Selaat arkistoa kohteelle Czech Republic.

Eve

Monte Karlo… vy vary

23.11.2014 Yleinen

Ei tässä vielä ihan Välimerelle asti olla ehditty käymään, mutta aika lähellä kuitenkin. Viime maanantaina siis käytiin poikkeamassa sellasessa kivassa pikku kaupungissa kun Karlovy vary, joka on kuulemma yksi tunnetuimmista kylpyläkaupungeista Euroopassa. Tiedä siitä sitten… kun ei ole ite noita kylpylämatkoja niin tullut kateltua.

(c) Eveliina Liias

(c) Eveliina Liias

Oli kyllä paras reissu tähän asti! Ihan mielettömän kaunis kaupunki – ja kesällä varmaan vielä kauniimpi! Paljon vanhaa arkkitehtuuria, vähän vuoristoista ja kaupungin läpi virtaa pieni joki. Karlovy varyssa on myös kuvattu mm. James Bond -leffoja!

(c) Eveliina Liias

(c) Eveliina Liias

Oikeastaan mitään ihmeempää ei tehty, kun vaan kierreltiin noin kuus tuntia pitkin katuja. Mein piti käyä yhdessä likööritehtaassa, mutta esittelykierrokset ei osunu ihan kohilleen meidän aikataulun kanssa, joten ehkä seuraavalla kerralla. Koska kyllähän Varyssa pitää uudelleenkin piipahtaa! Ensi kesänä vois olla hyvää aikaa, koska sillon järjestetään jokavuotiset elokuvafestivaalit. Ja jos sitä tässä innostuu taas juoksusta niin kaupungissa järjestetään keväällä myös puolimaraton!

(c) Eveliina Liias

~Eve

Ps. Monte Carlo -otsikko, koska Varyssa on ainakin yksi kaupungin osa täynnä kolme ja nelikerroksisia omakotitaloja tai pikemminkin kartanoita! Päätettiin sitten nimetä kaverin kanssa paikka Keski-Euroopan Monte Carloksi – ja onhan toi nimi nyt vähän sinne päin!

Eve

Nemluvím český

11.10.2014 Yleinen

 

(c) Eveliina Liias

Jo kaksi viikko Tsekeissä zumbailua takana eikä vieläkään ole mitään hajua, mitä nämä ihmiset solkottaa. Pelkkää liirum-laarumia ja siansaksaa ilman vokaaleja! Ihan mahdoton tehtävä edes koittaa ymmärtää, mitä kassatäti kysyy kaupassa tai mitä tv-ohjelmissa puhutaan. Kiitos duppaus ja tv ilman teksitys mahdollisuutta! Selviytymiskeinot: tuijota hölmistyneenä ja vastaa kaupankassalle englanniksi (tai mikä vielä parempaa suomeksi). Lopputulos: kaksi hölmistynyttä ihmistä ja onnistunut kauppareissu.

Okei kyllä kahdessa viikossa sen verran on kuitenkin tullut opittua, että miten tervehditään, kiitetään ja poistutaan ilman suurempaa sähläystä. Lauseista alkaa erottaa sanoja ja sanoista painotuksia. Sanojen ääntäminen ja muistaminen on kuitenkin edelleen mission impossible. Kaiken lisäksi miksi joka iin, een ja ceen päälle pitää lisätä väkäsiä ja heittomerkkejä?! Eikö olisi kaikille helpompaa vain kirjoittaa asiat niinkuin ne lausutaan. Siispä tähän väliin tarjoan teillekin tsekin lyhyen oppimäärän:

Hei – Dobrý den [dobrden] / Ahoj! [ahoi]
Mukava tavata -Těší mě [teshimje]
Olen Eveliina – Já jsem Eveliina [j jsm Eveliina]
Olen suomalainen – Jsem z Finska [jsm zFinnska]
Kiitos – Děkuji [dekyij]
Anteeksi – Prosím [prossiim]
Kyllä – Ano
Ei – Ne [nnäj]
En ymmärrä – Nerozumím

Sulkuihin yritin selventää, miten sanat tulisi lausua. Tsekkiläisittäin sanat lausutaan peräkanaa ilman hengenvetoja. Tsekkiläinen kämppikseni infosi, että tsekkiläiset puhuvat vielä nopeammin kuin italialaiset ystävänsä. Tiedä sitä. Mutta samalla hän ihmetteli myös, miksi suomalaisessa leipäpussissa oli neljä u:ta sanassa ”uutuus”. Jepjep kielellisiä ihmeitä!

~Eve

Eve

Aina on hyvä aika oluelle

4.10.2014 Yleinen

Astuessa sisään pienen hämyisen pubin täyttää katossa leijuva tupakan usva. Puisissa pöydissä istuu keski-ikäisiä ja vähän iäkkäämpiä herrasihmisiä tuopit kourissaan tuijottaen screeneille, jotka loistavat hämärässä tilassa valaisten sitä. Tilan täyttää matala puheensorina ja välillä riemukkaat hurraa huudot, kun Prahan jalkapallojoukkue tekee maalin. Ei vaiteskaa! Toi kuulostaa jo liian kliseiseltä! Todellisuus: Valoisa sporttibaari, jossa on ihmisiä laidasta laitaan noin kymmenkunta. Screeneillä pyörii totta kai jalkapallo, mutta urheilun huumaa ei ole havaittavissa.

Tällä viikolla siis kävin baarissa, tai enemmänkin pubissa, maistelemassa paikallista juomakulttuuria. Pienellä pinta raapaisulla voin suositella, että kyllä sitä tällainen neiti ihminen, joka ei suomessa niinkään mallasjuomista välitä, voi juoda tuopin tai kaksi ihan vain edullisen hinnan takia. Tuopillinen nimittäin maksoi noin euron tai alle eikä makukaan nyt niin huono ollut. Pojot siis tsekeille!

Tällä viikolla alkoi myös koulu. Muutaman tunnin päivät eivät tunnu kunnon koulunkäynniltä. Tähän mennessä kaikki ok. Ei erityistä ylistämistä, mutta ei oikeastaan moitittavaakan. Opettajat ovat kokeneita ja pitävät kiinnostavia tunteja. Esimerkiksi journalismin opettaja on kiertänyt maailmaa toimittajan työssään ja raportoinut useilta kriisialueilta. Jännittäviä tarinoita ja mielipiteitä!

Voisin kirjoittaa vaikka kuinka pitkän postauksen kaikesta täällä näkemästä ja kokemasta, mutta ehkä säästän osan myöhemmäksi. Jos siellä toisella ruudulla, tätä lukiessa tuli mieleen jotain, mistä voisi kirjoittaa tai mikä mietityttää niin heitäppä kommenttia!

~Eve

Ps. Huomenna suuntana Praha !