Selaat arkistoa kohteelle ehdollistaminen.

Operantti ehdollistaminen

19.8.2014 Yleinen

Nyt tulee teoriapainoitteista! Ja koska löysin mitä mahtavinta tietoa jo valmiiksi kirjoitettuna niin linkkaan muutamat tiedonlähteet tänne ja lisäähän löytyy Googlaamalla ja kirjallisuudesta:

Klik!

Klik!

Klik!

Klik!

Klik!

Klik!

Tutustuin erilaisiin ehdollistamisen käsitteisiin noin kuusi vuotta sitten, sain niistä apua chihunartulleni ja sen siedätykseen toisiin koiriin. Otin käsitteen laajemmin käyttöön Lilyn tullessa taloon. Vasta nyt myöhemmin tuo hyvin teoreettinen puoli on avautunut minulle käytännön kautta, josta olen kiitollinen mm. Jaana Rajamäki & Joy of learningille. Tiedä mitä haluat (tiedä mitä vahvistat), tiedä mitä et halua -lause on edelleenkin kirkkaana takaraivossa.

Klassisella ja operantilla ehdollistamisella saa koiran tekemään ihan mitä vain, se myös auttaa ihan mihin tahansa ongelmaan! Ihan totta, ei muuta kuin kokeilemaan. :)

Meidän usein käyttämä klassinen ehdollistuminen näkyy esimerkiksi lenkeillä: Lily terävöityy nähdessään vastaantulevan koiran. Käskysana ”ohi” kertoo sille että sen on otettava kontakti minuun ja mennä rauhassa ohi. Ja se saa palkan.

Operantti ehdollistuminen on käytössä silloin kun Lily tahtoo ulos koira-aitaukseen tai tuulikaapista remmin ottamisen jälkeen pois, taikka vain liikkeelle eteenpäin: odotan paikallani hiljaa. Lily ottaa itse oma-aloitteisesti minuun katsekontaktin. Lily saa jatkaa matkaansa, joka toimii sille palkkana eli se pääsee eteenpäin..

Muutamat klassiset virheet joita olen tehnyt nyt lähiaikoina on tottakai se, että en ole joka kerta vaatinut Lilyltä samaa käytöstä samoissa tilanteissa (hyvin ristiriitaista koiralle ja fiksu koira käyttää tämän äkkiä hyväkseen) ja massan puuttuminen eli tällä tarkoitan harjoitteiden vähyyttä tai yleistämistä kotiympäristöstä kauemmas. Syitä on monia miksi näin ei ole nyt tapahtunut, mutta kyllä ne omat virheet nopeasti edestään löytää..

Meillä on tällä hetkellä Lilyn kanssa käynnissä projekti joiden tuloksista pääsen toivon mukaan kirjoittelemaan parin kuukauden päästä. Lily on opettanut että laakereilleen on turha jäädä makaamaan eli koulutusta on tapahduttava koko ajan ja minun on oltava aina askeleen sitä edellä. Enkä missään nimessä saa unohtaa että kerran opittu taikka tutussa ympäristössä tapahtunut oppiminen pätisi muualla.. Lily tuntuu olevan murrosiässä ja nyt viimeistään punnitaan kumpi tätä sirkusta pyörittää.

Melkein vuosi takana, vielä vuosi edessä jonka jälkeen saan (toivottavasti) alkaa poimimaan sadon viljelyn tuottamia hedelmiä. Lauseella viittaan juurikin ison rodun henkiseen kehitykseen ja vastaanottavaiseen mieleen iän puolesta. Pohja ja perustukset on valettu ja nyt alkaa rakennustyöt!

Jasu & vuotias tänä aamuna aamupalasynttärikakun kera

10255108_822544484437482_866236701323506726_n