Selaat arkistoa kohteelle by the book.

”By the book”

2.4.2014 Yleinen

”No eihän tuota voi tehdä noin. Tämä on ohjeistettu ihan selkeästi!”. ”Olet myöhässä taas! Sovittiin että tasan seiskalta ja kello on jo viisi yli.” ”Miksi et voi tehdä juuri niinkuin tämä ohje sanoo?” Tunnet taatusti tämän tyypin. Saatat jopa olla tällainen. By the book -mies tai -nainen. Useimmiten varmaankin mies.

By the book -mies omistaa kellon, jossa on sekuntiviisari. Ja sitä käytetään. By the book -miehen äidinkielen numero koulussa oli vähintään kahdeksan, useimmiten kuitenkin yhdeksän tai jopa kymmenen. Mies on todennäköisesti reservin vänrikki tai ainakin kersantti. Jos kyseessä on nainen, niin on saattanut käydä armeijan.

By the book -mies käyttää hammaslankaa viikoittain, todennäköisesti kuitenkin päivittäin. Samoin hampaat harjataan joka päivä aamuin illoin. Jos se aamulla syystä tai toisesta unohtuu, mennään heti huomattua ostamaan harja ja tahnaa vaikka huoltoasemalta, missä homma hoidetaan. Jos lääkäri määrää lääkekuurin, niin se syödään taatusti loppuun viimeistä pilleriä myöten vaikka oltaisiin jo terveitä. Koska niin määräyksessä luki.

By the book -mies kävelee harvoin jos koskaan punaisia valoja päin. Ylinopeutta ei ajeta tai ajetaan korkeintaan sen 7 km/h jos on aivan välttämätöntä. Videot palautetaan vuokraamoon palautuspäivänä, samoin kirjat kirjastoon. Aina. Äänestämässä käydään joka vaaleissa, vaikka mielekästä ehdokasta ei siinä vaalikoneessa löytyisikään. Koska se on kansalaisvelvollisuus. Ja kirkkoon tietenkin kuulutaan, vaikka ei kirkossa käytäisikään.

By the book -mies omistaa alkometrin, housuprässin, kenkärengit, kynsisakset, kamman (tai useamman), nenäkarvatrimmerin ja suihkumyssyn sekä käsidesipurkin. Lisäksi by the book -mies käyttää sydänystävällistä beceliä, juo kevyttä kivennäisvettä, syö kalanmaksaöljykapseleita ja magnesiumia sekä D-vitamiinia. Ei syö hampurilaisaterioita eikä näin ollen osaa siellä myöskään käyttäytyä. On käynyt kerran itämaisessa lounaspaikassa eikä käy toista kertaa.

By the book -miehen työn tekemisen moraali muistuttaa fransiskaanimunkin askeesia. Työt hoidetaan määrätyssä ajassa ja muodossa, joka täyttää vaatimukset. Sisällöstä tarvittaessa tinkien. Kahvikerhon maksut hoidetaan aina ajallaan ja nimipäivinä tuodaan työyhteisölle pullat tai keksit. Työtuolin säädöt on siinä asennossa, mihin työterveyshuollon jumppari ne ohjeisti. Ja työaikaleimaukset tehdään jämptisti juuri niinkuin on käsketty.

By the book -mies on edellä kuvattujen tapojensa kanssa täydellisessä symbioosissa eikä todellakaan näe niissä mitään kummallista. Päinvastoin. Hän kummeksuu ihmisiä, jotka eivät toimi niinkuin hän itse. Miksi pitää ajaa ylinopeutta? Miksi pitää nukkua aamulla pidempään, jos on sovittu aloitus aikaisin? Eikö voi tull ajallaan paikalle? Ihan oikeutettuja kysymyksiä. Ja ihan perusteltujakin.

Ilman by the book -miehiä meillä ei olisi nykyisenkaltaista lainsäädäntöä, järjestyksenvalvontaa, armeijaa, verotusta tai edes yleistä yhteiskuntajärjestystä. Siksi heitä tarvitaan. Itse asiassa jokaisessa meissä pitäisi olla vähintäänkin ripaus by the book -miestä. Mutta toisaalta olisi mukavaa, jos näissä by the book -miehissä olisi ripaus silloin tällöin hällä väliä -asennetta. Ja ihan niissä omilla alueillaan. Se voi olla vapauttavaa. Lisäksi se ilahduttaisi ja yllättäisi muut, ehkä jopa järkyttäisikin.