Selaat arkistoa kohteelle euroviisut kotikatsomo finaali.

Viisutunnelmiin kotikatsomossa

10.5.2014 Euroviisut, Yleinen

This is the night! Vuoden 2014 Eurovisionin laulukilpailun finaali. Koko viisujen kulminaatiopiste, joka antaa potkun seuraavan vuoden viisumatkan suunnitteluun. Se, missä ensivuonna viisuillaan, on jo joidenkin tahojen tiedossa. Julkista tietoa se on vasta varhain sunnuntaiaamun ensimmäisinä tunteina. Eilinen harjoitus näytti miten täyteen viisuhallin saa ahdettua, mutta myös kuinka hienosti tanskalaiset ovat viisujärjestelyt hoitaneet: tehokasta, toimivaa ja asiakasystävällistä! Seuraavaksi muutama vinkki, miten pääset Kööpenhaminan viisuhallin tunnelmiin omasta kotikatsomosta. Muista, että kaiken kantavana ajatuksena on #JoinUs! Itse lisäisin tähän vielä tanskalaisen mukavuuden ja hauskanpidon tavoittelun ”hyggaamisen” ;)

 1. Aloita tunnelmaan pääsy jo tunteja ennen varsinaisen tv-shown alkua. Seiso paikallasi tai liiku minimaalisesti noin 3-4 tuntia. Tilaa sinulla on noin 50×50 cm alue. Älä istu. Jalassasi tulee olla lenkkarit tai muut jalalle hyvät kengät.
 2. Varaa itsellesi taskuun kännykkä ja ota välillä nopeita epäselviä kuvia ryhmästänne ja muista ympäröivistä tapahtumista. Muutama viisuselfie on mukava muisto illasta. Sinusta näkyy puolet kasvoista, ja naapurin heiluttama Puolan lippu täyttää puolet kuvasta.
 3. Pimennä huone. Jos sinulla on tuuletin ja taskulamppuja, ota ne valmiiksi. Kiinnitä taskulamput teipillä tuulettimeen (jos on pyörivä malli). Näin olet saanut katsomoosi sekä tuulikoneen, että liikkuvat valonheittäjät. Säädä tuulettimen pyörimisnnopeutta tarvittaessa. Jos lappuja on useampi, voit päällystää osan värillisellä silkkipaperilla, jolloin sinulla on myös värivaloja.
 4. Laita taustalle soimaan vanhoja Euroviisuvoittajia – mielellään pohjoismaisia voittajia tai muuten meneviä hittejä: Take Me to Your Heaven, Diggi-loo Diggi-ley, Fångad av en stormvind, jne…Älä soita vielä tässä vaiheessa Euphoriaa, sen aika tulee myöhemmin.
 5. Jos seuraat viisut perheen tai ystävien kanssa, heidän tulee liittyä joukkoon toinen toisissaan kiinni, mielellään kosketuspinta kolmeen tai useampaan henkilöön koko ajan. Huomaa, että tiivis tunnelma säilyy koko kisan ajan. Bonuksena se teistä, jolla on tuuhein käsikarvoitus, käy hinkkaamassa itseään rytmikkäästi jokaista vasten tasaisin väliajoin. Muistakaa välillä hurrata ja heilutella eri maiden lippuja .
 6. Yksi joukosta voi käydä jääkaapilla hakemassa oluet tai viinajuomasekoituksen koko porukalle, kantaa koko lastin yksin muovimukeissa (huom. niitä löysiä muovisia mukeja, jotka puristaessa lujempaa painuvat kasaan) koko muodostamanne ryhmän läpi, läikyttämättä juomia. Yksi ryhmästä voi olla lipuntarkastaja, joka ei päästä juomantoimittajaa ryhmän luo, ennenkuin olet näyttänyt alueelle oikeuttavan lipun. Lippusi sijaitsee takataskussa, eikä laskutilaa juomille ole.
 7. Pysykää muodostelmassa koko viisuillan ajan. Jos jollakulla on pakottava WC-tarve ja hän jättää ryhmän, joutuu hän seuraamaan viisut perimmäisestä nurkasta yksin, koska sankan väkijoukon lomassa et voi enää kulkea.
 8. Juuri ennen viisulähetyksen alkua lämmittelette Loreenin Euphorian tahtiin: huutakaa, hyppikää, taputtakaa käsiä, ottakaa valokuvia ja videoklippjä, lähettäkää niitä someen ja heiluttakaa lippuja muiden ryhmäläisten pään päällä ja kasvoilla. Välillä tökkää lipulla edessä olevaa selkään tai kylkeen. Pyydä iloisesti anteeksi. Kaiken tämän tulee tapahtua samanaikaisesti! Mutta älä unohda – tämä on hauskaa!!!
 9. Ensimmäisen kappaleen esittää Ukraina (1). Tässä vaiheessa laitat tuulettimen täysille ja kappaleen päättymisen jälkeen annatte poikkeuksellisen raikuvat sympatia-aplodit Ukrainalle.
 10. Toisena esiintyvän Valko-Venäjän (2) kappaleen aikana voitte kutsua toisianne juustokakuiksi tai heilutella kieltomerkkejä, joissa on juustokakku.
  Älä kutsu poikaystävääsi "Sweet Cheesecake"...

  Älä kutsu poikaystävääsi ”Sweet Cheesecake”…

  Tämän kappaleen aikana voit ottaa muutaman tanssiaskeleen, niin ettet kuitenkaan mene vierustoverisi iholle. Aaah… eikö tee hyvää jaloille?

 11. Puolan kappaleen aikana kaikkia tanssituttaa ja hymyilyttää. Hieman paheksut tv:ssa näytettäviä rintavakoja, mutta tanssit taas hurjasti pienin muuvein paikallasi.
 12. Ruotsin (13)  ja Norjan (5) kappaleen aikana laita kännykkäsi taskulamppu päälle ja osoita kohti tv-vastaanotinta. Välillä voit katsella selkäsi taakse miltä valomerinäyttää ja tulet sokaistuksi takana olevan kännykkälampun valosta. Voit tehdä tästä myöhemmin reklamaation; viisuiltasi meni pilalle., koska valo osui naamaan.
 13. Kreikan menevän kappaleen aikana hypit paikallasi koko ryhmän kanssa biisin alusta loppuun. Heiluta samalla lippuja!
 14. Itävallan (11) postikortin aikana koko ryhmä hyppii samaan tahtiin ja karjuu ”Conchi, Conchi, Conchi!!!”.
  On olemassa myös virkattuja Conchi-partoja, jotka kiinnitetään nauhalla korvan taakse.

  On olemassa myös virkattuja Conchi-partoja, jotka kiinnitetään nauhalla korvan taakse.

  Innokkaimmat voivat itselleen värjätä värikynällä tai askarrella paperista mustan parran ja viikset.

 15. Venäjän (15) kappaleen aikana voit halutessasi tehdä oman henkilökohtaisen protestisi Venjäjän politiikkaa vastaan: käännä selkäsi esitykselle koko kappaleen ajaksi tai heiluta sateenkaarilippua koko kappaleen ajan. Sateenkaarilipun voit tehdä vaikka vesiväreillä etukäteen. Muista värijärjestys ”Roy G. Bv” (red, orange, yellow, green, blue, violet). Yleisesti ei ole suvaittavaa buuata laulukilpailussa, mutta jos sinusta tuntuu siltä, niin anna palaa.  Tästä saatte varmasti keskustelua aikaiseksi seuraavana päivänä.
 16. Muistakaa huutaa, taputtaa ja heiluttaa lippuja jokaisen kappaleen alussa ja jälkeen! Virallisestihan toivotaan, ettei lippuja heiluteltaisi laulujen aikana ettei televisiointi häiriinny. Äh… antaa mennä vaan. Huomaa, että oikeaoppisesti lipun pitää olla mahdollisimman korkealla näkyvyyden takaamiseksi. Jatka heiluttamista näin muutaman kappaleen ajan, ja johan alkaa tuntua hyvältä ;) Muista myös taputtaa ja ottaa valokuvia- ja kaikki samanaikaisesti.
 17. Suomen  (18) kappaleen aikana laula kovaan ääneen mukana. Ei haittaa vaikka vaikka et osaisikaan muuta kuin …”Something Better…ooooooooo”. Suurin osa porukasta ei osaa. Muista laittaa tuuletin päälle, että valosi villkuvat iloisesti ympäri kisakatsomoa.
 18. Sveitsin (20) ja Romanian (6) kappaleen alussa ja aikana voitte poltella sytkärillä yllätten kaverin kulma—tai nenäkarvoja. Näin upea pyrotekniikka saa uuden tunne-elementin myös kotikatsomossa. En suosittele käyttämään sytkäriä suurempia liekinheittimiä olohuoneessa, ellei lähelle ole varattu palopeittoa tai jauhe- / vaahtosammutinta.
 19. San Marinon (25) kappaleen aikana otat sympaattisimman sääli-ilmeesi, olet onnellinen San Marinon finaaliin pääsystä ja toivotat Valentinalle hyvää matkaa kotiin.

  Maybe winning, maybe not...

  Maybe winning, maybe not…

 20. Viimeisen kappaleen jälkeen osa ryhmästä voi lähteä jonottamaan vessan ovelle, juomapisteelle tai mennä ulos tupakille.  Osa ryhmästä jää paikoilleen. Missään vaiheessa kukaan ei saa istua!
 21. Kun äänestysaika alkaa huudatte kaikki yhteen ääneen ”Europe start voting now” ja kun se päättyy, laskette kovaan ääneen yhdessä englanniksi: ”5,4,3,2,1, Europe, stop voting now!” Ei haittaa vaikka kello onkin jo yli puolen yön ja naapurilla on aikainen herätys! Tämä on hauskaa – nyt hyggaillaan!
 22. And the winner is …. : ) Kun voittaja on julkistettu, koko ryhmä pyrkii yhtäaikaa samasta ovesta ulos – kuitenkin kaikki sulassa sovussa! Tämä on hauskaa!
 23. Nyt voit istua! Hauskaa viisuiltaa kaikille!