Selaat arkistoa kohteelle joki.

Joki ei jäädy koskaan

17.5.2015 Yleinen

Olen viettänyt ”Pauli Hanhiniemi -viikkoa”. Siis kuunnellut pitkästä aikaa aktiivisesti Paulin soolotuotantoa. Toimii itselleni aika ajoin tunnetiloista riippumatta. Erityisesti Hanhiniemen lyriikat ovat puhuttelevia ja olenkin ihastellut monia biisejä ja samaistanut niitä myös itseeni.

Joki on synkän oloinen tilitys tyypiltä,joka on kärsinyt ihmisestä, jollainen olen itsekin ollut. Olen kai vieläkin, vaikka piirre onkin laantunut iän myötä. ”Joki ei jäädy koskaan, kuin uutisen kerrot sen. Joki ei jäädy koskaan, ihan niin kuin mä tietäis en. Sinä väittää päätit niin. Joki ei jäädy koskaan, vaikka kerran jo sovittiin. Mun on aina saatava viimeinen sana vaikkei se johtais mihinkään, viimeinen sana, ei pääse jäätymään, vaik ei johtaisi mihinkään on saatava sana vaikka viestinä kännykkään”. Hyvin kuvattu piirrettä, joka on varsin ärsyttävä; on pakko jäädä tunteeseen, että sai sanoa viimeisen sanan. Omankin ärsyttävyyteni tuon piirteen osalta aloin aikanaan tajuta vasta kalistellessani sapeleita samanlaisen ihmisen kanssa.

Yksinkertaista on biisi, jonka sanoma on todella yksinkertainen. ”Niin yksikertaista kai, voi vain onni olla. Niin yksinkertaista. Toisella on toisensa, eip muuta tarvita. Yksinkertaista!” Sinänsähän tuossa ei mitään maailmanviisautta olekaan ja siinä juju piilee. Hieman sama asia kuin filosofi Timo Airaksisen periaate, jonka mukaan onnea ei saa, silloin kun sitä oikein tosissaa tavoittelee. Se voi olla juurikin noin yksinkertaista. Ei tehdä tästä ny numeroo -periaatteella.

Vihaa on jännä sanoitus. ”Oon ihmetelly monta kertaa mikä meidät saa, pitämään vakaumuksist kii ja kiinni luuloistaan. Mä toivoin et se pysyis poissa, pois mun reiteiltä,
pois mun porukoista, pois mun pydestä. Toisin kävi, toisin kävi, toisin kävi kuitenkin, siihen samaan sontaan mäkin suuta myöten upposin”. Siis olet olet ollut mielestäsi jotenkin jalo ja avarakatseinen. Suorastaan arvostellut niitä, jotka ovat mielestäsi olleet kapeakatseisia, ahdasmielisiä, pikkumaisia tai jotain muuta vastaavaa. Kunnes sitten huomaatkin itse olevasi juuri sellainen. Kasvattavaa.

Paljon muitakin hienoja sanoituksia. Hanhiniemi on hieno lyyrikko ja nerokas muusikko.

 

Kalastusta ”omalta” rannalta ja muualta

10.9.2014 Sport, Vapaa-aika, Yleinen

Non ni, tää poeka onpi hurahtanu, nimittäin kalastukseen. Kun muutin uuteen asuntoon tänne Kuusankosken keskustan tuntumaan pari kuukautta sitten, empä silloin vielä osannut aavistaa, kuinka suureksi osaksi mun päivittäisiä rutiineja tuossa aivan vieressä virtaava Kymijoki mulle tuo.

Ensin vaan kävin rannalla lähinnä poikani ja kihlattunsa ynnä heidän koiran kanssa, mut pian käynnit muuttuivat mato-onkireissuiksi. Ja sit ystäväni Poti alkoi kuljettaa minua veneellään onkimaan, yhä Kymijoella, ja myöhemmin myös autoillen kauemmas metsälammille. Ja kun näin Potin heittelevän virveliä maanantaina eräällä suolammella, iski minuun piru. Kalapiru.

Sain viikonloppuna pikkasen rahaa, en paljoa, mutta kuitenkin. Sijoitin niistä rahoista osan pakollisiin maksuihin, ja jääneellä osalla kustansin itselleni virvelin + kaikki tarvittavat releet sekä luonnollisesti valtion kalakortin läänikohtaisella luvalla. Koko ”roskaan” meni 110 euroa, mut se kannatti: oon todella iloisempi kuin pitkään, pitkään aikaan. Henkinen hyvinvointi on vaatimuksena, jos aikoo saada ruumiillisenkin olon kuntoon.

Noh, eilen, ekana virvelöintipäivänä, sain tuosta ”omalta” laiturilta heti ekaks pienen ahvenen, pienen hauen ja poks: 820 grammaa painaneen säynävän! Fileoin sen ja graavasin. Niin, sain samalla reissulla vielä toisen pienen ahvenen. Iltakalalla käydessä tuli vaan yks pieni ahven, mut silti olo ja fiilis on mainio!

Noh, Poti se sitten sai Kymijoelta 1680 grammaa painaneen kuhan, joka on mun seuraava kalatavoite. Enkä jo tänään…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Säynävä 820 grammaa Kymijoelta Kuusaan keskustasta 9.9.2014

Venetaksi

14.8.2014 Huumori, Sekoseko, Sport, Vapaa-aika, Yleinen

Tilasimpa joutessani itelleni taksin kello kymmeneksi. Ei ole ihan perinteinen kumijalkapirssi, vaan yksitappinen soutuvenemalli, suippoperäinen purtilo, joka hakee minut Kymijoelta Kuusaan keskustan liepeiltä lossirannan laiturilta. Päivän agendana on mato-onginta ja ulkotulisessio á la Poti-ystäväni. Melko outoa, mutta taatusti hauskaa.