Selaat arkistoa kohteelle hakkapeliitta 7.

Renkaiden vaihto nelivetoisiin ajoneuvoihin

23.11.2015 auto

10AWD-nelivetojärjestelmällä varustetuissa ajoneuvoissa jakolaatikko (vaihteet, jotka siirtävät voiman etu-ja taka-akseleille) ja auton sisäinen tietokone toimivat yhdessä lähettäen voimaa jokaiselle renkaalle. Voiman määrä per rengas voi vaihdella, riippuen jokaisen erillisen renkaan yksilöllisestä pidosta. Esimerkiksi suorassa linjassa jokaisella renkaalla on melko samanlainen kuormitus. Kääntymistilanteessa jokaisella renkaalla on hyvin erilainen tilanne.

Eli voiman määrä, jonka talvirenkaat saavat sisäiseltä tietokoneelta – perustuen siihen, mitä AWD-ajoneuvosi tarvitsee pysyäkseen tiellä – auttaa hallitsemaan kuinka paljon vaihteisto ja jakolaatikko tekevät töitä.

Ristiriitaiset ulkomitat jotka johtuvat erikokoisista renkaista, urakuviot ja tai urasyvyydet saavat AWD-tietokoneen lukemat heittelemään. Erilaiset renkaat saavat epätehokkaat tai väärät tehokuormat. Tuloksena voimansiirto (tietokone, vaihteisto ja jakolaatikko) joutuu jatkuvasti tekemään säädöksiä, enemmän työtä kuin yleensä, ja lopulta saattaa hajota. Renkaita vaihtaessa koko sarjan vaihto vähentää suuresti ongelmien ilmaantumisen riskiä, ja vaihtaessasi renkaita säännöllisesti päikseen ja pitäen niissä oikeanlaiset rengaspaineet varmistat, että uudet hakkapeliitta 7 -renkaasi kuluvat tasaisesti. Jopa uran kuluminen on tärkeä asia pitäessäsi AWD-nelivetojärjestelmäsi parhaiten toimivassa kunnossa!

Pieni asia voi olla turvallisuudelle tärkeää

7.11.2015 Yleinen

10Käytinpä tuossa vaimoni autoa öljynvaihdossa. Lähdin kotoa jo aikaisin aamulla, ja sää oli syksyisen viileä sekä kostea. Niinpä lämmintä puhallusta piti saada lisää, ja suunnattua tuulilasille estämään huurtumista. Siis ihan normaalia ajamiseen liittyvää. Mutta… Kysehän ei ollut minulle tutusta autosta, joten en ulkoa muistanut kaikkien nappuloiden asentoja. Ja kun oli vielä pimeää, olisi nappulassa pitänyt olla valaistus kunnossa. Nyt ei niin kuitenkaan ollut, vaan jouduin arpomaan haniskoita. Pieni asia, ja hieman nolokin automiehelle, mutta kyse oli kuitenkin tärkeästä seikasta, eli näkyvyyden varmistamisesta. No, ne euron hintaiset polttimot vaihtui sitten viidessä minuutissa. Ja noin nopeasti kiitos korjausoppaan. Todennäköisesti ohje olisi löytynyt netistäkin googlaamalla. Mutta kun autoa käyttää useampi kuljettaja, ei asioita voi jättää muistin varaan, vaan auton tulisi olla aina täydessä kunnossa.

Lue artikkeli kokonaan →