Selaat arkistoa kohteelle goulash.

Eve

Rakkaudesta ruokaan

18.11.2014 Yleinen

(c) Eveliina Liias

Reilu kuukausi on nyt tullut mussutettu vaaleaa leipää ja kitattu kaljaa eli pikku hiljaa kaipaa Suomen ruisleipää ja lonkeroita. Onneks mulla kävi hyvä tuuri eli oon saanu pientä helpostusta leipä-ikävään, kun mun special guest toi kolmisen viikkoa sitten kolme pussia ruileipää! Ah nams! Ja nyt tosiaan kävin pari päivää Suomessa pyörähtämässä.

Joka tapauksessa Tsekeissä on kuitenkin huippu hyvät ja suht halvat ruuat. Kouluruokalassa kotiruoka maksaa 50 korunaa (alle kaksi euroa) ja siihen vielä kahvi ja pulla päälle, jotka maksaa yhteensä 30 korunaa (reilu euro). Ei oo valittamista! Ja tosiaan parasta on, että se on just tyypillistä tsekkiläistä ruokaa ja rakkaudella valmistettu, toisin kuin Suomen suurkeittiöiden massaruuat. Tietty meijän koulukin on himpan verran pienempi verrattuna TAMK:in tiloihin.

Mitä tsekkiläiseen keittiöön sitten tyypillisesti kuuluu? No… Goulash on kuulemma maan ”kansallisruoka”vaikka kuulemma sitä nautitaan kaikkialla täältä etelään! Ja kuulin kanssa huhua, että aito oikea goulash nautitaan tsekkiläisten omissa keittiöissä, eikä ravintoloissa. Ja jokaisella perheellä on oma salainen reseptinsä. Mitä goulash sitten on? Se on oikeastaan samanlaista settiä, kun meidän lihapata!

Dubblingseja siellä, dubblingseja täällä! Elikkä täällä ei pottuja pistellä poskeen! Tai kyllä niitäkin saa tilata, jos haluaa, mutta yleensä JOKA ateriaan kuuluu vehnästä tai perunasta valmistettuja ”pihvejä” tai leipä siivuja, joita sitten dipataan kastikkeeseen. Ihan hyvää joo, mutta suomalaiseen makuun pelkkää pullamössöä.

Ja jälkkäriksi tsekkiläiset tykkää nauttia omenastruudelia kerman kanssa ja sitäkin löytyy joka ravintolan listoilta.

Mitä täällä sitten kaipaa ruisleivän lisäksi? Kuukauden verran kun on olutta lipittänyt niin suomalainen kylmä lonkero ei olisi huono vaihtoehto. Varsinkin ihmiselle, joka ei yleensä pahemmin mallasjuomista välitä. Kaikki kalaruuat on myös nou-nou tai sitten tosi hintavia (lukuunottamatta karppia). Ylläriksi en löytäny myöskään kaupasta kanasuikaleita! Lakun ja salmiakin ystävä kun en ole, niin niitä ei oo pahemmin kaivattu, mutta jos niistä tykkää niin kannattaa varastoida Suomesta.

(c) Eveliina Liias

Ja tosiaan kun ravintolassakin ateria maksaa noin 120 korunaa (5-6 euroa) niin aika usein käydään luokkalaisten kanssa ulkona syömässä.

~Eve

Ps. Suomalainen grilliruoka on aivan huippua! Koska iltasin klo 24 jälkeen ainut paikka, mistä saa ruokaa on meksikolainen, josta saa vaan tortilloja! Hemmetti eihän sillä lähe nälkä olleskaan eikä siinä oo ollenkaan tarpeeks rasvaa ja suolaa, joita nälkäinen, väsynyt ja huonovointinen immeinen tarvitsee aamu neljältä! Kiitos, anteeks, kuulemaiin!