Selaat arkistoa kohteelle harkinnanvara.

Harkinnanvara vs. prosessin noudattaminen

9.11.2014 Kultainen keskitie

Sattuipa niin, että tarvitsin lääkärin määräämää lääkettä.
Lääkkeitähän saa apteekista, paitsi ettei pienellä paikkakunnalla nyt ihan joka sorttia voi aina ja heti olla. Tilaamalla toki.

Määräys on aamuisin 2 kpl 10 mg tabletteja, joita ei tietenkään ollut. Sattumalta apteekissa olisi kyllä yleisempi tablettikoko 20 mg saatavilla, mutta sitä ei saa myydä. Koska virallisessa asiakirjassa on määrätty, mustaa valkoisella, että 2 kpl 10 mg!

Sähköistä asiakirjaa saa lääkäri korjattua, mutta puhelimella tavoittaminen onkin hieman hankalampaa. Helpompaa vaihtaa apteekkia tai tilata lääkkeet.

Mutta miksi ihmeessä tämä jäykkyys? Käyhän kaupassakin kaksi kympin seteliä maksuksi 20,- ostoksista. Myydäänhän apteekissa leikkureita joilla pillerin saa kahteen osaan annostuksen noudattamiseksi. Samoin apteekkari voi tarjota vaihtoehtoista, usein edullisempaa lääkettä tilalle, kunhan tehoaineet ja annostus on sama.

Tietysti kaikella on harkittu peruste. Nyt lääkäri tai kuka tahansa joka pääsee potilastietoihin käsiksi voisi hätätilanteessa antaa ohjeen että kaksi kappaletta niitä ja niitä, tietäen että pillerit on oikeita eikä esimerkiksi apteekissa annostukseltaan erilaisiin vaihdettuja. Joskushan lääkkeet voivat olla jossain rasiassa vaikkapa taskun pohjalla. Tällä on merkitystä monen potilaan kohdalla.  Samalla voidaan luottaa, ettei annostuksia kukaan muu kuin lääkäri säädä. Muutettaessa voi tulla virheitä.

Aiemmin lääkärin määräykset kulkivat pikaisesti sutaistuilla lapuilla, paperisilla resepteillä. Tällöin apteekkari saattoi käyttää harkintaa käsialalla kirjoitetun määräyksen lukemisessa ja jopa korjata pieniä virheitä. Nyt koneella kirjoitettu on yksiselitteistä, harkinnanvaraa ei jää.

Entä jos eReseptin ohjelmaan lisätään automaattisesti vaihtoehtoiset annostukset ja vasta apteekissa järjestelmään kirjautuisi asiakkaalle luovutettu. Tämä ei lisää työtä, päinvastoin. Paitsi jossain erityisessä tilanteessa, kun lääkärillä on hyvä syy ohjeistaa juurikin 2 kpl 10 mg tabletteja aamuisin. Tehdäänkö näin, vähenee turha säätäminen?