Selaat arkistoa kohteelle barley wine.

Olutarvio – Panimo Hiisi Loviatar

9.2.2016 Käsityöläisoluet 2016, Olutarviot

Humalat: Columbus, Chinook, Cascade,
Maltaat: Pale Ale, Rye, Caramel
Mausteet: Tumma leipomosiirappi
Voltit: 10,5 %
EBU: 95

”Noita vipusenvoimainen, rautarukkasilla rakentava, synnystänsä rummuteltu, vasaraksi vainotuksi – pirun polkuun paneteltu, pahan perkeeks pohjolasta.”

Panimo Hiisi on yksi suosikkipanimoistani ja kaikki maistamani oluet heiltä ovat olleet laatukamaa. Alkon tämän vuoden käsityöläisolutkampanjaan Hiisi toi rukiisen, tummalla leipomosiirapilla maustetun Loviattaren, joka on tyyliltään barley wine (tai rye wine kuten pullossa lukee). Kovin montaa barley wine -tyyppistä olutta en ole maistanut, mutta ne mitä olen, ovat olleet erinomaisia nautiskeluoluita. Otetaanpa seuraavaksi selvää kuinka ”vipusenvoimainen” Loviatar on!

Ulkoisesti Loviatar muistuttaa melkoisesti kotikaljaa, vaahtoa ei muodostu juuri lainkaan. Tuoksusta löytyy banaania, ruohoisuutta, kuivahedelmiä, pähkinää ja ehkä myös hieman rusinaa. Maku on maltaisen makea, pähkinäinen, kuivahedelmäinen, karamellinen ja hieman salmiakkinen. Oluen lämmettyä salmiakkisuus korostuu hieman. Suutuntumaa voisi kuvailla sanalla tuhti.

Kyllähän Loviatar ilman muuta laadukas nautiskeluolut on. Salmiakkisuus korostuu makuosastolla oluen lämmettyä ehkä aavistuksen liikaa, mutta tämähän on tietysti makuasia. Loviatar soveltuu hyvin kypsytykseen, ja ostinkin yhden ylimääräisen pullon nimenomaan jemmattavaksi. Kunhan tuon jemmapullon raaskin avata, tarkastellaan kuinka kypsytys Loviattaren makuun vaikuttaa!

ARVOSANA: 3 / 5

2016-02-06 21.37.07_889x500