Selaat arkistoa kohteelle Juan Pablo Montoya.

Vain yhden kilpailun tähden

31.8.2015 Formula, Indycar, Moottoriurheilu

Tämän kauden Indycar-sarjan päätöskisa ajettiin paikallista aikaa sunnuntaina Kalifornian Sonomassa.

Kilpailu oli mielenkiintoinen ja loistava tapa kunnioittaa viikko sitten menehtynyttä Justin Wilsonia. Paalupaikalta lähti Will Power, mutta parhaan lähdön sai Ganassi-tallin Scott Dixon, joka nousi neljä sijaa. Ensimmäisten varikkopysähdysten aikana Simon Pagenaud esti Josef Newgardenin lähön varikolta.
Luca Filippin auto mateli radalla kierroksella 33, jolloin turva-auto tuli radalle. Tämän aikana autot rullasivat varikolle, joista nopeimman pysähdyksen teki Dixon. Pysähdyksen pituus oli 7,3 sekuntia.

Turva-auto vieraili uudestaan radalla, kun Will Power pyörähti. Sebastien Bourdais kolaroi Graham Rahalin kanssa päättäen hänen mestaruushaaveensa. Newgardenin auto syttyi varikolla tuleen, onneksi tuli sammutettiin nopeasti ja Josef pääsi takaisin radalle. Kierroksella 63 James Jakes ajaa ulos jarrujen petttämisen seurauksena.

Ruutulipulle tultiin Dixonin johdolla, Ryan Hunter-Reay on toinen ja maailman nopein diabeetikko Charlie Kimball on kolmas. Juan Pablo Montoya sijoittui kuudenneksi, jolloin hän ja Dixon päätyivät pisteissä tasalukemiin. Dixon saa mestaruudetn voittojen määrällä, hän voitti kauden aikana kolmesti, kun taas Montoya voitti kaksi kilpailua. Onnea Scott Dixonille hänen neljännen Indycar-mestaruutensa johdosta.

Jälleen huomattiin tuplapisteiden toimimattomuus autourheilussa. Mestaruus pitää ratkaista pitkän kauden, eikä yhden kilpailun perusteeella. Aivan aiheesta Montoya kritisoi tätä tapaa ratkaista mestaruus.
Toivottavasti ensi vuonna ei jenkkien ykkösratasarjassa käytetä tätä järjestelmää. Formula ykköset käyttivät tätä onneksi vain kerran.

Hamiltonin mestaruusjuna ei pysähdy

25.8.2015 Formula, Indycar

Legendaarinen, Ardennien vuoristossa sijaitseva Spa-Francorchampsin rata tarjosi tänä vuonna tylsähkön oloisen Belgian GP:n.

Mercedes-duo Hamilton-Rosberg menivät muilta karkuun ja pitivät aika-ajossa saamansa sijoitukset. Hamiltonille kauden kuudes ja uran 39. voitto. Kolmannesta sijasta käytiin miellyttävä taistelu. Sebastian Vettel oli lähellä päästä palkintopallille, kunnes toiseksi viimeisellä kierroksella hänen autonsa oikea takarengas räjähti riekaleiksi. Lotus-tallin Romain Grssjean sai kolmannen sijan, mikä on hänelle ensimmäinen sitten vuoden 2013 Yhdysvaltain kilpailun.
Suomalaisittain kilpailu meni pieleen, vaikka pistesijat saatiin. Kimi Räikkönen oli seitsemäs ja Valtteri Bottaksen varikkopysähdys meni pieleen, kun mekaanikot laittoivat hänelle väärät renkaat. Sääntöjen mukaan renkaisden on oltava samaa seosta, minkä Pirelli on etukäteen päättänyt. Viihdyttävimmän hetken tarjoi kohta 18 täyttävä Max Verstappen, joka ohitti komeasti ulkokautta Blanchimont-mutkassa Sauberin Marcus Ericssonin.
Kausi jatkuu kahden viikon päästä Monzassa, jossa toivotaan Ferrarin menestystä.

Poconossa ajettu kauden toiseksi viimeinen Indycar-kulpailu oli tapahtumarikas. Kolmion muotoisella ovaalilla nähtiin ohituksia, kolareita ja teknisiä vikoja, joten ainoastaan 11 autoa ylitti maaliviivan 200 kierroksen jälkeen. Voittajaksi ajoi Ryan Hunter-Reay, jolle voitto oli kauden toinen. Josef Newgarden oli toinen ja Juan Pablo Montoya hankki etulyöntiaseman sarjan voittoon sijoittumalla kolmanneksi.

Kilpailua varjosti vakava onnettomuus. Kierroksella 178 kärjessä ollut Sage Karam ajoi seinään ja hänen autostaan irronnut keulapala osui britti Justin Wilsonin kypärään. Lääkintätiimi tuli heti paikalle ja entinen F1-kuljettaja lennätettiin helikopterilla sairaalaan, jossa hänet vaivutettiin koomaan. Hän menehtyi saamiinsa vammoihin maanantaina paikallista aikaa. Karu muistutus moottoriurheilun vaaroista.

Ensi viikolla kausi päättyy Sonoman moottoriradalla, jossa on jaossa kaksinkertaiset pisteet, tämän ansiosta kuudella kuljettajalla on mahdollisuudet mestaruuteen.

Rahal voitti – mestaruustaisto kuumenee

4.8.2015 Indycar, Moottoriurheilu

Sunnuntai-iltana suomen aikaan Mid-Ohion radalla ajettu kauden 14. IndyCar-osakilpailu tarjoili vaihtelevia varikkotaktiikoita ja mestaruustaiston kiristymistä.
Kestomenestyjien Penske- ja Ganassi-tallien taktiikat men aika lailla pieleen. Juan Pablo Montoya otettiin varikolle ennen turva-auton tuloa, joka kostautui sijoitusten hunomisena. Sarjakärki oli lopulta 11. ja menetti pistejohtonsa yhdeksään.
Ganassi-talli pelasi likaisesti, kun Sage Karam pyörähti 15 kierrosta ennen maalia.
Tällöin kärjessä ollut Scott Dixon oli juuri tullut pois varikolta ja näin hidastettiin muiden takaa-ajoa.

Suurimmat hyötyjät turva-autosta olivat Graham Rahal ja Justin Wilson, jotka nousivat kärkitaisteluun. Rahal kaasutti viimeisessä uusintalähdössä karkuun Wilsonilta ottaen kauden toisen voittonsa. Wilsonin erinomainen ajo toiseksi voi poikia hänelle tallipaikan ensi kaudeksi. Penske-tallille pientä iloa toi kolmanneksi ajanut Ranskan Simon Pagenaud.

Rahal kavensi pistejohtonsa Montoyaa nähden vain yhdeksään pisteeseen. Sarjan voitosta saa 50 pistettä, mutta yhden lisäpisteen saa paalupaikasta, nopeimmasta kierroksesta sekä eniten johdetuista kilpailukierroksista. Voitto oli todellakin tärkeä Rahalin mestaruushaaveita ajatellen.
Ohion Columbuksesta kotoisin olevan Rahalin legendaarinen isä Bobby voitti samalla radalla 30 vuotta sitten.

Kausi huipentuu kahteen kuun lopulla ajettavaan kilpailuun. 23. elokuuta ajetaan Poconon hankalalla kolmion muotoisella ovaalilla ja siitä viikon päästä Kalifornian viinimailla Sonoman moottoriradalla.

Bourdais Milwaukeen valtias

15.7.2015 Indycar, Moottoriurheilu

Maanantain vastaisena yönä Suomen aikaa ajettu Milwaukeen IndyCar-kilpailu mailin mittaisella, lähes moottorirataa muistuttavalla ovaalilla oli jälleen viihdyttävää seurattavaa. Kallistusta ei ole kaarteissa ollenkaan, joten sitä ei voi pitää kunnon ovaaliratana. Mainittakoon, että aikaeron vuoksi katson sarjan kisat pääosin jälkilähetyksenä netin kautta – se on nykyaikaa.

Kipailua hallitsivat paalulta lähtenyt Josef Newgarden ja Ranskan Sebastien Bourdais, sillä he johtivat eniten kierroksia 250:stä. Turva-auto vieraili kolmesti, kun James Jakes keskeytti konerikkoon, Will Power kolaroi Ryan Briscoen kanssa. Entisen F1-kuskin Justin Wilsonin moottori petti 31 kierrosta ennen maaalia.
Bourdais hyödynsi viimeisen uusintastartin ja piti kärkipaikkansa ruutulipulle asti. Hän otti kauden toisen voittonsa. Penske-tallin Helio Castroneves ajoi toiseksi, vaikka kävi kovan taistelun Grahan Rahalin kanssa. Rahal tuli hänen perässään kolmanneksi.

Sarjan pistekärjessä jatkaa neljänneksi sijoittunut Juan Pablo Montoua. Kilpailu kiinnosti myös paikallisia tv-katsojia, sillä se oli NBC:n urheilukanavan katsotuin kilpailu neljään vuoteen.

Kausi jatkuu ensi lauantaina Iowan ovaaliradalla.

Voitto 15 vuoden jälkeen

27.5.2015 Formula, Indycar

Monacon Grand Prix:stä meinasi tulla puuduttava, Aika-ajojen kärkikolmikko Hamilton, Rosberg, Vettel meni muilta karkuun. Kunnes kierroksella 64 teinikuljettaja Max Verstappen osuu ohitustilanteessa Romain Grosjeanin takapyörään ja liukuu pehmusteisiin. Tämän seurauksena turva-auto otettiin radalle, jolloin Mercedes-talli kutsui Hamiltonin sisään.
Ikävä kyllä Lewis-pojan pysähdys meni pieleen, jonka seurauksena hän putosi kolmanneksi Rosbergin ja Vettelin taakse. Samassa järjestyksessä tultiin maaliin. Kilpailun jälkeen Hamilton oli pettyneen oloinen Martin Brundlen haastattelussa. Talli pyysi mokaansa anteeksi.
Verstappenin ohitus katsottiin rangaistuksen arvoiseksi – viiden lähtöruudun rangaistus Kanadan kilpailuun. Omasta mielestäni hän oli uhkarohkea yrityksessään, joten olisi kannattanut odottaa tunnelin jälkeiseen shikaaniin.
McLaren sai kauden avauspisteet, kun Jenson Button oli kahdeksas ja huvittavimmat hetket tarjosi tiimiradiossa kirjoillut Kimi Räikkönen.

Legendaarinen Indy 500-kilpailu päättyi Juan Pablo Montoyan juhliin, hän kesti tallitoveri Will Powerin ohitusyritykset viimeisen turva-autovierailun jälkeen. Kilpailun kärjessä vuorottelivat Penske- ja Ganassi-tallin autot ja Montoya teki miehen työn ansaitakseen voiton. Hän putosi takasiiven vaihdon myötä joukon hännille ja varikko ruutuun ajo meni pitkäksi, jolloin hän ajoi ilmaletkun päälle. Kolumbialainen ei luovuttanut, vaan hän otti upealla suorituksellaan uransa toisen voittonsa, 15 vuoden tauon jälkeen. Kilpailua varjosti harjoituksissa tapahtuneet hurjat kolarit, eikä sunnuntainakaan vältytty haavereilta. Sebastian Saavedra mursi oikean jalkansa kolarissa ja mekaanikolta murtui nilkka. Toivon molemmille pikaista paranemista.
Indycar-sarja jatkuu ensi viikonloppuna Detroitissa kahdella kilpailulla, jotka ajetaan Belle Islen katuradalla. F1:set ajavat kesäkuun 7. päivä Kanadan Montrealissa.

Newgarden vottajien kerhoon

29.4.2015 Indycar

Sunnuntaina saatiin uusi voittaja Indycar-sarjassa, kun Josef Newgarden ajoi ensimmäisenä ruutulipulle Barberin radalla Alabamassa.
Newgarden sai loistavan lähdön nousten kaksi sijaa autojen kaartaessa avausmutkaan, ja tarkka varikkopysähdysten ajoitus kilpailijoihin nähden onnistui. Ainoa huolenaihe oli polttoaineen riittävyys kisan viimeisillä kierroksilla, mutta onneksi bensa ei loppunut.

Graham Rahal, legandaarisen Bobby Rahalin poika teki uskomattomalta tuntuvan nousun kilpailun toiseksi. Hänellä oli enemmän polttoainetta ja tuoreemmat renkaat allaan, kun palasi varikolta radalle. Tämä auttoi häntä nopeampiin kierroksiin, mikä huipentui viimeisellä kierroksella Scott Dixonin ohittamiseen. Dison tyytyi kolmanteen sijaan.

Hallitseva mestari Will Power teki upena nousun neljänneksi, vaikka sai varikonläpiajo-rangaistuksen törmäilystään Takuma Saton kanssa.
Muuten Penske-tallilla oli surkea päivä, Simon Pagenaud oli yhdeksäs ja sarjajohdossa jatkava Juan Pablo Montoyan kisa meni pieleen rikki menneen etusiiven vuoksi.

Tallit majoittuvat lähes kuukaudeksi amerikkalaisen formula-autoilun kotiin, Indianapolisiin. Toukokuun 9. päivänä ajetaan Formula 1:stä muokatulla moottoriradalla ja 24. päivä ajetaan legendaarinen 500 mailin kilpailu.

Kiinasta Kaliforniaan

17.4.2015 Formula, Indycar

Kiinan Grand Prix:n ratkaisut tehtiin aika-ajoissa, sillä kisa oli tylsähkö. Mercedes-kaksikko Hamilton-Rosberg menivät kauas horisonttiin ja Sebastian Vettel ajoi hienosti kolmanneksi. Kimi Räikkönen olisi voinut saavuttaa Vettelin, mutta Max Verstappenin konerikon takia radalle tuli turva-auto kaksi kierrosta enne maalia.
Verstappenin konerikko oli harmittavaa, sillä nuori poika oli ajamassa kolmannen kerran peräkkäin pisteille, Skyn selostajat David Croft ja Martin Brundle olivat vakuuttuneita hänen kypsyydestään ratin takana. Verstappen ei ole yli-innokas vaan ajattelee realistisesti ajaessaan. Tuollaisella asenteella hänestä tulee isäänsä parempi kuljettaja.
Kilpailun jälkeen Nico Rosberg väitti Lewis Hamiltonin hidastelleen tarkoituksella hänen menoaan turvatakseen itselleen voiton. Tuota vo tulkita turhautuneisuudeksi, kun Nico pelkää joutuvansa tallissa kakkoskuljettajan asemaan. Heti ensi sunnuntaina kausi jatkuu Bahrainissa, jonka Sakhirin radan pitäisi soveltua Ferrarin renkaille, mutta iltavalaistus tasoittaa eroja viilenneen ilman takia.

Sateiset olosuhteet olivat pääsosassa New Orlensin Indycar-kilpailussa, kun aika-ajo jäi sateen vuoksi ajamatta. Kilpailussa autojen oli vaikea pysyä radalla, mikä johti useaan kertaan turva-auton tulemiseen. Tämä johti aikarajan vastaantulemiseen.
Ryan Hunter-Reay rysäytti Sebastien Bourdaisn ja Simon Pagenaun ulos radalta. James Hichcliffe hyötyi aikaisesta stopista ja ajoi voittoon turva-auton saattelemana. Onneksi asfalttiturva-alueet loistavat tällä radalla poissaolollaan.
Kilpailun vaarallisin hetki nähtiin varikolla, kun Francesco Draconen auto liukui päämekaanikon päälle. Onneksi hän selvisi jalan tikkauksella.

Juan Pablo Montoya jatkaa pistekärjessä, kun ensi sunnuntaina ajetaan Long Beachin katuradalla, jota voisi luonteensa vuoksi kutsua USA:n Monacon GP:ksi.
Vauhdikasta viikonloppua odotellessa.

Tuplajuhlat formuloissa

2.4.2015 Formula, Indycar

Kaksi vuotta, niin kauan piti odottaa punaisen tallin juhlia Formula 1:ssä, mutta vihdoinkin se tapahtui Malesian auringon alla. Sebastian Vettel sai loistavan lähdön 2. ruudusta ja piti Mercedes-kaksikon takanaan. Saksalaisen voitto teki kokonaisuutena hyvää sarjalle, sillä yksi talli ei välttämättä dominoi joka kilpailussa.
Kimi Räikkönen ja Valtteri Bottas taistelivat komeasit huonoista lähdöistä huolimatta viiden parhaan joukkoon. Italiassa media on hurmiossaan ja Räikkönen julistetaan Vettelin apupojaksi, jonka tehtävänä on auttaa Heppenheimin vauhtihirmu kohti maailmanmestaruutta – taas. Häneltä löytyy jo neljä mestaruutta, mutta ne ovat tulleet Red Bullilla.
Sunnuntain voitto todistaa kuitenkin hänen arvonsa lajin suurien joukossa, voittaminen kahden tallin autolla on korvaamaton suoritus.

Paikallista aikaa noin kello viisi Floridan St. Petersburgissa Juan Pablo Montoya nousee punavalkeasta Penske-tallin autosta paperisilppusateessa kauden ensimmäisen Indycar-osakilpailun voittajana. Hän hyödynsi varikkopysähdykset ja säästeli oikeassa tilanteessa polttoainetta, jotta tallitoveri Will Power ei pääsisi ohi. Viikonloppu oli Penske-tallin hallintaa, sillä kaikki neljä kuljettajaa löytyy tulosluettelosta viiden parhaan joukosta.
Kisaa väritti uusien aerodynamiikkapakettien tuomat lisäsiivekkeet, jotka irtoilivat helposti kuljettajien hipaistessa toisiaan, jolloin turva-auto vieraili viisi kertaa radalla.
Kausi jatkuu kahden viikon kuluttua uudella New Orleansin radalla, joka luo yllätysmomentin, sillä milläkään tallilla ei ole testiajoista huolimatta etulyöntiasemaa.