Selaat arkistoa kohteelle IPA.

Olutarvio – Nøgne Ø India Pale Ale

15.7.2016 Olutarviot

Humalat: Chinook, Cascade
Maltaat: Maris Otter, Münchner, vehnä- ja karamellimaltaat
Voltit: 7,5 %
EBU: 73,6

Norjalaisen, vuonna 2002 perustetun Nøgne Ø:n oluita kehutaan todella paljon. Jostain syystä en ole kuitenkaan itse maistanut tätä ennen ainuttakaan panimon olutta. Kovin usein niitä ei tosin ole paikallisten Alkojen hyllyillä ollutkaan, joten sekin tietysti vaikuttaa asiaan. Nyt kuitenkin tarjolle on tullut erikoiserä Nøgne Ø:n IPAa, joten kovasta hinnasta (7,51 € puolen litran pullo) huolimatta nappasin pullon mukaani. Onko tämä niin hyvää kuin sanotaan?

Lasiin kaatuu keltaoranssia, hieman sameaa oluttaa joka jättää pinnalle reilun vaahtokruunun. Tuoksu on hyvinkin IPAmainen, trooppista hedelmää, greippiä ja hieman havuja. Makuosastolla mennään samaa rataa, mutta greippisyys vaihtuu sitruunaksi ja sekaan kaadetaan myös karamellia, joka tuo kivaa makeutta tasapainottamaan kirpeämpiä sävyjä. Jälkimaku ei ole läheskään niin kireä, kuin mitä EBU-lukemasta voisi päätellä, vaan katkerot puraisevat selvästi ilmoitettua lukemaa pehmeämmin.

Ei siitä mihinkään pääse, hyväähän tämä ehdottomasti on. Ehkä aavistuksen liian makeaa, mutta joka tapauksessa hyvää. Hinta on hilattu turhan ylös, mutta se ei kuitenkaan vaikuta arvosanaan. Ei paras maistamani IPA, mutta kärkikastia kuitenkin!

ARVOSANA: 4 / 5

2016-07-14 21.01.55_889x500

Olutarvio – Amager Batch 1000

29.5.2016 Olutarviot

Humalat: Herkules, Amarillo, Chinook, Simcoe, Citra, Mosaic, Sorachi Ace, Centennial
Maltaat: Pilsner, Munich, Melanoidin
Voltit: 6,5 %
EBU: 94,4

Tanskalainen Amager juhlistaa tuhannetta tuotantoaeräänsä yksinkertaisesti nimetyllä ”Batch 1000” -IPA:lla, joka onkin melkoista humalan juhlaa. Oluessa on käytetty kaikenkaikkiaan kahdeksaa (!) eri humalalajiketta, joten humaloinnista ei ainakaan ole tingitty. Mukana on myös vähän eksoottisempi lajike, tillinen Sorachi Ace, joka ei lievästi sanottuna ole yksi suosikeistani. Lähtökohdat ovat siis jännittävät, joten kaadetaanpas olut lasiin ja maistetaan!

Väriltään Batch 1000 on keltaoranssista olutta joka vaahtoaa melko reilusti. Tuoksu on hyvin IPAmainen, nenä aistii trooppisia hedelmiä, havuja sekä greippiä. Makuosastolla trooppishedelmäisyys katoaa vahvasti jyräävien havujen ja greipin alle. Kirpeyttäkin on ihan kiitettävästi, niinkuin reilun 90:n EBU-lukemasta voi päätellä.

Kokonaisuutena Batch 1000 on ehdottomasti hyvä olut, joskin hieman raikkaampi olisi saanut olla. Tälläisenään olut on omaan makuuni hieman turhan kuiva. Humalalajikkeiden määrästä olisi myös voinut odottaa irtoavan ehkä hieman runsaampia makuvivahteita, mutta toisaalta ainakaan Sorachi Acen tillisyyttä ei ole havattavissa. Tilli on loistava mauste, mutta olueeni en tillin makua kaipaa. Joka tapauksessa Batch 1000 on hyvä olut ja etenkin kuivemman IPA:n ystäville tätä voi suositella!

ARVOSANA: 3 / 5

2016-05-27 20.58.03_889x500

Runsaalla humalalajikemäärällä varustetun oluen taustalle sopii tietysti humalaköynnös, lajikkeena Nordbrau!

Olutarvio – Pyynikin Käsityöläispanimo Sunrice IPA

12.2.2016 Käsityöläisoluet 2016, Olutarviot

Humalat: Cascade, Simcoe, Citra, Nelson Sauvin
Maltaat: Pilsner
Mausteet: Riisi
Voltit: 8,2 %
EBU: 36,3

Pyynikin Käsityöläispanimon oluita on ollut omalla paikkakunnallani tarjolla lähinnä Citymarketin hyllyssä. Näistä Pyynikin Pikkuportteria on tullut maistettua ja muistikuvieni mukaan se oli ihan pätevä maitokauppavahvuinen portteri. Alkon Käsityöläisolut -kampanjassa panimolta on tänä vuonna tarjolla riisillä maustettu Sunrice IPA. Selvitetäänpä seuraavaksi miten riisi vaikuttaa IPAn makuun!

Spiegelaun IPA-lasissa Sunrice IPA on keltaoranssia olutta reilulla vaahtokukalla. Tuoksua hallitsee havut ja greippi, trooppishedelmäisyys väijyy taustalla. Sama pätee myös makuun, joskin myös salmiakkia havaittavissa kunhan olut hieman lämpenee lasissa. Suutuntuma on yllättävän kuiva ja kireyttä on reilusti enemmän kuin mitä EBU-arvosta voisi päätellä. Lasissa lämmettyään olut muuttuu jotenkin väkeväksi, johtuneeko mahdollisesti valmistuksessa käytetystä riisistä?

Oluen lämmettyä esiin tuleva väkevyys hieman nakertaa arvosanaa, mutta kokonaisuutena Sunrice IPA on ihan kelpo olut, ei enempää eikä vähempää.

ARVOSANA: 3 / 5

2016-02-10 21.25.00_889x500

Olutarvio – Saimaan Juomatehdas Brewer’s Special Rye IPA

7.2.2016 Käsityöläisoluet 2016, Olutarviot

Humalat: Columbus, Cascade, Chinook, Citra
Maltaat: Pale Ale, Wheat, Rye
Voltit: 6,5 %
EBU: 75

Saimaan Juomatehtaan olut Alkon tämänvuotisessa Käsityöläisolut -kampanjassa on Brewer’s Special -sarjaan kuuluva Rye IPA. Kuten nimestäkin voi päätellä, kyseessä on siis IPA, jonka valmistuksessa on käytetty ruista. Viime vuonna Jyväskyläläinen Panimo Hiisi toi samaiseen kampanjaan oman rukiilla maustetun IPA:nsa, Aarnin, joka olikin erinomainen olut. Odotukset Saimaan Juomatehtaan ruis-IPAa kohtaan ovat siis melko korkealla, joten kaadetaanpa olut pidemmittä puheitta lasiin!

Väriltään Rye IPA on utuisen keltaoranssia olutta, jonka päälle kertyy varsin maltillisesti nopeasti haihtuvaa vaahtoa. Tuoksu on aika erikoinen IPA:ksi: nahkainen, viinimarjainen ja myös hieman ruohoinen. Maku ei ole myöskään ihan sitä perinteistä IPAa, vaan sama hapan viinimarjaisuus korostuu maku-osastollakin, seuranaan hieman sitrushedelmää ja karamellia. Suutuntuma on aika kuiva ja myös varsin kireä, selvästi kireämpi kuin mitä 75:stä EBU:sta voisi päätellä.

Ei tämä ole ollenkaan niin hyvää, kuin mitä etukäteen odotin. Erikoinen makukokonaisuus yhdistettynä kuivaan kireyteen on aika kaukana raikkaan hedelmäisestä IPA:sta. Tiivistettynä voisi todeta, että ei pahaa, muttei valitettavasti myöskään kovin hyvää.

ARVOSANA: 2 / 5

2016-02-05 22.22.27_889x500

Olutarvio – Põhjala Virmalised IPA

31.1.2016 Olutarviot

Humalat: Magnum, Amarillo, Centennial, Citra
Maltaat: Pale malt, Cara pale, Crystal 150
Voltit: 6,5 %
EBU: 50

”Vuonna 2013 perustettu Põhjala on Viron johtavia pienpanimoita ja noussut lyhyessä ajassa erittäin arvostetuksi alan toimijaksi.”

Yllä oleva lainaus on suoraan maahantuoja Servaalin sivuilta. Põhjalan oluita on ollut Alkon tilausvalikoimassa muutamia, mutta paikallisen Alkon tai ruokakauppojen hyllyillä niitä ei ole ainakaan tähän mennessä ollut lainkaan. Tähän tulee toivottavasti muutos, sillä nyt arvioinnissa oleva Virmalised on laadukas olut.

Väriltään Virmalised (suomeksi Revontulet) on oranssinkellertävää olutta, joka Spiegelaun IPA-lasiin kaadettuna jättää pinnalle muutaman sentin vaahtokukan. Tuoksu on hyvin IPAmainen, elikkä trooppishedelmäinen, havuinen ja sitruksinen. Greippisyys ja havuisuus ovat makupuolella trooppishedelmäisyyttä hallitsevammassa roolissa, mutta taustalla lymyävät trooppiset hedelmät kuitenkin pehmentävät olutta mukavasti. Suutuntuma on sopivan kirpeä.

Kokonaisuutena Virmalised on raikas IPA, josta ei oikeastaan keksi mitään muuta valittamista, kuin se, että tuoksussa paremmin esillä ollut trooppishedelmäisyys ei ole maussa yhtä vahvasti mukana. Joka tapauksessa kyseessä on erinomainen olut ja erinomainen IPA, jota ehdottomasti suosittelen maistamaan.

ARVOSANA: 4 / 5

2016-01-23 20.49.01_889x500

Olutarvio – Panimo Hiisi Raivoava Rakki

10.10.2015 Blogin Virallinen Maskotti, Olutarviot

Humalat: Simcoe, Chinook, Centennial, Columbus, Cascade, Amarillo
Maltaat: Pale Ale, Dark Ale, Caramel
Voltit: 6,2 %
EBU: 65

”Hiiden rakki ei räksytä, vaan puree jalan poikki, jos lähelle päästää”

Panimo Hiisin (vai Hiiden?) Raivoavaa Rakkia maistoin kesällä Kymijoki Beer Festivalilla ja panimon edustaja sanoi, että olut on tulossa syksyllä Alkon tilausvalikoimaan. Näin myös kävi! Raivoavaa Rakkia saa Alkon tilausvalikoimasta vaikka pullon kerrallaan, joten pari putelia piti tilata välittömästi! Ensin Alkosta tosin ilmoitettiin, että panimolla oli jonkinlaisia suljentaongelmia juurikin Raivoavan Rakin kanssa, eivätkä osanneet sanoa milloin tuotetta olisi saatavilla. Muutamaa viikkoa myöhemmin sain sähköpostia, että pullot on noudettavissa, joten jolkotin kuin raivoava rakki kohti Alkoa ja kävin noukkimassa pullot jemmaan! Otetaanpa selvää onko olut odotuksen arvoista!

Lasiin kaatuu oranssinkellertävää olutta josta jää pinnalle parin sentin vaahtokukka. Tuoksu on melko havuinen, sitruksinen ja aavistuksen trooppishedelmäinen. Maku puolestaan jättää trooppiset hedelmät pienempään rooliin ja antaa pääosan sitrushedelmille ja havuille. Hieman lämmettyään näyttämölle astuu myös karamellisuus. Kireyttä löytyy 65 EBU:n edestä, joka on mielestäni aika sopivasti.

Kymijoki Beer Festivalilla maistamani Raivoava Rakki oli hanaversiota, joka oli aavistuksen raikkaampaa. Pulloversio on aavistuksen kuivempaa, mutta toisaalta ehkä juuri siksi sopii syksyyn paremmin. Hanasta tai pullosta, kyseessä on todella hyvä olut, jota suosittelen ehdottomasti kaikille hyvän IPA:n ystäville! Wuf!

ARVOSANA: 5 / 5

2015-10-10 20.19.05_889x500

Panimo Hiisin oluissa on yleensä tyylikäs etiketti, niin myös tässä!

2015-10-10 21.28.57_889x500

Raivoava Rakki ja Pihisevä Piski!

Olutarvio – Sierra Nevada Torpedo Extra IPA

19.9.2015 Olutarviot

Humalat: Magnum, Crystal, Citra
Maltaat: Two-row Pale, Caramel
Voltit: 7,2 %
EBU: 65

Amerikkalaisen Sierra Nevadan Torpdeo tuli elokuun aikana Beers of the Worldin valikoimaan ja sehän tarkoitti sitä, että muutama puteli piti laittaa tilaukseen! Maistoin kyseistä olutta viime vuonna ravintolassa ja vaikka silloinen pullollinen oli ohittanut parasta ennen -päiväyksensä oli vaikutelma silti positiivinen. Mietin, että jos vanhentunutkin Torpedo on jo näin hyvää, niin miten hyvää tuoreempi versio sitten onkaan? Voin sanoa, että aivan todella erittäin hyvää!

Aloitetaan ulkonäöstä: Tumman oranssia olutta johon muodostuu Spiegelaun IPA-lasiin kaadettuna reilunkokoinen vaahtokukka. Olutta nuuskiessa nenään päätyy trooppishedelmäisiä ja havuisia aromeja. Raikas ja hyvinkin IPAmainen tuoksu. Maussa trooppishedelmäisyys ei ole yhtä vahvasti esillä kuin tuoksussa, vaan pääosassa on sitruksinen, havuinen ja sopivan karamellinen kokonaisuus, jossa trooppiset hedelmät ovat taustalla tukena. Tosi hyvää!

Sierra Nevada Torpedo on oppikirjaesimerkki oluesta, jossa kirpeys, pehmeys ja raikkaus ovat lähes täydellisessä tasapainossa. Yksi parhaista tähän mennessä maistamistani oluista.

ARVOSANA: 5 / 5

2015-09-05 21.05.11_889x500

Olutarvio – Thornbridge Jaipur IPA

17.9.2015 Olutarviot

Humalat: Warrior, Chinook, Centennial, Ahtanum
Maltaat: Maris Otter, Vienna
Voltit: 5,9 %
EBU: 55

Edellisessä olutarviossani tutustuttiin brittiläisen Thornbridgen Wild Raveniin, joka osoittautuikin todella hyväksi Black IPA:ksi. Pysytään saman panimon oluissa ja otetaan testiin alkaneen syksyn kunniaksi syksyisen oranssilla etiketillä varustettu Jaipur IPA!

Väriltään olut on kirkkaan keltaista, vaahtoa kertyy reilusti pinnalle. Tuoksu on enimmäkseen havuinen ja greippinen, joskin taustalla on myös hieman trooppishedelmäistä aromia. Maku on tuoksua mukaillen havuisen greippinen, aavistuksen viljainen, sekä mustapippurisen mausteinen. Jälkimaussa on sopivasti kirpeyttä.

Hyväähän tämä ehdottomasti on! Ei ihan heti tule mieleen toista IPAa, jossa raikkaus yhdistyy jopa aavistuksen lämmittävään mausteisuuteen, vieläpä onnistuneesti. Jos tähän jotain kaipaisi, niin IPA:lle ominaista trooppishedelmäisyyttä saisi maussa olla mukana. Loistava olut joka tapauksessa!

ARVOSANA: 4 / 5

2015-09-01 15.21.48_889x500

Olutarvio – Beer Hunter’s Mufloni Mosaic Vehnä IPA

18.6.2015 Olutarviot

Humalat: Mosaic, Columbus
Maltaat: Pale ale, vehnämallas
Voltit: 6,0 %
EBU: 91,8

Porissa 1998 perustettu panimoravintola Beer Hunter’s toi kesän kunniaksi markkinoille Vehnä IPAn, joka on ensimmäinen maistamani olut jossa on käytetty Mosaic -humalaa. EBUja löytyy varsin järeät 91,8, joten kirpeyttäkin pitäisi olla vähintään riittävästi. Kaadetaanpa olut lasiin ja otetaan selvää kuinka kesäisestä juomasta on kyse!

Olut on hieman sameaa ja väriltään kellertävän oranssia, vaahtoa kertyy pinnalle yllättävän vähän. Tuoksussa on runsaasti trooppista hedelmää, persikkaa, sitrusta ja aavistus havuja. Erittäin hyvä tuoksu! Maku on aikalailla samoilla linjoilla, trooppiset hedelmät johtavat makumaailmaa johon havuisuus sopivasti sekoittuu. Jälkimaku on sopivan kirpeä menemättä liiallisuuksiin, joten raikkaus ja kirpeys ovat hyvässä tasapainossa.

Kyllä tämä on juuri niin kesäistä olutta kuin olettaa sopii. Jos trooppishedelmäisen raikas IPA maistuu, kannattaa ehdottomasti ottaa Mosaic Vehnä IPA testiin. Tähän mennessä maistamistani Beer Hunter’sin oluista ehdottomasti paras!

ARVOSANA: 5 / 5

2015-06-04 22.12.36_889x500

Olutarvio – Hercules Double IPA

6.6.2015 Olutarviot

Humalat: Simcoe, Amarillo, Columbus
Maltaat: Ei tiedossa
Voltit: 10,0 %
EBU: 85

Amerikkalainen Great Divide Brewing on itselleni uusi tuttavuus. Vuonna 1994 perustetun panimon Hercules Double IPA tuli äskettäin alkon valikoimiin, joten päätin ottaa yhden pullon testaukseen kalliista hinnasta (6,19 €/0,355 pullo) huolimatta. Onko olut hintansa arvoista?

Olut on väriltään punertavan oranssia ja hieman sameaa, vaahtoa kertyy reilusti pinnalle. Tuoksu on ehkä hieman yllättävästi salmiakkinen ja havuinen eikä IPA:lle tyypillistä hedelmäisyyttä ole havaittavissa juuri lainkaan. Maku on tuoksun mukaisesti salmiakkinen ja havuinen, mutta nyt mukaan tulee myös hieman greippiä, pippurisuutta ja hetken lämmettyään myös pähkinää. EBUja ilmoitetaan olevan varsin järeät 85, joten jälkimaku on odotetun kireä.

Raikkaksi tätä ei voi sanoa, itseasiassa aika raskasta juotavaa. Hedelmäisyyttähän tämä ilman muuta kaipaisi. Silti, hetken lämmettyään oluen juotavuus paranee kuitenkin selvästi ja rauhalliseen nautiskeluun Hercules on hyvä, joskin turhan tyyris valinta.

ARVOSANA: 3 / 5

2015-06-05 20.55.02_889x500