Selaat arkistoa kohteelle indy 500.

Kommentti: Fernando Alonso jahtaa unelmaansa

12.4.2017 Näkökulma

Keskiviikkona kuului jymypaukku F1-maailmasta, kun Fernando Alonso ilmoitti osallistuvansa toukokuun lopussa ajettavaan Indy 500 -kilpailuun, mikä tarkoittaa sitä että kaksinkertaiselta F1-mestarilta jää Monacon GP tänä vuonna ajamatta.

McLaren osallistuu legendaarisen Indy 500 -kisaan yhdellä autolla, jota ajattaa Andretti Autosport-tiimi. Yhdysvaltalaistiimin omistajana toimii vuoden 1991 Indycar-mestari ja F1-sarjassakin McLarenilla kaudella 1993 ajanut Michael Andretti. McLaren palaa samalla takaisin ”Brickyardille” 38 vuoden tauon jälkeen.

Alonso kertoi samalla tiedotteessa, että hänen unelmanaan on saavuttaa ns. triplakruunu eli Monacon GP:n, Indy 500:n ja Le Mansin 24 tunnin ajojen voitto, minkä on moottoriurheilussa saavuttanut ainoastaan Graham Hill. Alonso on voittanut Monacon ruhtinaskunnan kaduilla kahdesti, eikä tämänvuotisella McLarenilla ole muuta kuin teoriassa mahdollisuuksia ajaa voitosta.

Alonsolle suurin haaste on totuttautua kilpailemiseen ovaalilla, sillä sitä hän ei ole aiemmin mittavalla urallaan tehnyt. F1:ssäkin piipahtanut Alexander Rossi voitti viime vuonna sarjan tulokkaana Indy 500 -kilpailun, mikä todistaa sen, että tämän kilpailun voittaminen on mahdollista ”tulokkaana”.

McLarenin omistajaportaassahan tapahtui viime vuoden päätteeksi muutoksia, kun pitkäaikainen toimitusjohtaja Ron Dennis siirrettiin syrjään. Dennis tuli tunnetuksi erittäin konservatiivisesta johtamistyylistään, joten epäilen, että Alonso ei olisi saanut tilaisuutta tavoitella unelmaansa, jos Dennis olisi vielä toimitusjohtajana.

Toivottavasti tulevaisuudessa F1-kuljettajia päästetään muihin moottoriurheilusarjoihin, sillä se auttaa koko lajia. Valitettavasti nykyään F1-kalenteri on niin tiivis, että maailmanmestaruudesta ajavia kuljettajia ei voida ottaa muihin sarjoihin.

Tuon kalenterin tiiviyden lisäksi myös byrokratia on pitänyt F1-kuskit poissa muista sarjoista, sillä tiimit pelkäävät mahdollisia oikeusjuttuja, jos heidän kuljettajalleen kävisi jotain näissä muissa sarjoissa. Entisaikoina F1-kalenteri oli huomattavasti lyhyempi, eivätkä kuljettajat tienanneet miljoonia, joten heidän piti tienata elantonsa ajamalla urheilu – ja koppiautoja jne.

F1-kalenteri tuskin tulee ainakaan typistymään, sillä omistajataho tienaa muhkeat summat rahaa järjestäviltä tahoilta. Toivottavasti vielä jonakin päivänä saisimme samanaikaisesti näitä isoja F1-staroja vaikkapa Le Mansin 24 tunnin ajoihin mukaan, sillä se toisi lisää näkyvyyttä molemmille sarjoille.

Indy 500 ajetaan Indianapolisin moottoriradalla toukokuun 28. päivä.