Selaat arkistoa kohteelle Getsemane.

Getsemanessa

14.2.2016 Yleinen

Matteus 26:36-42 (Raaamattu Kansalle)

Sitten Jeesus tuli opetuslasten kanssa Getsemane-nimiseen paikkaan ja sanoi heille: ”Istukaa tässä sillä aikaa kun minä menen tuonne rukoilemaan.” Hän otti mukaansa Pietarin ja ne kaksi Sebedeuksen poikaa. Hän alkoi murehtia ja joutui tuskan valtaan, ja hän sanoi opetuslapsille: ”Minun sieluni on syvästi murheellinen, aina kuolemaan asti. Jääkää tähän ja valvokaa minun kanssani.” Sitten hän meni vähän kauemmaksi, heittäytyi kasvoilleen ja rukoili sanoen: ”Isäni, jos mahdollista, niin menköön tämä malja minun ohitseni. Ei kuitenkaan niin kuin minä tahdon vaan niin kuin sinä!” Jeesus palasi opetuslasten luo ja tapasi heidät nukkumasta. Hän sanoi Pietarille: ”Ettekö te edes yhtä hetkeä jaksaneet valvoa minun kanssani? Valvokaa ja rukoilkaa, ettette joutuisi kiusaukseen. Henki tosin on altis, mutta liha on heikko.” Hän meni pois toisen kerran ja rukoili: ”Isäni, jos tämä malja ei voi mennä ohitseni minun sitä juomatta, niin tapahtukoon sinun tahtosi.”

Matteus 26:38-39 (Elävä Uutinen)

Jeesus sanoi murheellisena ja tuskissaan: ”Minä olen kuolemanhädässä. Pysykää tässä ja valvokaa kanssani.” Hän meni vähän matkan päähän, heittäytyi maahan ja rukoili: ”Isä! Jos mahdollista, ota minulta pois tämä malja. Haluan kuitenkin, että tapahtuu sinun tahtosi eikä minun.”

Kun katsomme taaksepäin Matteuksen evankeliumin lukua 26, voimme nähdä, mitä kaikkea Jeesus koki ennen tätä hetkeä. Hänen surmaamistaan suunnitellaan, ja hän itse ilmaisee opetuslapsilleen, että pääsiäisenä hänet luovutetaan ristiinnaullittavaksi. Juudas teki päätöksen ryhtyä Herransa kavaltajaksi, mitä voi syvästi ihmetellä, sillä hän on ollut yhdentoista muun kanssa hänen lähimpiä ystäviään (!), mutta koska hän oli koko Jeesuksen palvelutyön aikana varastanut palvelutyön kassasta rahaa, hän päätti kavaltaa Jeesuksen kolmestakymmenestä hopearahasta. Hänellä oli siis samanlainen sydän kuin Bileamilla; he himoitisivat rahaa. Jeesus syö pääsiäisaterian opetuslasten kanssa ja asettaa ehtoollisen. Lopuksi hän profetoi heidän loukkaantuvan häneen ja Pietarin lankeavan. Tämän jälkeen Jeesus tulee heille tuttuun paikkaan Getsemaneen (näin olen kuullut).

Jeesus oli siis kokenut paljon ennen vangitsemistaan ja kuten näemme, hän ottaa läheisimmät ystävänsä mukaansa kauemmaksi ja alkoi murehtia, tuskastui ja koki olevansa kuolemanhädässä. Näissä tuntemuksissa näemme hänen olevan sataprosenttinen ihminen, koska hän reagoi voimakkaasti tietäessään, että kohta tapahtuu jotain järkyttävää. Mitä Jeesus koki noina hetkinä, miksi jossakin toisessa evankeliumissa kerrotaan, että hänen hikensä stressin tähden muuttui veripisaroiksi? Mikä sai tämän reaktion aikaan? Ilkka Puhakka puhui muutamia vuosia Seinäjoella pääsisäisen tapahtumista ja kertoi, että Jeesuksen suurin taistelu ei ollut se, että hän joutui kuolemaan ristillä todella rankan kuoleman, vaan se hetki, kun hän suostui, että ihmiskunnan synti laskettiin hänen päälleensä ja näin ollen hän samastui paholaiseen, joka on tehnyt syntiä alusta asti. Siis, viaton vapahtaja tehtiin synniksi meidän tähtemme. Tätä taistelua hän kävi Isänsä edessä, mutta alistui hänen tahtoonsa.

Johannes 6:38

Minä en ole tullut taivaasta toteuttamaan omaa tahtoani vaan lähettäjäni tahdon.

Huomaa, että Jeesuksen prioriteetissa tärkeimpänä oli aina tehdä Isänsä tahto. Hän vietti paljon aikaa hänen kanssaan öisin, eikä koskaan toiminut omin neuvoin, vaan noudatti täsmällisesti Isänsä ohjeita. Hän ilmaisi asian myös niin, ettei hän tee mitään mitä hän ei näe Isänsä tekevän, sekä kertoi, että Isä ja Poika ovat yhtä. Huomaa, että hänellä oli jatkuva, syvällinen yhteys Isäänsä ja siksi hän kutsuu häntä läheisellä tavalla Isäkseen. Näemme myös näissä jakeissa, että lähimmät opetuslapset näkivät varmasti, kuinka Jeesus koki sanomantonta tuskaa, mutteivät jaksaneet valvoa ja rukoilla hänen kanssaan, jakaen hänen tuskansa. Se kertoo meistä paljon. Pietarikin lupasi hetkeä aiemmin, ettei koskaan kiellä mestariaan ja nyt hän jo nukkui. Näemme, kuinka helposti lihamme saa meissä vallan, sen sijaan, että olisimme Hengessä palavia ja antaisimme hänen hallita meitä, kuten Herraamme. Jeesus päätti alistua täysin Jumalan suunnitelmaan, ja ymmärsi, ettei ihmiskuntaa kukaan muu tulisi pelastamaan synnin kirouksen alta.

Mitä voisimme oppia Jeesuksen kuuliaisuudesta ja hänen tavastaan toimia? Hän päätti antautua sataprosenttisesti Jumalan tahtoon. Se vaati lujan päätöksen kuolla itsekkyydelle, välinpitämättömyydelle ja rakastaa näitä ihmisiä, jotka hän tuli pelastamaan. Silti harvat ihmiset ymmärsivät hänen kutsumustaan ja olivat tuomitsemassa ja tappamassa hänet. Mikä sai Jeesuksen hyväksymään mielettömän tehtävänsä, tulemaan Isän hylkäämäksi meidän tähtemme, kantamaan koko maailman kollektiivisen syntivelan harteillaan meidän syyllisten edestä? Rakkaus.

1.Joh. 4:7-10

Rakkaani, rakastakaamme toisiamme, sillä rakkaus on Jumalasta. Jokainen, joka rakastaa, on syntynyt Jumalasta ja tuntee Jumalan. Joka ei rakasta, ei tunne Jumalaa, sillä Jumala on rakkaus. Siinä Jumalan rakkaus ilmestyi meille, että Jumala lähetti ainutsyntyisen Poikansa maailmaan, että me eläisimme hänen kauttaan. Siinä on rakkaus – ei siinä, että me oleme rakastaneet Jumalaa, vaan siinä, että hän on rakastanut meitä ja lähettänyt Poikansa meidän syntiemme sovitukseksi.

Pastori Ville Pitkänen on joskus opettanut että rakkaus on toimintatapa. Aamen. Niin se on! Ajattele, miten voimakkaasti apostoli Johannes sanoo, että jos me päätämme rakastaa, tunnemme Jumalan. Se ei ole kevyesti sanottu. Ikävä kyllä vastakohtakin on yhtä totta: Jos me päätämme olla rakastamatta, emme tunne Jumalaa. Meidän täytyy ymmärtää, että Jumalan rakkauden mitta on aivan eri asteikolla kuin meidän. Joskus saatamme puolustella: Enhän minä ole ketään tappanut, en siis ole paha. Mutta Jumalan mittaristo on aivan toinen: Vuorisaarnassa Jeesus asetti Jumalan standardit paljon korkeammalle, jotta ymmärtäisimme, ettei kukaan ihminen voi yltää niihin. Ainoastaan Jeesus eli täydellisen elämän ja vastaanottamalla hänet elämämme Herraksi, voimme rakastaa, koska Jumala on rakkaus. Ja jos sanomme, että olemme hänen lapsiaan, me olemme velvolliset rakastamaan toinen toisiamme. Jeesus on täydellinen roolimalli meille kaikille siitä, kuinka meidän tulisi elää. Joudumme monta kertaa myöntämään, että olemme vajavaisia, teemme virheitä, mutta jos päätämme silti valita toimintatavaksemme rakastaa toisia ja myös itseämme terveellä tavalla, Herra muuttaa meitä Jeesuksen kaltaisiksi sen kautta :).

Mihin tämä kaikki johtaa? Siihen, ettemme pelkää olla lähellä Jumalaa ja täysin läpinäkyviä hänen edessään. Muista, että hän on jokatapauksessa kaikkitietävä, kaikkialla läsnäoleva, kaikkivaltias ja muuttumaton Jumala, jolta yksikään ajatuksemme tai tekomme ei voi pysyä salassa. Jeesus siis tuntee sinut, mutta hän ei tuomitse sinua. Hän rakastaa sitä, että hän näkee lastensa toimivan rakkauden toimintatavan kautta ja olevan rehellisiä, sen sijaan, että toimisimme lihamme tahtomalla tavalla. Huomioi, että Jeesus oli täysin rehellinen ja läpinäkyvä Isänsä edessä kun hän rukoili, että jos tämä malja voi mennä ohitseni. Hän osoitti avoimuutensa reilusti, mutta sen jälkeen alistui Isänsä tahtoon. Mitä luulet, eikö Isä rakasta tällaista rehellistä Poikaansa, joka ei peittele tuskaansa ja silti päättää valita rakkauden toimintatavakseen? Meidän tulee tehdä samoin tänään :D. Lopuksi paljastan jotain nuoruudestani, jonka mennä viikolla Pyhä Henki nosti sydämelleni. Toivon sen rohkaisevan teitä rakkaat lukijat.

Muistan kun olin vielä peruskoulussa ylä-asteella ja eräs tuttu henkilö kehotti minua valehtelemaan tädilleni, jotta sen varjolla voin alkaa juomaan olutta hänen ja muiden kanssa. Sanoin hänelle, etten koskaan voisi valehdella tädilleni ja tiesin nuorena uskovana, että jos sen teen, että alan valehtelemaan vielä rakkaalle tädilleni, maailma alkaa viemään kovaa kyytiä ja olen ongelmissa. Tää kaveri yritti vielä joskus pelottelun kautta hallita elämääni, mutta niin vain Herra auttoi enkä aloittanut juomista ja kiitän siitä Jumalaa. Toinen puoli tähän asiaan on, että läheiseni rukoilivat puolestani tuona aikana ja tätini (joka kasvatti meidät) sanoi joskus, että seura tekee kaltaisekseen. Siksi etäännyin tästä ryhmästä yhdeksännellä luokalla ja muutettuani Oulaisiin opiskeluiden perässä seuraavana vuonna kiitin Herraa, ettei tuo kaveriporukka enää voinut hallita toimintaani kaveripaineen kautta. Tänä päivänä ylistän, palvon ja kiitän Jumalaani, että olin ja olen uskoakseni edelleen esirukousten kohde. Se varjeli minut lähtemästä maailmaan, alkamasta määrätietoisesti valehtelemaan (siis elämään valheessa) ja antamaan avaimet paholaiselle, joka pyrkii tappamaan, tuhoamaan ja rikkomaan ihmisen pieniksi palasiksi. Päätä tänä päivänä olla täysin rehellinen ennen kaikkea Jumalalle ja tuon suhteen kautta voit sitoutua olemaan läpinäkyvä aivan kaikille ihmisille. Varjele kielesi vilppiä puhumasta ja anna koko elämäsi uhrina Herralle (Room. 12:1) ja tee päätös seurata häntä koko sydämestäsi. Silloin et koskaan eksy, eikä saatana pääse sitomaan sinua valheisiin ja saat nauttia todellisesta, pysyvästä vapaudesta Isäsi kanssa, sen parempaa ei ole olemassakaan! Ole siunattu Jeesuksen nimessä :) T. Jukka