Selaat arkistoa kohteelle fakta.

Sateinen keskiviikko

29.4.2015 Yleinen

Heiii!! :)
On taas kulunut aikas monta viikkoa ja meikäläistä ei ole näkynyt. Nyt olen taas täällä ja haluan jakaa jotakin Teille.
Olen lukenut tässä erästä kirjaa ja idea syntyi sen pohjalta, joten eiköhän mennä.

Joskus saatamme jäädä miettimään, että jokin yksittäinen tai useampi asia riepoo ja riipii meitä suunnattomasti tai arjen pienet ilot ja hyvät teot tuntuvat suoranaisesti turhilta… Saatamme kokea jotkin asiat mitättömiksi, mutta onko se tosiassa oikeasti näin? Luulen, että ei. Emme jaksa tarkastella asiaa hieman erilaisestakin näkökulmasta. Emme ehkä aina muista niitä totisimpiakin ja välillä jopa karujakin faktoja..
Oletteko koskaan ajatellut, että sitä mitä meillä on, niin ei välttämättä ole jollakin toisella.

Toinen asia, mikä jää joskus mietityttämään, on teot. Sekä hyvät että huonot Ja kyllä, voin allekirjoittaa tämän itsekin, ainakin silloin tällöin. Kaikista kamalin tilanne on se, jos jää jälkikäteen miettimään, että entä JOS olisin tehnyt niin ja näin, niin olisiko seuraumus ollut erilainen ja mitä sen jälkeen olisi  tapahtunut.
Itse havahduin tähän ajatukseen ja todellisuuten noin puoli vuotta sitten, kun omassa lähipiirissäni tapahtui traumaattinen kokemus, joka muuttaa lopun elämän ja kulkee mukana aina ja ikuisesti.. Vasta siinä vaiheessa havahtuu siihen, että kaikki on lopulta niin pientä ja haurasta tässä suuressa maailmassa. Samalla silmät avautuvat ja tajuaa asioiden todellisen merkityksen ja sen mikä on oikeasti tärkeää ja arvokasta.

Jos tämän jotenkin voi sanoa lyhyesti, niin ainoa asia, minkä haluaisin muidenkin ymmärtävän, on se, että eläkää hetkessä ja nauttikaa siitä, mitä teillä on. Jos on jotakin, mitä haluatte jollekin sanoa, niin sanokaa se älkääkä epäröikö toimia, jos se näyttää mielestänne oikealta tieltä kulkea eteenpäin.

Näihin kuviin ja näihin tunnelmiin tältä erää. Luultavasti alan kirjoittaa toistakin blogia täällä, joka koskee enemmän yhteiskuntaan ja maailmaan liittyviä ongelmakohtia, mutta tiedätte kuitenkin, mistä minut voi löytää.
Lopuksi vielä mietintämyssyksi kuva!:) Ja hyvää vappua!

 

 

 

Faktat kuolevat

8.4.2015 Yleinen

Ei kannata rakastua liikaa totuuksiin. Asioihin, jotka ovat nyt juuri ja tässä tosia, totuutta. Asioihin, jotka tuntuvat oikeilta. Asioita, jotka ovat mielestäsi ehdottomasti oikein. Tieteentekijät ja erityisesti tieteen historiantutkijat tämän jo tietävätkin. Vain harva totuus on ikuista, jos mikään. Uusi tieto tappaa vanhan totuuden tai faktan.

Silloin, kun kyse on vaikkapa nuoresta soveltavan tieteen alasta, tosiasiat elävät aika lyhyitä elämiä. Uutta tietoa tulee koko ajan lisää. Kaikki ei tietenkään korvaa aiempaa tietoa, vaan ehkä täydentää sitä. Tai perustuu sille. Mutta siinä tietenkin se vaara piileekiin. Perustaa jonkun asian aiemmalle, totuudelle pitämälleen pohjalle. Monet historian mullistavat keksinnöt ja löydökset ovat syntyneet toisellakin tavalla. On romutettu vanha tieto ensin tai ainakinn kyseenalaistettu se voimakkaasti. Siten on saatu uusi näkökulma ja uusi tieto, jota ei ennen osattu aavistakaan.

Maailma oli ennen litteä. Noituutta oli ja siitä pääsi eroon roviolla. Homous oli sairaus. Näitä riittää ja taitaapa aiheesta olla kirjallisuuttakin tarjolla. Jos soveltaa tuota samaa faktan kuolemisen periaatetta vaikkapa uskomuksiin tai luuloon, on näkökulma vielä armottomampi. Luulet asian olevan jotenkin ja sitten yhtäkkiä se ei olekaan. Uskot olevasi jotain, mutta et sitten olekaan. Pitäisikö sitten olla jotenkin varauksellisempi ja epäluuloisempi? Arvelet olevasi hyvä jossain, mutta et olekaan. Arvelet olevasti huono, mutta paljastutkin hyväksi. Parempi niin päin.

Ehkä periaatteen soveltaminen ei ole ihan niin yksinkertaista kuitenkaan. Parempi ehkä vaan ajatella, niin että ei koskaan sano ei koskaan. Juuri siksi, että se mitä nyt on ja ajattelet olevan myös huomenna, ei ehkä olekaan niin. Erityisesti, jos asia ei ole omassa vaikutuspiirissäsi. Silloin asia voi muuttua. Eikö kannata siis vaalia niitäkään? En tiedä. Ajatus menee jo monimutkaisemmaksi näin. No, ainakin se on faktaa, että faktat kuolevat. Niinkuin Neuvostoliitto teki.