla periaatteena oli, että maistetaan vain sellaisia oluita joita emme ole aiemmin maistaneet ja joita ei omalla paikkakunnalla ole tällä hetkellä saatavissa Alkossa tai ruokakaupoissa. Käytännössä tämä tarkoitti sitä, että sinällään loistavat Maku Brewing, Malmgårdin Panimo ja Vakka-Suomen Panimo jäivät kaikki omalta osaltamme tällä kertaa väliin. Näiden sijaan Panimo Hiisin, Bryggerin ja maahantuoja Diamond Beveragesin tiskit tarjosivat meille mielenkiintoisimmat ja harvinaisimmat oluet. Etenkin Panimo Hiisin oluet ovat täälläpäin todella harvinaista herkkua. Aiemmin olen heiltä maistanut vain Alkon tämän vuoden käsityöläisolut-kampanjassa ollutta Aarni Ruis-IPAa (joka olikin erinomaista!) ja saman myymälän hyllyssä ollutta Pläkkiä (todella hyvää tämäkin!) joka ei kuulunut tuohon kampanjaan, mutta jota kuitenkin muutaman pullo hyllyssä odotti ostajaansa.

2015-08-07 14.49.49

”Eihän täältä meinaa millään löytää vapaata istumapaikkaa!” Vajaan tunnin päästä tapahtuman alkamisesta oli porukkaa paikalla vielä lievästi sanottuna varsin harvakseltaan.

Aloitetaan maisteluraportti siinä järjestyksessä missä juomat menivät maistoon eli ensin Diamond Beveragesin tiskille! Hanoja oli kuusi kappaletta, mutta koska hanatuotteita oli pitkälle yli toistakymmentä vaihteli valikoima aina hieman ilmeisesti kellonajasta riippuen. Menimme tiskille ensimmäisen kerran noin kello kolmen aikoihin iltapäivällä, jolloin hanassa oli itselleni mielenkiintoinen BrewDog Electric India. Harmillisesti juuri tämän hanan kanssa oli ongelmia ja hanasta tuli pelkkää vaahtoa. Neljän desilitran tuopissa oli noin sentti olutta pohjalla ja reilut 10 senttiä vaahtoa päällä joten sain tuon ”ilmaisena näytteenä”. En jaksanut odotella vaahdon tasaantumista, vaan kippasin vaahdot hanan toimivuuden testaamiseen käytettyyn ämpäriin ja tilasin pullon toista BrewDogin olutta, tyylikkäällä etiketillä varustettua ”Halloween-olutta”, Pumpkinheadiä. Makeahkoa olutta, jossa maistui ainakin kuivatut hedelmät ja omena/kaneli. Oluessa on mausteena myös kurpitsaa, mutta koska en itse sitä ole koskaan (ainakaan tietääkseni) maistanut, piti maistattaa olut myös avovaimolla ja kysyä maistuuko kurpitsa oluessa ollenkaan. Vastaus oli, että ”kyllä maistuu” ja että ”onpas makeaa”. Parempi puoliskoni maisteli itse Capin ja BrewDogin yhteistuotosta CapDog Black IPAa, josta tykkäsi kovasti. Siemaisin juomasta hieman itsekin ja hyväähän se oli! Hieman samankaltaista kuin BrewDogin oma Libertine Black Ale, mutta aavistuksen paahteisempana.

2015-08-07 15.05.49

”Huhhahhei ja tuoppi vaahtoa!”

2015-08-07 15.10.34

BrewDog Pumpkinhead ja CapDog Black IPA

Seuraavaksi tankattiin tuopilliset vettä ja suunnattiin kohti Panimo Hiisin tiskiä. Maistoon molemmille hanasta 0,2 litran annos Raivoavaa Rakkia, joka oli itselleni tapahtuman mielenkiintoisin olut BrewDogin Tokyon lisäksi. Trooppishedelmäisen raikasta ja sopivan kirpeää juomaa, jota toivottavasti saadaan Alkon hyllyille (tai sitten vaikkapa Beers of the Worldin kautta tilattavaksi) mahdollisimman pian! Tiskin takana ollut edustaja sanoi, että yrittävät saada syksyyn mennessä suurinta osaa oluistaan saataville ainakin Alkon tilausvalikoimaan siten, ettei tarvitse tilata koko korillista, vaan vaikkapa yhden pullollisen maisteltavaksi.

2015-08-07 16.02.08

Raivoava Rakki kesäisissä maisemissa!

Vuorossa wc- ja vedentankkaustauko ja sitten alettiin pohtimaan murkinointiasioita. Tarjolla oli Fish & Chipsiä, erilaisia grillituotteita ja vaikka mitä, mutta päätimme suunnata Street Gastron kioskille tilaamaan isot sandwichit. Itse sain sandwichini nopeasti, mutta jostain syystä tiskillä ei reagoitu avovaimooni mitenkään vaikka hän seisoi seteli kourassa suoraan myyntitiskin edessä. Tiskin takana ollut naismyyjä vain katseli ihmeissään, mutta ei kysynyt mitä saisi olla, vaan katseli kyllästyneen näköisenä tapahtuma-aluetta. Avovaimo totesi, että ”pitäköön tunkkinsa” ja paineli viereiselle kioskille ostamaan Texas BBQ Burgerin. Tästä kioskista asiakaspalvelua sekä murkinaa sai välittömästi. Omituista toimintaa Street Gastrolta kertakaikkiaan. Sandwich sentään oli ihan ok, joskin täytteitä oli jo valmiiksi ison leivän sisään survottu aivan liikaa mistä johtuen leipää oli vaikea syödä ja osa täytteistä putosikin pihanurmelle. Ruokajuomaksi otimme Panimo Hiisiltä pullollisen Humulus Lupusta, jonka jaoimme puoliksi. Hedelmäisyyttä ei ollut läheskään samalla tavalla kuin aiemmin mainitussa Raivoavassa Rakissa, maltaisuutta ja salmiakkia senkin edestä. Jälkimaku oli havuinen ja greippinen ja sen verran kireä, että EBUja löytynee melko reilusti. Hyvää kyllä, mutta raikkaampi Raivoava Rakki oli omasta (ja avovaimoni) mielestä parempaa. Kirpeään syysiltaan tämä on silti varmasti hyvä valinta!

2015-08-07 17.04.13

Humulus Lupus pullossa…

2015-08-07 17.08.02

…ja tuopissa!

Tuopilliset vettä ja pohdiskelua mitä seuraavaksi maistetaan. BrewDog Tokyo kiinnosti, mutta kun kyseessä on kuitenkin 16,5 volttinen olut, niin vähän pohdittiin onko tuo turhankin järeää maistaa pullollinen puoliksi, kun muitakin mielenkiintoisia oluita on tarjolla. Tässä vaiheessa törmäsin erääseen tuttuuni ja hänen ystäväänsä. Hetken turinoinnin jälkeen kysyin heiltä haluaisivatko he maistaa tuota Tokyota. ”Mikäs siinä” oli vastaus ja niinpä suuntasimme porukalla Diamond Beveragesin tiskille. Ojensin pullon tuttavalleni ja sanoin, että ”ota tuosta ensin kaverisi kanssa sen mitä haluat, minä jaan sitten lopun avovaimoni kanssa”. Tuttavani ja hänen kaverinsa eivät halunneet kuin pienen lirauksen, joten meille jäi avokkini kanssa reilusti yli puoli pulloa jaettavaksi eli karkeasti arvioiden hieman reilu desilitra molemmille. Tuttavani törmäsi kaverinsa kanssa heille tuttuun porukkaan, joten menimme paremman puoliskoni kanssa terassille ihailemaan Kymijoen maisemaa ja maistelemaan Tokyota. Heti alkuun pitää todeta, että mitään vastaavanlaista en ole aikaisemmin maistanut. Todella paahteisen kahvista, espressomaista ja ruislimppuista makua, samettisen öljyinen suutuntuma ja lämmittävä jälkimaku. Eihän tämä todellakaan mitään helteisen kesäpäivän raikastajaa ole, minkä nyt tietysti tiesi jo maistamattakin. Uskoisin tämän olevan todella hyvä valinta talvella kylmänä pakkaspäivänä. Sen verran mielenkiintoinen olut on kyseessä, että jos tätä on talvella saatavilla täytyy ostaa yksi pullo testiin ja arvioida tarkemmin.

2015-08-07 15.59.55

Terassilta avautuu hulppeat maisemat Kymijoelle!

2015-08-07 18.26.50

Hellepäivän ”raikastaja” BrewDog Tokyo!

Tässä vaiheessa iltaa paikalla alkoi olla jo melkoisesti porukkaa ja jokaiselle myyntitiskille oli reilunpituiset jonot. Itse tulimme tapahtumaan jo iltapäivällä puolisen tuntia tapahtuman alkamisajan jälkeen, jolloin paikalla oli vielä todella hiljaista. Hetken pohdittuamme suuntasimme molemmat Bryggerin tiskille jonottamaan illan viimeiset oluet. Itse valitsin hanasta tuopillisen (kyllä illan viimeinen olut pitää olla koko tuopillinen!) Supernova 2nd Editionia, avokkini valinta oli Midnight Sun Bavarian Wheat Ale. Supernovan ensimmäistä versiota en ole maistanut (sitäkin oli tarjolla pullossa) mutta 2nd Edition ainakin siirtyi omalle ostoslistalleni, jos sitä vain on saatavilla. Hedelmäisen raikasta ja sopivan kirpeää olutta pienellä karamellisuudella varustettuna, siis nappivalinta lämpöisenä kesä-iltana! Midnight Sun Bavarian Wheat Ale taas ei ollut avovaimoni mielestä kovinkaan kummoista, ”aika perusoluen makuista” oli tarkka sanavalinta. Itsekin maistoin kulauksen ja kieltämättä aika mitäänsanomatonta olutta. Oma arvioni tuosta on tietysti hieman vääristynyt tuosta Supervovan maistelusta. Parempi puoliskoni tykkäsi Supernovasta myös ja itseasiassa ehdotti juomien vaihtamista!

2015-08-07 19.46.51

”Illan viimeinen hidas” Bryggeri Supernova 2nd Edition!

Kaiken kaikkiaan hieno tapahtuma upeissa puitteissa! Sää oli aurinkoinen ja laadukkaita oluita oli tarjolla runsaasti. Parannusehdotuksena mahdollisuus 0,1 litran maisteluannoksiin hanajuomien kohdalla (nyt pienin hana-annos oli 0,2 litraa) joka etenkin vahvempien oluiden kohdalla olisi aika optimaalinen.

2015-08-07 20.16.36

Kyllä näissä maisemissa kelpaa oluita maistella!

 

Olutarvio – Kansan Kaiku 2015

7.7.2015 Olutarviot

Humalat: Pacific Jade, Motueka, Nelson Sauvin
Maltaat: Vehnä, Münich, Carapils, Pils, kaurahiutale
Mausteet: appelsiinin kuori, mustapippuri, korianterin siemen
Voltit: 4,5 %
EBU: ei tiedossa

Kymijoki Beer Festivalin oma virallinen olut Kaiku on tänä vuonna tyyliltään saison. Kahtena edellisenä vuonna tyylilaji on ollut American Pale Ale ja etenkin viime vuoden mallista tykkäsin paljon. Tämän vuoden Kaiku on suunniteltu avoimen reseptiäänestyksen perusteella ja ääniä kertyi yli 3 000 kpl! Kauppoihin sekä ravintoloihin olut saapui hieman ennen juhannusta ja itsekin nappasin pullon testimielessä mukaani. Saison ei ole tyylilajina ihan omia suosikkejani, mutta appelsiinin kuorella, mustapippurilla ja korianterin siemenillä maustettu olut vaikutti sen verran eksoottiselta, että kyllähän tämä piti testiin ottaa!

Lasiin kaadettuna olut on väriltään samean keltaista, vaahtoa kertyy pinnalle muutama sentti. Tuoksu on melko mausteinen: Ensin appelsiinin kuorta ja pippuria, johon sekoittuu sitrusta, hiivaleipää ja hieman yrttisyyttä. Maku on aika samoilla linjoilla, joskin tuo hiivaleipäisyys vaihtuu kirpeään greippisyyteen ja maku onnistuukin olemaan yhtäaikaa sekä mausteinen, että raikas. Paljon parempaa kuin mitä etukäteen oletin!

Itselleni Kansan Kaiku 2015 on todella positiivinen yllätys. En heti keksi toista olutta, jossa mausteisuus ja raikkaus olisi näin hyvin tasapainossa. Suosittelen ehdottomasti maistamaan!

ARVOSANA: 4/5

2015-07-02 16.26.30_889x500

Kyllä kansa tietää!

 

Kannattaa käydä tutustumassa Kymijoki Beer Festivalin nettisivuihin, sekä Tuopin Ääressä -blogin juttuun Kansan Kaiku 2015:n suunnittelusta:
http://www.beerfestival.fi/
http://tuopinaaressa.blogspot.fi/2015/06/kaikua-rakentamassa.html

Kansan Kaiku 2015 on saatavilla seuraavista paikoista:

Vähittäiskaupat

Prisma Kouvola
S-Market Inkeroinen
S-Market Jaala
S-Market Jokela Valkeala
S-Market Koria
S-Market Myllykoski
S-Market Tornionmäki
Citymarket Kouvola
Prisma Kotka

Ravintolat

Irish Pub Old Tom, Kouvola
Ravintola Aula, Kouvola
Ravintola Kuja-Kolli, Koria
Koskikeidas (Koski-golf), Kuusankoski
Hospoda Papirna, Kuusankoski
Sam’s Pub, Karhula
Pub Albert, Kotka
Brygga City Bar, Lahti
Birra, Lappeenranta
Porvoon Paahtimo, Porvoo