Selaat arkistoa kohteelle apua kiusaamiseen.

Kiusaaminen

30.11.2014 Yleinen

Kiusaaminen

 

Ajattelin ensimmäisenä kirjoittaa koulukiusaamisesta, sillä tiedän millaista se on. Minua koulukiusattiin koko peruskoulun ajan, ja voin reilusti sanoa että en halua kenenkään kokevan vastaavaa. Koulukiusaaminen on väärin, aina eikä siihen ole poikkeuksia. Tiedän olevani tässä jyrkkä, mutta se on ymmärrettävä, että se on väärin aina. Tietenkin kun kiusaamiseen puututaan, ei pitäisi pyrkiä vain lopettamaan sitä, vaan pitäisi myös pyrkiä selvittämään miksi niin oli alun perin tapahtunut. Koska voi olla että kiusaamalla, kiusaaja purkaa omia ahdistuksen tunteita tai pelkojaan muihin. Hän ei välttämättä osaa vain suunnata tunteitaan oikein, ja tietenkin siinä on se että mahdollisesti kiusaaja kokee tarvetta esittää muiden edessä kovaa, jottei kukaan saisi tietää hänen omaa ahdinkoa ja pelkoa. Minun mielestäni useimmiten kiusaajat ovat se osa puoli joita pitäisi auttaa enemmän. Sillä useimmiten kiusaaminen kuitenkin valitettavasti johtuu pelosta sekä tietämättömyydestä. Ei tiedetä tarkalleen mitä jokin tarkoittaa joten ei vaivauduta selvittämään mitä se tarkoittaa, vaan ennemmin leimataan se pahaksi asiaksi koska silloin nuoren ja valitettavasti välillä aikuisenkin on helpompi käsitellä aihetta.

 

Useimmiten kiusaajien kohteena on henkilö jolla on jokin luonteenpiirre, jota he eivät hyväksy tai välttämättä vain ymmärrä. Toisaalta kiusaamisen kohteeksi, voi joutua mistä vain syystä, ja ihan milloin vain. Se voi olla koulukiusaamista tai työpaikkakiusaamista, mutta joka tapauksessa se on väärin toista kohtaan. Mielestäni kiusaajan tilanteesta pitäisi ottaa enemmän selvää, kun kiusaaminen paljastuu sekä tietenkin yrittää parantaa kiusatun ja kiusaajan välejä. Usein kun kiusaaminen paljastuu, kysytään syytä että miksi teit niin? Vastaus voi olla melkein mitä vain, mutta useimmiten kuulee syyksi että olet liian lihava, olet liian laiha tai olet herkkä. Ehkä raivostuttavin on jos sanotaan, että syy miksi kiusaa toista on toisen olemassaolo. Se ei ole kunnon perustelu eikä todellakaan oikeuta toisen huonoon kohteluun.

 

Kiusaamiseen puuttuminen

 

Monissa alakouluissa on käytössä Kiva koulu-ohjelma, mutta monesti siitä huolimatta kiusaaminen kielletään, ja pyyhitään maton alle. Varsinkin jos kiusaaminen tapahtuu joskus ennen neljättä luokkaa, ja kiusaajana on poika sekä kiusattavana tyttö, mitä sanovat opettajat: ”Se on vain ihastusta mitä pojat eivät osaa ilmaista. Kyllähän tiedät kuinka pojat ihastuessaan härnäävät ja kiusoittelevat.” Näin opettajat sanovat koulukiusaukseen ennen neljättä luokkaa. Sen jälkeen sanotaan että se on heidän murrosiästä johtuvaa oikkuilua, ja että siitä ei tarvitse huolestua. Lopulta yläasteella sinulle sanotaan, että ei meillä ole täällä kiusaamista, sillä sitä on ehkäisty etukäteen ja meillä on loistava ryhmähenki joka luokassa. Vasta kun sinulle todetaan masennusta tai jotain muuta vastaavaa vakavaa, aletaan miettiä että olisiko mahdollista että sinua hieman kiusattaisiin. Kiusaamiseen puuttumisen seuraava suuri kehitysaskel olisi että kaikki opettajat kuuntelisivat oppilaitaan, ja lisäksi myös tarkkailisivat tilannetta jatkuvasti syrjinnän sekä kiusaamisen varalta.

 

Kuinka toimia jos kiusataan?

 

  1. Kerro vanhemmillesi ja opettajallesi, jos aikuiset eivät usko sinua, älä panikoi vaan mene terveydenhoitajalle tai toiselle luotettavalle aikuiselle puhumaan.
  2. Kerro ystävillesi, jos he eivät tiedä asiasta. Pyydä että voisivatko he mahdollisesti auttaa sinua, tulemalla puolellesi kiusaajia vastaan.
  3. Älä kuuntele kiusaajia, äläkä varsinkaan usko heidän sanojaan.
  4. Puolustaudu kiusaajia vastaan, äläkä näytä heille kuinka he satuttavat. Koska jos näytät, se vain ruokkii heitä, ja he jatkavat kiusaamistasi pidempää.
  5. Koeta olla välittämättä, silloin kiusaajilta menee mielenkiinto ja he lopettavat pian.

Mutta aina kerro aikuisille, äläkä jää asian kanssa yksin!

 

Kuinka toimia jos näkee toista kiusattavan?

Aina kannattaa etsiä aikuinen, jonka voi hakea avuksi ja jolle kertoa asiasta. Jos aikuisia ei ole lähellä mene puolustamaan kiusattua tai jos olet ujompi ihminen, voit ottaa kauempaa todisteeksi videota tai kuvia, joita voit näyttää myöhemmin aikuiselle. Koska usein jos aikuiselle kerrotaan kiusaamisesta, se on kiusatun ja kiusaajan sana toisiaan vastaan, joten puolustaja joka on valmis puhumaan, on kullan arvoinen kiusatulle. Kannattaa silti aina puolustaa kiusattua, jos satut paikalle kun jotakuta kiusataan. Koska jos seuraat sivusta hiljaa, kiusattu saa kuvan että kukaan ei halua edes auttaa häntä, ja uskoo helpommin kiusaajaa.

 

 

 

Kiusaaminen on vaikea asia, ja sitä on niin monenlaista että varsinaisia ohjeita on vaikea antaa. Toivon silti että tästä olisi hyötyä edes jollekin. Lisäksi minulta voi kysyä neuvoa ja tarkempaa apua tapauskohtaisesti, laittamalla viestiä sähköpostiini (jenna.blog.mmm@gmail.com). Olen itse ollut koko peruskoulun kiusattuna, joten jos en muuten osaa auttaa pystyn tukemaan ja ymmärtämään miltä sinusta tuntuu. Joten jos haluat päästä puhumaan jollekin, joka on tilanteen ulkopuolella eikä ota puolta aiheessa, niin minulle voi laittaa viestiä ja autan mieluusti.