Selaat arkistoa kohteelle joukkuelaji.

Sosiaaliset taidot opitaan jossakin muualla kuin jalkapallojoukkueessa

30.5.2015 Yleinen

Juniorijalkapallo on merkillinen laji varavalmentajan silmin seurattuna. Varsinkin kun puhutaan 7-vuotiaista pojista. Nokkimisjärjestys syntyy poikien kesken hetkessä, ja tähdet (= kärjet) ja ”muut” ovat kaikkien tiedossa.

En ole kirjoittamassa tässä perinteisestä aiheesta, että miten tätä poikien vastakkain asettelua tuetaan vielä siirtämällä pojat tasoryhmiin ja kierrättämällä heitä ryhmien välillä usean kerran vuodessa. Tätä olen sivistyneesti vastustanut muussa foorumissa perustellen asiaa sillä miten siirrettävän pojan on erittäin vaikea sopeutua kolmannen kerran neljään kuukauteen uuteen ryhmää. Turhaa oli, koska ikäluokan vastuuvalmentajan mielestä sosiaaliset taidot pitää opetella kentän ulkopuolella.

Viime aikoina mieltäni on myllertänyt enemmän se, mitä seuraa normien rikkomisesta tällaisessa tilanteessa.joukkue

Korostuneen oikeudentunnon omistajana aiheutin tahtomattani draamaa kentällä kun noudatin fair play -henkeä kirjaimellisesti. Valitsin poikien pelipaikat joukkueen kokonaisdynamiikan perusteella, en yksittäjän pelaajan statuksen, ja jokainen pelaaja sai lisäksi minuutilleen saman määrän peliaikaa. Tämän seurauksena kahdessa erillisessä pelissä joukkueen tähdet poistuivat kentältä itkien. Toinen tähti ei pystynyt nielemään tuskaansa siitä, että ei ollut tehnyt vielä normaaleja maalejaan ja joukkue oli 1-0 tappiolla hänen joutuessaan vaihtoon laitahyökkääjän paikalta. Toisessa pelissä taas ylitsepääsemätöntä oli pelaaminen pakin paikalla joukkueen tappioasemassa. Isä joutui kantamaan itkevän pojan pois kentältä.

Molemmissa tapauksissa kyseiset pojat olivat joukkueen johtajahahmoja, jotka murtuivat odottamattomassa tilanteessa. Muut jatkoivat täydellä tsempillä pelin loppuun asti. Mutta mikä saa pienessä pojassa aikaan tällaisen reaktion? Tuli mieleen, että oliko tämä nyt ensimmäinen kohtaaminen vastoinkäymisen kanssa, ja että oli aikakin siihen. Vaikea sanoa teinkö nyt karhunpalveluksen kyseisille nappuloille sekä suomijalkapallolle vai olinko osaltani nostamassa poikia ja tätä hienoa peliä uudelle tasolle. Varmaa on kuitenkin, että normeja rikkomalla joukkue ylsi mestarilliseen suoritukseen kokonaisuutena ja 11 muuta poikaa poistui kentältä tähtinä.