Selaat arkistoa kohteelle imperial stout.

Olutarvio – BrewDog Tokyo*

13.1.2017 Olutarviot

Humalat: Galena, Chinook, First Gold
Maltaat: Extra Pale, Dark Crystal, Chocolate, Roast Barley
Mausteet: Karpalo, Jasmiini
Voltit: 16,5 %
EBU: 85

Maistoin tätä varsin järeähköä imperial stoutia ensimmäisen kerran Kymijoki Beer Festivalilla vuonna 2015 ja silloin oli helteinen kesäpäivä. Tämänkaltainen olut ei tosiaan ole mitään hellesään raikastajaa mutta arvelin tämän olevan hyvä nautiskeluolut talvella, etenkin kylmillä pakkasilla. Nyt kun tuossa viime viikolla lämpömittari näytti reilusti yli 20 astetta pakkasta, ajattelin ottaa selvää pitääkö väitteeni paikkansa.

Legendaarisesta japanilaisesta Space Invaders -kolikkopelistä innoituksensa saanut olut on saanut makunsa humala- ja mallaskattauksen lisäksi jasmiinista ja karpaloista ja sen jälkeen sitä on kypsytetty ransakalaisissa tammitynnyreissä. Voltteja on melkoisen hurjat 16,5 %, joten kovin nopealla tahdilla tätä ei kannata hörppiä. Tästä oli jossakin vaiheessa olemassa vieläkin vahvempi versio, siinä voltteja olikin sitten jo 18,2 %!

Tokyo* kaatuu lasiin lähes mustana ja kohtuullisen vaahtoavanakin. Tuoksussa esillä vaniljaa, suklaata ja sitä äsken mainittua alkoholia. Maku onkin sitten ehkä vähän yllättäen ihan jotain muuta kuin mitä tuoksusta voisi päätellä: hieman espressoa, ruislimppua, salmiakkia, yrttejä ja… mämmiä? Niin minä tätä ainakin kuvailisin. Ihan äkkiä ei tule mieleen mitään vastaavanlaista olutta. Toisaalta tämä on melkoisen makeaa ja toisaalta jälkimaku on melko kitkerä. Sen verran tuhtia olut on, että kesti kaikenkaikkiaan viisi (!) tuntia juoda lasi tyhjäksi. Voi ainakin sanoa, että todellakin naatiskelin asianmukaisella hartaudella!

Mutta onko tämä hyvää ja sopiiko tämä pakkaspäivän lämmikkeeksi? Tyhjentävää vastausta tuohon on vaikea antaa. Itse pidän stouteista paahteisina ja vähemmän makeina, mutta jotain tässä on tehty oikein kun kuitenkin tätä kolme pulloa alkusyksystä ostin ja jokainen on tullut juotua. Pakkaspäivän lämmikkeeksi tätä voinee suositella, ei tätä nimittäin kesällä kannata juoda! Sekin tässä tietysti on, että jos tekee mieli maistaa jotain melkoisesti tavallisesta poikkeavaa olutta, niin tässä on todella hyvä vaihtoehto!

ARVOSANA: 3 / 5

Vahvin tähän mennessä maistamani olut: BrewDog Tokyo*!

Olutarvio – Beer Hunter’s Mufloni Imperial Stout

23.2.2016 Käsityöläisoluet 2016, Olutarviot

Humalat: Ei tiedossa
Maltaat: Ei tiedossa
Voltit: 10,0 %
EBU: 79,4

Jos jokin oluttyyli sopii erityisesti talveen, niin se on Imperial Stout. Hyviä kyseisen oluttyylin edustajia ei Alkon hyllyillä ole varsinaisesti liiaksi asti, mutta nyt alkuvuoden aikana on tullu useampikin mielenkiintoinen vaihtoehto tarjolle. Nyt käsittelyssä panimo-ravintola Beer Hunter’sin Mufloni Imperial Stout joka siis kuuluu Alkon tämän vuoden Käsityöläisolut-kampanjaan.

Lasissa Mufloni Imperial Stout on mustaa olutta maltillisella, mutta yllättävän pitkään pysyvällä vaahdolla. Tuoksussa parhaiten esillä kermatoffeeta ja vaniljaa, sekä myös hieman kahvia ja paahteisuutta. Maku onkin sitten hyvin kahvinen ja paahteinen, tummaa suklaata unohtamatta. Jälkimaussa hieman havuisuutta, joka jonkin verran voimistuu sitä mukaa kun olut lasissa lämpenee.

Tämä olut oli itselleni yksi Käsityöläisolut-kampanjan odotetuimmista oluista eikä turhaan: Mufloni Imperial Stout on ehdottomasti yksi parhaista maistamista Imperial Stouteista ja erinomainen nautiskeluolut talvi-iltana. Jälkimaussa oluen lämmettyä korostuva havuisuus häiritsee hieman, mutta muutoin kyseessä on malliesimerkki laadukkaasta Imperial Stoutista.

ARVOSANA: 4 / 5

2016-02-19 21.02.51_889x500