Selaat arkistoa kohteelle hoitotoimenpiteet.

Hoitotoimenpiteet ison koiran kanssa

22.4.2014 Yleinen

Siinä sitä onkin ollut harjoittelua itse kullekin. :) Pienet koirat hoitaa äkkiä ja KEVYESTI käsitellen mutta..

Heti Lilyn tullessa meille oli selvää että myös tämä pentu tullaan alusta asti opettamaan käsittelyyn, jotta tarvittavat toimet ovat helppoja meille molemmille läpi elämän. Oman painoarvonsa antoi kuitenkin se että koirasta tulee suuri ja voimakas.

Käytin kynsienleikkuun osalta samaa taktiikkaa pentuaikana kuin muidenkin koirien kanssa eli toimenpide hoidetaan koiran ollessa väsynyt tai jopa koiran nukkuessa. Hampaita alettiin katsomaan heti, liittäen siihen käsky ”näytä” ja myös vieraiden ihmisten toimesta on harjoiteltu tätä samaa. Harjausta harjoiteltiin selvästi vähemmän, mutta välillä tuntui että juuri se oli Lilyn mielestä se tyhmin asia milloin ei kannata olla paikoillaan ja harja sai pelkän purulelun arvon. Korvat katsotaan myös säännöllisesti puhdistaen ja koira oppii aika pian että määrätietoisesti tehtynä toimenpiteen aikana on turha paeta tai heittäytyä vaikeaksi, toimenpide hoidetaan loppuun ja lopussa kiitos sekä palkka odottaa.

Lilylle on opetettu käsky ”kylki”. Se tarkoittaa että maahan-käskystä käännytään kylkiasentoon niin että myös pää lepää lattiassa. Lily yrittää olla välillä tosi hauska kun se nostaa pään merkiksi että nyt hän voisi lähteä pois, vaan eipä onnistu. Annan uudelleen käskyn ”kylki” ja koira malttaa taas olla kun tajuaa ettei tässä nyt hänen aikataulujaan katsotakaan.

Olen leikkaillut kynsiä aina noin parin viikon välein. Yhdestä syystä, ettei kynnet yksinkertaisesti kasva liian pitkäksi ja saa pelätä mustan kynnen tuomaa suonikirousta ja varsinkin siihen osumista. Ja toisesta, koira saa säännöllisesti koulutusta aiheen osalta ja oppii koko ajan lisää.

Seuraavassa step by step-ohjeet kuinka meillä on toimittu:

1. koiralle annetaan käsky ”kylki” (onnistuu helpommin jos koira on valmiiksi maahan-asennossa).

2. varmistetaan toisella käskyllä että myös pään on pysyttävä lattiassa ja koiran aloillaan. Tässä vaiheessa koiran voi jo palkita ja odotuttaa koiraa esimerkiksi 15 sekuntia ennen kynsienleikkaamisen aloittamista.

3. käyn itse istumaan koiran etu -ja takajalkojen väliin niin että omat jalkani lepää pystyasennossa koiraan nähden koiran vatsan ja kyljen päällä. Omaa painoa pystyy hieman käyttää avuksi jos koira alkaa liikentimään.

4. otan koiran etutassun ja alan napsimaan kynsiä. Yhteen tassuun minulta menee aikaa varmaan noin 5 minuuttia koska yritän vuolla pitkän aikaa kynttä hyvinkin lyhyeksi. Palkkaus. Ja tassun vaihto. Asento ei ole kovin ergonominen, mutta samalla pääsee kehittämään omia vatsalihaksia, varsinkin niitä vinoja! :D

5. kun kaikki tassut on käyty läpi, nousen seisomaan ja koiran on edelleen oltava kylkiasennossa. Vasta kun se saa luvan, se voi nousta. Tässä vaiheessa voi vielä palkata.

Pienen koiran osalta tämä ei toimi, ohjetta voi soveltaa heille niin että koira opetetaan (minulla siis itselläni chihuahua-koiria) olemaan reisien päällä selällää. Meillä ainakin chihut miltein nukkuu kuin niiltä leikataan kynsiä eli helppoa kuin heinän teko (itseasiassa paljon helpompaa)!

Meillä homma sujuu loistavasti näin, tällä hetkellä Lilyn päällä ei oikeastaan tarvitse enää niinkään maata koska se on tajunnut jutun juonen jolloin ei yritä lähteä livohkaan. Työskentelyasento itsellekin on helpompi jos pystyy olla vain polvillaan koiran edessä. Tai miksi ei myös haara-asennossa polvillaan koiran vatsan päällä hellästi. Itse pidän siitä että näen tassun nimenomaan sieltä alasuunnasta anturoiden yltä, jolloin kynsien leikkaus ”anna tassu”-menetelmällä ei minulla toimi.

Koirat joita trimmataan rotunsa puolesta pennusta saakka, saattavat olla paljon tottuneempia hoitotoimenpiteisiin jolloin opetuskin on helpompaa kun se on niin rutiinia. Toivotamme onnistuneita kynsienleikkuuhetkiä kaikille muillekin!

Jasu & jo 37 kiloinen vauva

1403666_748190371872894_6415048847916543904_o 1606484_748193971872534_7488572600026489216_o