Selaat arkistoa kohteelle california.

Talvi on talvi Amerikassakin

2.2.2019 Yleinen

Aika menee kun siivillä kun on tekemistä. Ja talvi on talvi joka puolella, olipa olosuhteet millaiset hyvänsä. Ja mitä näitä muita kliseitä nyt olisi. Mutta nuo molemmat on ihan totta ainakin itselläni. Talvi tosin poikkeaa tästä 2019 talvesta Suomessa, missä on enemmän lunta ja kylmempää kuin vuosikausiin tai miesmuistiin, joka heikkenee näin viidenkympin kynnyksellä huimaa vauhtia.

Kaliforniasta on tullut tässä kahdeksassa kuukaudessa oikeastaan ihan koti. Uusi normaali sanoisin. Osaa asioista ei enää osaa ihmetellä ja moni asia tuntuu tosi arkipäiväiseltä. On jännittävä huomata että koska tietää että jo tämän vuoden lopussa muuttaa takaisin Suomeen, niin alitajuisesti on ikäänkuin countdown takaraivossa mutta samalla viikot ja kuukaudet hurahtaa nopeammin kuin toivoisin.

Paljon on ehtinyt nähdäkin, Washington D.C., Palm Springs, Los Angeles, Hollywood, NHL-otteluita ja yksi NBA-ottelu nähty sekä runsaasti uusia tuttavuuksia sekä oppia opiskelusta. Ehkä itselläni ja perheellä on arjen suhteen sellainen pieni negatiivinen asenne, kaipaamme monia asioita Suomesta ehkä enemmän kuin mitä osaamme arvostaa hyviä asioita täällä. Siksi ajattelin kirjata nyt muistiin pelkästään niitä tosi hyviä tai parempia juttuja Suomeen verrattuna.

Jo aiemmin olen todennut, että löydän helposti monta syytä miksi tämä maa (ja erityisesti osavaltio) on taloudelliselta dynamiikalta niin ylivoimainen. Se on asennetta, pelottomuutta, tahtoa, kovaa yrittämistä ja työtä sekä kaikkia niitä edellytyksiä ja premissejä mitä valtio mahdollistaa. Aika harva ihminen odottaa tai turvaa oman hyvinvointinsa hallinnon tai kunnan vastuulle. Se on tietenkin selvää, koska peruspalveluiden taso on selkeästi alhainen. Niitä toki on tarjolla, tämä on väärinkäsitys mikä monella Suomessakin on. Mutta niiden taso on sellainen, että se houkuttaa ottamaan itse vastuuta omasta elämästä.

Koulutuksesta ja sen saavutuksista ei USA voi olla niin ylpeä kuin Suomi. Ainakin jos katsoo PISA-tuloksia. USA ei ole kehnosti menestynyt, mutta on joka saralla (science, math, reading) Suomen alapuolella tilastoissa. En tiedä niistä mutta sekä omista postgraduate -tason opinnoista, että yhden middle-school ja yhden high-school oppilaan kokemusten perusteella ihmettelen hieman tuloksia. Jokainen opinahjo nimittäin vaatii oppilaalta runsaasti työtä, omaa ajattelua sekä kannustaa olemaan utelias, avoin ja – peloton. Kyllä, peloton. Sillä tarkoitan avointa käyttäytymistä sekä opettajia että kanssaihmisiä kohtaan. Kysyn koska en tiedä. Mitä tarkoitat sir, en tajunnut.

Olen saanut itse opiskella monipuolisia Business Schoolin aineita ja täytyy sanoa että vaikka tahti ja määrä on kova, olen nauttinut lähes joka päivästä. Joissakin opiskeltavissa asioissa näkyy sävy- ja painotuseroja Suomeen verrattuna, mutta perusasiat lienevät samoja. Veroja ja hallintoa kohtaan tunnetaan suurta epäluuloa ja niitä halutaan suorastaan välttää. ”Älykäs verosuunnittelu” on täällä ihan oma juttunsa, Suomessa olisit todennäköisesti tutkittavana samoilla metodeilla.

Ilmasto – no yksi talvi voi jäädä väliin ilman luntakin. Ei täällä helteitä ole talvella mutta sellainen Suomen kesäkeli on joulusta lähtien ollut. Ihan mukavaa, iho ei kuiva ja samoilla vaatteilla pärjää vuoden ympäri. Ihan bon.

Rutiineja Golden Statessa

8.9.2018 Yleinen

Yli kolme kuukautta jo takana ja aika menee kyllä kuin siivillä. Liikennemerkit alkavat näyttää jo normaaleilta, kauppojen valikoima ja autot teillä niin ikään. Mutta aika montaa asiaa edelleen saa ihmetellä. Entistä vahvemmin on käsitys, miten toisaalta suomalainen yhteiskuntajärjestelmä on toimiva ja toisaalta miksi USA on maailman yksi harvoista ”supervaltioista”.

Itse opiskelen täällä ja sitä kautta käy ilmi hyvin kilpailuasetelma ja samalla halu menestyä ja tehdä kovasti töitä täällä syntyneillä ihmisillä on. Kova työnteko ja pelottomuus sekä avoimuus kohdata haasteita on silmiinpistävää. Sellaista ehkä toivoisi kotimaahankin. Avoimuus, uteliaisuus ja ystävällisyys on ihailtavaa. Ihmiset ovat joko aidosti hyväntahtoisia tai ainakin esittävät sellaisia. Vihaisia, tylsiä, ilkeitä tai luotaantyöntäviä tapaa harvoin. Asiakas on kuningas melkein missä vaan. Siis todella on. Toisaalta joskus asioiden hoitaminen kuitenkin on hi-das-ta, byrokraattista ja follow the rules -periaatteellista.

Ruokakulttuuri on ihmeellisen kehnoa. Oikein hyviä ravintoloita (ainakin täällä Montereyn niemimaalla) on harvassa. Kauppojen tarjontakin on ehkä hieman tylsää. Eikä Kalifornia tosiaankaan mikään halpa osavaltio ole, on tietenkin samalla maailman viidenneksi suurin talous jo itsessään.

Malttia ja sinnikkyyttä tarvitaan monessa asiassa. Kuluttajansuoja ei ole samanlainen kuin Suomessa ja mitään poikkeuksia tai säälietuja ei tunneta. Jos olet tehnyt huonon valinnan ja kadut sitä myöhemmin, joudut maksamaan. Trust me, I know that.

 

Mutta sitten – ilmasto, luonto, palvelualttius ja niiden saatavuus. Siinä on hienoja puolia. Opetuksen taso ja tinkimättömyys tehdä huolella. Ihan hyviä asioita reppuun jää. Katsotaan miltä tuntuu kun sisäinen kello alkaa muistuttaa syksystä mutta sää pysyy kesässä. Siitä myöhemmin.

Kalifornia vol 2

22.6.2018 Yleinen

No niin, kolmas viikko pian takana ja kokemuksia on tietenkin kertynyt paljon lisää. Yksi auton on saatu ostettua ja vuokrasopimus kirjoitettua. Ja tietenkin oma opiskelukin on käynnistynyt. Vahvasti edelleen päällimmäisenä mielessä on byrokratia ja ”by the book” -asenne aika monessa paikassa. Muualta tulleena et myöskään nauti mistään erikoisemmasta vastaantulosta tai helpotuksista vaan olet ihan samalla viivalla kuin täällä asuvat. Eikä siinä mitään, pakottaapa integroitumaan ja opettelemaan asiat kunnolla.

Auton ostamisesta voisi sanoa sellaisia oppeja, että kyllä kaikista varoitteluista huolimatta sen voi ostaa ihan yksityiseltä henkilöltä. Jos siis tietää mitä on tekemässä ja ymmärtää autojen päälle. Itse säästin useita tuhansia dollareita taatusti, kun yksityinen myy selvästi edlullisemmin kuin diileri; aivan kuten Suomessakin. Rekisteröintiprosessi on tehty virallisilla viranomaisilla haastavaksi, koska toimipaikkoja on vähän ja jonotukset mitataan tunneissa. Vinkiksi voisi antaa liittymisen joko osavaltiokohtaiseen tai kansalliseen AAA-järjestöön ja tämåän tein itsekin. Hinauspalvelun lisäksi voit hoitaa verojen maksun ja rekisteröintiprosessin niiden toimipisteessä ja oma jonotukseni Montereyn toimistolla hoitui parissa minuutissa. Lisähuomio vielä autovakuutuksesta – sen saaminen ilman Kalifornian ajokorttia ei ole helppoa. Ja kortin hankkiminen iman sotua ei onnistu. StateFarm -niminen yhtiö sen vakuutuksen antaa, mutta Suomesta pitää hankkia todistukset sekä Trafilta että Liikennevakuutuskeskukselta, millainen historiasi on liikennerikkomuksissa ja kolaroinneissa. Tämän avulla muuten huomasin miten mainioita kansalaispalveluita verorahamme tuottavat. Ko. paperit sai tilattua pankkitunnuksilla ja jopa suoraan englanninkielisinä.

Talon vuokraaminen oli myös hankalaa, tosin osittain se saattaa johtua siitä että viimeisin vuokrallaoloaikani on Suomessakin 20 vuoden takaa. Maailma lienee muuttunut mutta täällä hakeminen, todistelu, sekä muu paperisota oli ihan kohtuullinen työ. Myös asuntomarkkinat ovat juuri tällä alueella aika dynaamiset, pitää olla nopea, jos haluaa juuri tietylle alueelle. Asunnot menevät vauhdilla vuokralle. Heinäkuun alussa pääsemme muuttamaan kauniiseen Carmel-by-the-sean kylään. Sen koulupiirin koulut ovat erittäin tasokkaita ja näin ollen saavat lapsetkin hyvää opetusta.

Kunnollista kahvia minun makuuni on vaikea löytää. Laatuja on paljon mutta jokin niistä puuttuu. Ensimmäiselle tänne tulevalle vieraalle onkin tilaus, useita paketteja Presidenttiä. Oluet ovat pääsääntöisesti niinkuin kahvit – hieman pliisuja. Pakkaukset ovat niinkuin jenkit – isoja. Palvelu joka paikassa täysin päinvastaista kuin Suomessa – ubersuperystävällistä. Hymyä jopa poliiseilla.

Lisää taas kun ehtii….