Selaat arkistoa kohteelle eläkepommi.

Tällaista tänään…

8.4.2015 Yleinen

Täällä sitä taas istutaan kotosalla miettien tulevaisuutta. Tuossa tosiaan valmistuin ammattikorkeasta syksyn puolella ja työelämään siirtyminen on päässyt hieman venahtamaan. Tilanne on inhottava, sillä tuntuu kuin saisi selitellä ja puolustella kaikille. Laiska en ole, kulutan joka päivä sen kahdeksan tuntia (jonka isäntä on töissä) kirjoittamalla hakemuksia, etsimällä uusia kiinnostavia yrityksiä ja taas kirjoittamalla. Nyt tuntui siltä että täytyy pitää pieni tauko, siksi kirjoitan tämän päivityksen tähän aikaan :/ Pää tuntuu räjähtävän tästä näyttöpäätteen tuijottamisesta!

Työnhaku on tuttua oikeastaan teini-iästä lähtien, sillä joka vuosi olen hakenut kesätöitä (ja onneksi aina on jotain löytynyt). Nyt vain tuntuu, että työnantajien vaatimukset ovat nousseet: työkokemusta vähintään viisi vuotta mutta työikää vielä jäljellä, osaat käytännön asiat juuri tältä erikoisalalta (esim. tuotekehittelijältä vaadittiin yhdessä ilmoituksessa leipomoalan, erikoisruokavalioiden ja valmistustekniikoiden hallintaa… näitä varmaan löytyy Suomesta paljon), olet sosiaalinen hyber-super-ihminen, hallitset lähes täydellisen englanninkielen taidon, osaat myös saksaa, venäjää, ranskaa ja mandariinikiinaa… Huoh, ei siis ihme että tässä alkaa tuntea itsensä luuseriksi, kun omille taidoille sopivia paikkoja ei vain löydy! No, onhan niitä muutama tuossa ollut. Haastatteluihinkin pääsin, mutta parin viikon odottelun jälkeen tuli soitto, että olemme valinneet jo hieman kokeneemman kaverin tähän työhön. Kyllä se riipaisi, kun itseltäni olisi löytynyt työkokemusta juuri niistä tehtävistä, mutta en silti pärjännyt kilpailussa. Kilpailu… KILPAILU! Sitähän tämä juuri on. Kyse on siitä, kuka saa eniten itsestään kerrottua juuri ne oikeat asiat ja kenties hieman väritettyäkin osaamistaan. Itse en ole onneksi alentunut valehtelemaan hakemuksissa, vaikka se on mielessä käynyt. Kun pääsisi edes haastatteluun kertomaan ja näyttämään itsensä… Itsensä kehuminen on vaikeaa, varsinkin kirjoitetussa tekstissä, johon ei saa niitä pieniä sanattomia viestejä limitettyä väliin (tarkoitan äänenpainoja, hymyä, käsien ja silmien liikettä). Miten saada mainoslauseen kuulostamaan muulta kuin mainoslauseelta? Tai paha tällaisenä nuorena vastavalmistuneena mainostaa muuta kuin oppimistahtoa ja motivaatiota, sillä eihän koulun penkillä paljon kokemusta mistään ole ehtinyt saamaan. Vaaditaan kokemusta, mutta kun sitä ei anneta hankkia…

Joku saattaa nyt miettiä, miksi en opiskelisi lisää ja siten kuluttaisin tämän huonon taloustilanteen ajan hyödyllisemmin. No, olen lukenut tähän mennessä perustutkinnon amiksessa, ammattitutkinnon aikuiskoulutuksessa ja nyt tuon korkeakoulun. Ikää on 25 vuotta. Miltä CV sitten näyttäisi, jos siihen laittaisi vielä lisää koulutusta, olisinko elämäntapaopiskelija, joka ei tiedä mitä haluaa? Siltä se vaikuttaisi, mutta kun niin ei ole! Amiksen jälkeen olisin mielelläni jäänyt sille alalle, mutta 2008 valmistuneena ei ollut kovin hyvin paikkoja rakentamiseen liittyvällä alalla. Eksyin sitten kaupalliselle puolelle ja hankin siitä ammattitutkinnon. Sekin olisi kelvannut, mutta ei 10-20 tuntia viikossa työtä olisi pitkälle riittänyt. Lähdin opiskelemaan uudelleen, toiveena että talous olisi siinä ajassa ehtinyt kasvuun, mutta ei. Tässä sitä taas ollaan: vastavalmistuneena heikon taloustilanteen aikana.

Ja väliheittona: mikä himskatin työvoimapula?? Sitä kuplaa on nyt odoteltu jo vuosia. Keva julkaisi 2012 kunta-alan eläkepoistumaennusteen, jonka mukaan vuosina 2012-2020 poistuma on 2,9-3,4% per vuosi, tuo 3,4%:n poistuma sijoittuu ennusteessa vuoteen 2017. Ei se nyt niin paljoa kuitenkaan ole, kunta-alalla arvioidaan tänä vuonna työskentelevän 428 000 työntekijää. Keva ennusti tälle vuodelle 3,3% poistumaa, eli 14 124 uutta eläkeläistä tänä vuonna koko maassa. Kunta-ala ei paljoa auta työttömiä, joita helmikuussa oli 268 000… Revi siitä sitten. Toki työllistyä voi myös valtiolla, yksityisellä tai oman yrityksen kautta, kunta-alan otin vain esimerkiksi. Ja pitää muistaa tänä ihanana tehostamisen aikakautena, että uusi eläkeläinen ei todellakaan aina tarkoita uutta avointa työpaikkaa.