Selaat arkistoa kohteelle järjestys.

TEE NÄMÄ

24.12.2017 Yleinen

13.2.2017, Maanantai klo 15:46
”Kaikki langat pitää olla koko ajan käsissä. En voi rentoutua jos jokin asia on tekemättä, oli se sitten koulutehtävä tai imurointi. On totta että nuo asiat kuuluvat myös Anoreksiaan, mutta ne ovat kuitenkin peräisin minusta itsestäni, eivät sairaudestani. Ne ovat luonnettani. Sitä osaa minusta, johon Anoreksian oli helppo tarttua kun se muutti minuun asumaan. Perfektionismi on ehkä oikea sana kuvaamaan sitä kaikkea.”

 Perfektionismin kautta loin itselleni tapoja joilla pidin langat helpommin käsissäni. Tapoja, joilla sain vaadittavat tehtävät tehtyä jo kuukausia ennen deadlinea, ja joilla elämäni pysyi mielenrauhaa tavoittelevassa järjestyksessä. Samalla nämä mielenrauhaan pyrkivät tavat lipsahtivat kuitenkin helposti pakkomielteisyyden puolelle ja aiheuttivat pyrkimyksissään päinvastaisen reaktion.

Useimmat lankoja järjestävät tapani kulkivat ’TEE NÄMÄ’ –nimisen otsikon alla. Ne olivat listoja joihin merkitsin kohta kohdalta kaiken mitä minäkin päivänä piti saada aikaiseksi. Listani eivät pitäneet sisällään järkeviä, vireystilaa ja yleistä jaksamista ylläpitäviä aikatauluja. Minun henkilökohtainen aikatauluni tarkoitti listan asioiden tekemistä niin nopeasti ja niin hyvin kuin mahdollista. Kouluaikoina opettajien antamat deadlinet olivat minulle aina liian kaukana. Minun oli saatava tehdä koulutehtävät pois alta välittömästi jos halusin nukkua yöni rauhassa. Listoillani komeili myös koulutehtävien ulkopuolisia asioita, jotka oli toistettava päivittäin. Tällaisiin asioihin kuului esimerkiksi juuri siivoaminen. Asuntoni tuli olla täydellisessä järjestyksessä jotta pystyin hengittämään vapaasti.

Kun jäin sairaslomalle, huomasin elämäni suorituskeskeisyyden uudessa, jännittävässä valaistuksessa. Yhtäkkiä minulla oli kädessäni lista, jossa ei ollut enää yhtäkään pakollista koulutehtävää. Mielenrauha oli kuitenkin saavutettava. Jotakin oli tehtävä, eikä siivoamiseen saanut kulumaan täyttä päivää vaikka olisin putsanut asuntoni hammasharjalla. Asioita oli hoidettava järjestelmällisesti. Aloitin uuden listan, joka kulki samalla otsikolla: TEE NÄMÄ. Mitä sairaslomalla tehdään? – kysyin itseltäni, ja listasin lopulta ylös kaiken, mistä olin kuullut olevan hyötyä. Minua oltiin kehotettu rentoutumaan. Katsomaan telkkaria ja elokuvia, lukemaan kirjoja ja lehtiä, kuuntelemaan musiikkia ja nauttimaan olostani. Tekemään sellaisia asioita joita normaalit ihmiset tekevät päivittäin arjenkin keskellä. Asioita, joita minä en sallinut itselleni ennen kuin kaikki pakollinen oli tehty. Asioita, joihin ei kuitenkaan ollut koskaan jäänyt aikaa sen pakollisen jälkeen.

Olen kirjoittanut siitä, miten sairaslomani aktiviteetit latasivat akkujani ja mahdollistivat taas uusia askeleita parantumisen tiellä. Niiden aktiviteettien parantavaan vaikutukseen päästäkseni, oli minun kuitenkin ensin opeteltava tekemään niitä oikeista syistä ja oikealla tavalla.

Aloitin televisiosta. Tuijotin sitä värikästä ruutua jota olin siihen asti pitänyt turhana, elämää hukkaavana päänsärkylaitoksena. Tein jotakin sellaista, minkä tekeminen oli minusta aina tuntunut elämän roskapussittamiselta. Tein sen kuitenkin tutulla ’TEE NÄMÄ’ –tyylilläni. Sarjat oli katsottava säännöllisesti ja järjestelmällisesti. Kanavaa ei saanut vaihtaa jos ohjelma oli kesken. Jos tv-sarjan aloitti, se oli katsottava loppuun jokaista jaksoa ja lopputekstiä myöten, vaikka kiinnostusta ei olisi ollut lainkaan. Minulla oli lista elokuvista joita olin kuullut kehuttavan. Ne piti katsoa järjestyksessä, analyyttisellä otteella.

Luin kirjoja ja lehtiä. Kaivoin esiin vaarini vanhat Suomen Kuvalehdet ja päätin perehtyä politiikkaan ja maailman menoon uudella tavalla. Nyt kun oli aikaa, se oli käytettävä hyödyksi. Lehdet oli luettava kannesta kanteen ajatuksella. Yhtäkään artikkelia ei saanut jättää välistä. En kysynyt itseltäni mikä otsikko minua kiinnosti, koska koko lehden lukeminen oli jo suuremman, merkittävämmän, ’TEE NÄMÄ’ –otsikon alla.

Kuuntelin musiikkia. Valitsin artistin kerrallaan ja kuuntelin kyseisen muusikon tuotannon alusta loppuun. Kaikki kappaleet ja levyt oli kuunneltava ennen kun sai siirtyä seuraavaan. Valitsin artistit oppimisnäkökulmasta ja kuunnellessani lajittelin kappaleita asianmukaisiin soittolistoihin vain järjestääkseni jotakin. En koskaan palannut niihin soittolistoihin. Niiden uudestaan kuunteleminen olisi tuntunut ajan hukkaamiselta. Koin kuitenkin tekeväni jotakin hyödyllistä, kun näin silmieni alla siistejä listoja täynnä otsikoiden mukaisesti lajiteltua musiikkia.

Huomasin nopeasti suorittavani sairaslomaani. Suoritin tv-sarjoja, suoritin lukemista ja suoritin musiikkia. Suoritin sitä aikaa, jonka lääkäri oli minulle lausunnossaan kirjoittanut toipumiseen. Suoritin toipumista. Tein asioita joista useimmat ihmiset nauttivat, jotta oppisin rentoutumaan, mutta tapa jolla tein niitä, vei minua päinvastaiseen suuntaan. Elin sairaslomaa minut sairaslomalle ajaneella elämäntyylillä.

14.9.2016, Keskiviikko klo 18:31
”Kun välivuosi alkoi, tein tyypilliseen tapaani listan kaikesta mitä pitää sen vuoden aikana tehdä, ettei vuosi mene hukkaan. Mutta olen tähän aivan liian väsynyt ja tuo kyseinen lista on juuri vastoin koko välivuoden ideaa… Vaikka ne olisivat kivojakin asioita mitä siinä listassa on. Hiiteen sellaiset listat… Ne ovat enemmän tai vähemmän Anoreksiaa. Revin sen listan tänään. Heitin roskikseen.”

Kaikkea mahdollista voi suorittaa. Sairaslomani osoitti minulle, miten jopa lepoa on mahdollista suorittaa. Kaikki suorittaminen muuttaa kuitenkin suorittamisen kohteen hohtonsa menettäneeksi massaksi jonka alkuperäinen idea jää pakkomielteisyyden jalkoihin ja unohtuu lopulta kokonaan. Koulutehtävien suorittamisessa oppiminen unohtuu. Yhdessäolon suorittamisessa todellinen kontakti muihin ihmisiin unohtuu. Nauttimisen suorittamisessa itse nautinto unohtuu. Lepäämisen suorittamisessa lepo unohtuu. Ennenkaikkea kaikessa mahdollisessa suorittamisessa unohtuu ihmisen olemassaolon perimmäinen tarkoitus: Eläminen.

Halusin alkaa elämään. Halusin viimein lopettaa suorittamisen. Halusin tehdä juuri sitä, mikä minäkin hetkenä tuntui hyvältä. Ongelma oli, etten tiennyt mitä sellainen olisi. Listani oli määrännyt päiväohjelmani puolestani vuosien ajan. Miten voisin yhtäkkiä tietää mikä tuntuisi hyvältä, kun en ollut kuunnellut mielitekojani vuosiin? Mietin, voisiko olla olemassa listaa, josta olisi hyötyä Anorektikolle ja perfektionistille. Listaa, joka kannustaisi elämään, ja jolla pääsisin alkuun.

23.12.2016, Perjantai klo 9:45
”En harrasta joululahjoja, mutta tänä vuonna ostin meille pienet, valkoiset, nahkakantiset vihkoset. Miksi? Olen sairauteni myötä miettinyt paljon kuolemaa, ja enemmän vielä nyt kun sydämeni reistailee. Samalla etsin edelleen tietä ulos suorittamisen jäykästä maailmasta. Se kaikki on saanut minut ajattelemaan asioita joita en ole vielä tehnyt, mutta haluaisin tehdä. Ennen kuin kuolen. Sitä kutsutaan nimellä Bucket list. Ensin ajattelin tehdä sellaisen vain itselleni. Sitten aloin kuitenkin miettimään myös perhettäni. Etenkin iskää… Hän on väsynyt töistään mutta painaa hullun lailla menemään päivittäin. Hänellekin tekisi hyvää miettiä mitä hän vielä oikeasti haluaa elämältään… Ei sen tarvitse olla mitään suurta ja mieletöntä (voi se sitäkin olla), mutta pieniä juttuja jotka saavat meidät tuntemaan itsemme eläväksi. Tuskin kukaan perheestäni ottaa tätä mitenkään hirveän vakavasti, saatika sitten jatkaa sitä myöhemmin elämässään kuten itse haluan tehdä. Idea on kuitenkin saada heidät pysähtymään hetkeksi ja ajattelemaan. Niin se teki minulle. Jos onnistun siinä heidänkin kohdallaan, olen tyytyväinen.”

 Minun Bucket listini pitää sisällään mm. Suomiroadtripin, hostellin makuusalin, kirjan kirjoittamisen, Bruno Marsin keikan, teltan pystyttämisen sisätiloihin, ja niin, New Yorkin. Sen valkoisen vihkon kansien väliin mahtuu suuria unelmia ja pieniä elämää värittäviä kokemuksia. Tätä listaa ei pysty suorittamaan. Sen olemassaolo auttaa minua kuitenkin pääsemään vapaaksi mieltäni rajoittavista kaavoista ja säännöistä. Se auttaa minua vastaamaan kysymykseen: Mitä minä oikeasti haluan? Se muistuttaa minua elämästä, ja avaa silmäni mahdollisuuksille.

Ei minun sairaslomani päättynyt elämäni hurjimpiin kokemuksiin. Se päättyi ulkoisesti samoin kuin alkoikin: Katselin elokuvia, kuuntelin musiikkia ja luin lehtiä ja kirjoja. Sisäisesti kaikki oli kuitenkin muuttunut. Olin löytänyt rauhan, jonka myötä aloin vapauttamaan mieltäni suorituskeskeisyydestä.

 

Plan and book

26.1.2015 Yleinen

20150125_163335 Sen lisäksi että kirjoitan tätä blogia, pidän myös kirjaa, johon kerään kaikki suunnitelmani ja minua inspiroivia kuvia. Kyllä, tiedän että näissä molemmissa on aika kova työ, mutta se ei minua haittaa. :) Ostin Suomalaisesta kirjakaupasta paksun A4:sen kokoisen paksukantisen vihon, jossa on ihanat valkoiset sivut. Alkuun kirjoitin aikataulun häiden suunnittelulle (jonka kirjoitin myös tänne blogiini teille).20150125_163324

20150125_163328

Sen jälkeen jaoin kaikki sivut niin, että kaikille aiheille (kuten päivä, hääkuvat, hääpuku, ohjelma)  oli tarpeeksi sivuja. Nimesin myös kaikki sivut omilla aiheilla, joihin alan sitten keräilemään kuhunkin aiheeseen liittyviä asioita.

Tosiaan olen todella järjestelmällinen ihminen, sekä rakastan suunnittelua (kuten jo jossain postauksessani taisinkin mainita), joten tälläisen suunnitelma vihon pitäminen tuntui minulle enemmän kuin luontevalta ajatukselta! Suosittelen tätä myös teille, sillä tämä on hyvä tapa pitää kaikki häihin liittyvät asiat järjestykessä ja samassa paikassa. Tarkoituksenani on jossain vaiheessa myös täydentää vihkoa tulevien morsiusneitojen ja kaason kanssa.

Vihkoon on tarkoituksena kerätä kaikki parhaimmat ideat, ohjelma suunnitelmat ja kuvat (esim. hääpuvuista), joita mahdollisesti toteutamme häissämme. Vihon avulla minun on sitten helppoa pysyä kärryillä siitä, mitä olen jo sopinut/suunnitellut, sekä pitää kaikki asiat kasassa. Myös muiden häissä auttavien on helppo katsoa vihosta mitä pitää tehdä jne.

Tässä kaikki aiheet ja otsikot, joita vihostani löytyy:

 1. Vuoden aikataulu tehtävistä asioista.
 2. Päivä; Suunnittelen mahdolliset hääpaivät. 
 3. Budjetti.
 4. Vieraslista.
 5. Save the date -kortti.
 6. Kutsukortti; Kuvia kutsukorteista ja materiaaleista, joita kutsukortissa voisi käyttää.
 7. Kiitoskortti.
 8. Hääpuku & huntu.
 9. Hääkampaus & -meikki.
 10. Sulhasen puku.
 11. Vihkisormukset.
 12. Avustajat; kaaso, bestman, morsiusneidot, sulhaspojat, kukkatytöt. Tähän osioon kirjoitan kaikkien kyseisten ihmisten nimet, sekä heidän tehtävät. Meidän yhteiset tapaamiset, sekä asiat joita käymme läpi (näistä tulossa myöhemmin kokonaan oma postauksensa). ;)
 13. Vihkipappi & kanttori.
 14. Häämarssi; eli kaikki meidän mieleisemme häämarssi vaihtoehdot.
 15. Soittolista; Tänne sitten kaikki biisit joita haluamme häissämme soitettavan, sekä kaikki biisit joita emme ehdottomasti halua soitettavan. Tähän kohtaan kirjaan myös varatun bändin/DJ:n.
 16. Vihkiseremonian & hääjuhlan paikka.
 17. Häiden teema; tähän jos on joku tietty teema häissä/väriteema.
 18. Koristelu; tähän kannattaa varata paljon sivuja. Kuvia & materiaaleja koristelusta ihan niihin pienimpiin yksityiskohtiin myöden.
 19. Pukeutuminen ja pukukoodi.
 20. Hääajoneuvo.
 21. Ohjelma; niin kirkkoon kuin juhlapaikallekkin.
 22. Aikataulut.
 23. Ohjelmalehdet; suunnittelu.
 24. Istumajärjestys.
 25. Paikka- ja menukortit +opaskyltit; suunnittelua.
 26. Pitopalvelu & ruoka + juomat; eli mistä tilaatte pitopalvelun, ruokalistan suunnittelua. Huomioithan myös alkoholit ja alkoholittomat juoma vaihtoehdot.
 27. Kakku.
 28. Hääkarkit.
 29. Hääkimppu ja kukkakoristeet.
 30. Kaukaa tulevien yöpyminen; eli jos olet mahdollisesti varaamassa esimerkiksi hotellista jotain ryhmän alennuskoodia. Samalle sivulle kannattaa myös listata ihmiset, jotka ovat jo ilmoittaneet olevansa kiinnostuneita yöpymään hotellissa.
 31. Hääkuvat + kuvaaja; millaisista hääkuvista pidät, tästä on hyvä näyttää kuvaajalle mallia siitä, mitä kuvilta odotat.
 32. VARAUKSET; tänne kannattaa listata kaikki sovitut ajanvaraukset. Esimerkiksi päivät + kellonajat jolloin olet sopinut tapaavasi kaasot (jne), parturiaika, manikyyriaika jne. 
 33. Lahjalista.
 34. Hääyö; mukaan hääyöksi, vaatteet + tarvikkeet. Missä vietätte hääyönne ja aikataulut.
 35. Huomenlahja; ideat.
 36. Häämatka; minne, milloin, mitä mukaan, inspiroivia kuvia jne.

20150125_163425