Selaat arkistoa kohteelle clark.

Hamilton ylivoimaiseen voittoon Kiinassa

21.4.2014 F1-kisat

Mercedeksen Lewis Hamilton ajoi ensimmäistä kertaa urallaan kolmanteen peräkkäiseen voittoon Kiinan GP:ssä. Hamilton nousi voittojen lukumäärässä (25) Jim Clarkin ja Niki Laudan rinnalle.

Britti kontrolloi kilpailua paalupaikalta alusta loppuun saakka. Mercedes-tallikaveri Nico Rosberg ei saanut hyvää lähtöä neljännestä lähtöruudusta ja putosi huonoimmillaan seitsemänneksi. Rosberg aloitti tästä raivoisan nousun kohti kärkeä, mikä palkittiin lopulta toisella sijalla. Saksalais-suomalainen johtaa MM-sarjaa enää vain neljällä pisteellä ennen Hamiltonia.

Kisassa nähtiin myös erikoinen tilanne, kun järjestäjät heiluttivat ruutulippua Hamiltonille jo kierrosta liian aikaisin. Näin ollen lopputulokset muodostuivat 54. kierroksen jälkeisestä tilanteesta. Tämänkaltaisia virheitä ei voi sattua järjestäjille, jos Kiinassa meinataan ajaa myös tulevaisuudessa. Onneksi virhe ei muuttanut pistesijojen kohtaloa.

Alonso ”Best of the rest”

Ferrarin Fernando Alonso sai loistavan lähdön viidennestä lähtöruudusta, vaikka hän hieman osuikin yhteen lähtökiihdytyksessä entisen tallikaverinsa Felipe Massan kanssa. Alonso nousi ensimmäisten pysähdysten aikana Sebastian Vettelin ohi, mutta joutui lopussa taipumaan Rosbergille. Kolmas sija oli Ferrarille erittäin tärkeä asia, sillä tallipäällikkö Stefano Domenicali irtisanoutui tehtävistään aiemmin viikolla johtuen avauskilpailuiden vaisuista tuloksista.

Kimi Räikkösellä oli jälleen kerran vaikea viikonloppu, kun hän jäi kahdeksanneksi. Räikkösellä oli ongelmia polttoainejärjestelmän kanssa kilpailun aikana. Toivottavasti Espanjan päivityspaketti auttaa korvaamaan Räikkösen suurimmat ongelmat Ferrari-auton kanssa, sillä muuten italialaislehdistö alkaa kaatamaan lokaa suomalaisen niskaan.

Red Bullilla on myös mielenkiintoinen tilanne, sillä hallitseva maailmanmestari Vettel joutui päästämään nuoremman tallikaverinsa, Daniel Ricciardon edelleen jälleen kerran. Lopulta Ricciardo oli maalissa neljäs ja Vettel viides. Australialainen on MM-pisteissä ainoastaan saksalaisen maailmanmestarin takana, koska hänen suorituksensa hylättiin Australian avauskisassa. Vauhdillisesti Ricciardo on ollut jatkuvasti tallikaveriansa nopeampi, joka voi luoda mielenkiintoisia tilanteita myös tulevaisuudessa.

Williamsilla kisa meni kaksijakoisesti, sillä Valtteri Bottas oli seitsemäs huolimatta pienestä kontaktista Rosbergin kanssa avausmutkassa. Massan kisa meni piloille, kun Williamsin varikkomiehistö sähelsi kuin Lotus pahimmillaan parina edellisenä kautena. Romain Grosjean oli ottamassa Lotukselle kauden avauspisteitä, kunnes vaihdelaatikko sanoi työsopimuksensa irti.

Force Indian Nico Hülkenberg ja Toro Rosson Daniil Kvjat olivat molemmat jälleen hienosti pisteillä. Hülkenberg oli maalissa kuudes ja Kvjat kymmenes.

McLaren oli taas iso pettymys, sillä en voi ymmärtää, että mitä heille on tapahtunut. He johtivat avauskilpailun jälkeen autonvalmistajien MM-sarjaa, mutta tällä hetkellä heidän vauhtinsa ei riitä edes pisteille. Jenson Button oli 11:s ja Kevin Magnussen 15:s.

Mielenkiintoista on nähdä, että löytyykö Mercedekselle haastajaa, kun F1-sarja rantautuu kolmen viikon päästä ensimmäistä kertaa tällä kaudella vanhalle mantereelle, Espanjaan.

Kiinan GP:n lopputulokset

Kuljettajien MM-pisteet

Autonvalmistajien pisteet

Seuraa meitä myös Twitterissä

@MotorsAnssi

Hamiltonista brittien paalukuningas

19.4.2014 F1-ennakot

Mercedeksen Lewis Hamilton otti F1-uransa 34. paalupaikan sateisissa Kiinan GP:n aika-ajoissa. Hamiltonista tuli eniten paalupaikkoja saavuttanut britti, kun hän löi Jim Clarkin 46 vuotta vanhan ennätyksen.

Hamilton oli yli puoli sekuntia nopeampi kuin Red Bullin Daniel Ricciardo, joka löi aika-ajoissa jälleen kerran tallikaverinsa Sebastian Vettelin. Nico Rosbergilla oli ongelmia jarrutuksissa ja hän jäi pyörähdyksen jälkeen neljänneksi.

Jos Hamilton onnistuu lähdössä, niin ainoastaan tekninen vika voi pysäyttää hänet. Viimeisistä palkintokorokesijoituksista käydään taistelu Red Bullien ja Rosbergin kesken. Rosbergin luulisi jossain vaiheessa pääsevän ohi Red Bull -kaksikosta DRS-alueilla.

Suomalaisilla ankea päivä

Ferrarin Kimi Räikkönen tuskaili läpi aika-ajon autonsa etupään pidon kanssa. Vaikka Räikkönen kärsikin aika-ajoissa ongelmista vaihteita vaihdettaessa, niin hänen 1,1 sekunnin eroansa tallikaveri Fernando Alonsoon, ei voida selittää pelkästään teknisillä ongelmilla. Alonso starttaa kilpailuun viidennestä lähtöruudusta.

Räikkönen starttaa kilpailuun 11. lähtöruudusta, jos vaihdelaatikkoa ei vaihdeta. Lähdöstä täytyy selvitä ilman osumia, niin silloin pistesijat ovat mahdollisia. Toivottavasti Räikkösen rengastaktiikka toimii huomenna, sillä ne ovat tällä kaudella olleet huonoja.

Williamsin Valtteri Bottas oli aika-ajoissa ihan hyvässä vauhdissa, mutta joutui lopulta niukasti taipumaan tallikaverille. Felipe Massa starttaa kuudenennesta ja Bottas seitsemännestä lähtöruudusta.

Bottas ajaa huomenna viidennestä sijasta yhdessä Massan, Alonson ja Nico Hülkenbergin kanssa. MM-sarjan kolmantena oleva Hülkenberg voi olla kilpailun musta hevonen, jos hän pystyy hyödyntämään Force Indiansa hyvän rengaskuluman.

Rengastaktiikat tärkeässä roolissa

Kilpailusta tulee erittäin mielenkiintoinen taktisesta näkökulmasta. Millä renkailla aloitetaan, montako stoppia tehdään ja mitä renkaita käytetään.

Sade on huuhdellut pois lähes kaiken radan pinnassa olleen kumin, joten rengaskuluma voi aiheuttaa huomenna monelle tallille päänvaivaa. Kilpailun viimeisellä neljänneksellä voidaan nähdä hyviä taisteluita, kun nähdään uudet vs. vanhat renkaat -taistelupareja.

Lähtövalot sammuvat Kiinassa aamukymmeneltä Suomen aikaa.

Aika-ajon tulokset

Lähtöjärjestys

Seuraa meitä myös Twitterissä

@MotorsAnssi