Selaat arkistoa kohteelle california.

Rutiineja Golden Statessa

8.9.2018 Yleinen

Yli kolme kuukautta jo takana ja aika menee kyllä kuin siivillä. Liikennemerkit alkavat näyttää jo normaaleilta, kauppojen valikoima ja autot teillä niin ikään. Mutta aika montaa asiaa edelleen saa ihmetellä. Entistä vahvemmin on käsitys, miten toisaalta suomalainen yhteiskuntajärjestelmä on toimiva ja toisaalta miksi USA on maailman yksi harvoista ”supervaltioista”.

Itse opiskelen täällä ja sitä kautta käy ilmi hyvin kilpailuasetelma ja samalla halu menestyä ja tehdä kovasti töitä täällä syntyneillä ihmisillä on. Kova työnteko ja pelottomuus sekä avoimuus kohdata haasteita on silmiinpistävää. Sellaista ehkä toivoisi kotimaahankin. Avoimuus, uteliaisuus ja ystävällisyys on ihailtavaa. Ihmiset ovat joko aidosti hyväntahtoisia tai ainakin esittävät sellaisia. Vihaisia, tylsiä, ilkeitä tai luotaantyöntäviä tapaa harvoin. Asiakas on kuningas melkein missä vaan. Siis todella on. Toisaalta joskus asioiden hoitaminen kuitenkin on hi-das-ta, byrokraattista ja follow the rules -periaatteellista.

Ruokakulttuuri on ihmeellisen kehnoa. Oikein hyviä ravintoloita (ainakin täällä Montereyn niemimaalla) on harvassa. Kauppojen tarjontakin on ehkä hieman tylsää. Eikä Kalifornia tosiaankaan mikään halpa osavaltio ole, on tietenkin samalla maailman viidenneksi suurin talous jo itsessään.

Malttia ja sinnikkyyttä tarvitaan monessa asiassa. Kuluttajansuoja ei ole samanlainen kuin Suomessa ja mitään poikkeuksia tai säälietuja ei tunneta. Jos olet tehnyt huonon valinnan ja kadut sitä myöhemmin, joudut maksamaan. Trust me, I know that.

 

Mutta sitten – ilmasto, luonto, palvelualttius ja niiden saatavuus. Siinä on hienoja puolia. Opetuksen taso ja tinkimättömyys tehdä huolella. Ihan hyviä asioita reppuun jää. Katsotaan miltä tuntuu kun sisäinen kello alkaa muistuttaa syksystä mutta sää pysyy kesässä. Siitä myöhemmin.

Kalifornia vol 2

22.6.2018 Yleinen

No niin, kolmas viikko pian takana ja kokemuksia on tietenkin kertynyt paljon lisää. Yksi auton on saatu ostettua ja vuokrasopimus kirjoitettua. Ja tietenkin oma opiskelukin on käynnistynyt. Vahvasti edelleen päällimmäisenä mielessä on byrokratia ja ”by the book” -asenne aika monessa paikassa. Muualta tulleena et myöskään nauti mistään erikoisemmasta vastaantulosta tai helpotuksista vaan olet ihan samalla viivalla kuin täällä asuvat. Eikä siinä mitään, pakottaapa integroitumaan ja opettelemaan asiat kunnolla.

Auton ostamisesta voisi sanoa sellaisia oppeja, että kyllä kaikista varoitteluista huolimatta sen voi ostaa ihan yksityiseltä henkilöltä. Jos siis tietää mitä on tekemässä ja ymmärtää autojen päälle. Itse säästin useita tuhansia dollareita taatusti, kun yksityinen myy selvästi edlullisemmin kuin diileri; aivan kuten Suomessakin. Rekisteröintiprosessi on tehty virallisilla viranomaisilla haastavaksi, koska toimipaikkoja on vähän ja jonotukset mitataan tunneissa. Vinkiksi voisi antaa liittymisen joko osavaltiokohtaiseen tai kansalliseen AAA-järjestöön ja tämåän tein itsekin. Hinauspalvelun lisäksi voit hoitaa verojen maksun ja rekisteröintiprosessin niiden toimipisteessä ja oma jonotukseni Montereyn toimistolla hoitui parissa minuutissa. Lisähuomio vielä autovakuutuksesta – sen saaminen ilman Kalifornian ajokorttia ei ole helppoa. Ja kortin hankkiminen iman sotua ei onnistu. StateFarm -niminen yhtiö sen vakuutuksen antaa, mutta Suomesta pitää hankkia todistukset sekä Trafilta että Liikennevakuutuskeskukselta, millainen historiasi on liikennerikkomuksissa ja kolaroinneissa. Tämän avulla muuten huomasin miten mainioita kansalaispalveluita verorahamme tuottavat. Ko. paperit sai tilattua pankkitunnuksilla ja jopa suoraan englanninkielisinä.

Talon vuokraaminen oli myös hankalaa, tosin osittain se saattaa johtua siitä että viimeisin vuokrallaoloaikani on Suomessakin 20 vuoden takaa. Maailma lienee muuttunut mutta täällä hakeminen, todistelu, sekä muu paperisota oli ihan kohtuullinen työ. Myös asuntomarkkinat ovat juuri tällä alueella aika dynaamiset, pitää olla nopea, jos haluaa juuri tietylle alueelle. Asunnot menevät vauhdilla vuokralle. Heinäkuun alussa pääsemme muuttamaan kauniiseen Carmel-by-the-sean kylään. Sen koulupiirin koulut ovat erittäin tasokkaita ja näin ollen saavat lapsetkin hyvää opetusta.

Kunnollista kahvia minun makuuni on vaikea löytää. Laatuja on paljon mutta jokin niistä puuttuu. Ensimmäiselle tänne tulevalle vieraalle onkin tilaus, useita paketteja Presidenttiä. Oluet ovat pääsääntöisesti niinkuin kahvit – hieman pliisuja. Pakkaukset ovat niinkuin jenkit – isoja. Palvelu joka paikassa täysin päinvastaista kuin Suomessa – ubersuperystävällistä. Hymyä jopa poliiseilla.

Lisää taas kun ehtii….