Selaat arkistoa kohteelle Ampumahiihto.

Rallitähti on syttynyt

21.2.2017 Urheilu

Viikonlopun kovin uutinen ei ole Kaisa Mäkäräisen pronssi ampumahiihdon MM-kisoista vaan Kalle Rovanperän voitto Mikkelin SM-rallissa.

Ruotsin MM-rallin vuonna 2001 voittaneen Harri Rovanperän pojan suoritus oli ilmiömäinen, hän hallitsi rallia täydellisesti rengasrikosta huolimatta ja voitti uran ensimmäisen SM-rallin. Kalle sai AKK-Motorsportilta, joka vastaa autokilpailujen säännöistä Suomessa erikoisluvan osallistua ralleihin alaikäisenä. Hän on jo voittanut kahdesti Latvian sarjan mestaruuden. Ei ole ihme, että jo nyt puhutaan debyytistä MM-sarjassa.
Näin Kalle ajoi viikonloppuna.

Jääkiekon SM-liigassa tuomarit tekivät selvän virheen, kun hyväksyivät Tapparan Henri Haapalan maalin Ilvestä vastaan. Kuvista käy selvästi ilmi, että kiekko ei koskaan ollut lähelläkään maalia. Toiseksi, miksi he eivät soittaneet videotuomarille asian varmistamiseksi. Tämä pisti jo epäilemään salaliittoteorioita Tapparan suosimisesta.

Ehkä tuomareille voisi antaa suurnnusohjelmilla varustattuja tabletteja avuksi tarkistuksia varten.

Saksan Laura Dahlmeier voitti yhteensä viisi kultaa Itävallan Hochfilzenissä käydyissä ampumahiihdon MM-kisoissa. Yhdysvallat sai menenstystä, kun Susan Dunklee oli yhteislähtökilpailun toinen, jo aiemmin Lowell Bailey voitti kultaa miesten normaalimatkalla. Kaisa Mäkäräinen hiihti viimeisen lenkin kovaa ja ohitti Tsekin Gabriela Koukalovan. Ja kotisohvilla hypittiin onnesta, tosin minä en pomppinut. Kaisalle voisin antaa vinkiksi nopeuttaa ampumista. Ei sitä hutia tarvitse pelätä.

Formula E-sarja palasi talvitauolta Buenos Airesin kilpailulla. Lucas Di Grassin auto suti lähdössä ja Sebastien Buemi otti jo alussa kärkipaikan, jonka hän piti autonvaihdon jäkeenkin ruutulipulle. Keskijoukossa nähtiin viihdyttävää taistelua, joten siinä mielessä kilpailu oli hyvää seurattavaa. Buemi on voittanut kaikki kolme ajettua osakilpailua. Toiseksi ajoi Jean-Eric Vergne ja kolmaDs oli paalulta lähtenyt Di Grassi.
Pisteissä Buemin johto Di Grassiin kasvoi 29 pisteeseen. Seuraava kilpailu ajetaan Meksikossa 1. huhtikuuta, joten sitä ei tarvitse niin pitkään odottaa.

Parhaillaan on menossa rattikelkkailun MM-kisat Saksassa. Ne niputan yhteen ensi viikolla.

Kelkalla joulun viettoon

21.12.2014 Jääkiekko, NHL, Urheilu

Harvalukuinen lukijajoukko ihmettelee, minne minun kirjoitukseni ovat hävinneet. Minua on työstänyt Jatkoajalle työstämä artikkeli maalivahdeista sekä elämän järjesteleminen, mutta tässä teille joululukemista, josta voivat nauttia Helsingin Sanomien Esa Lilja sekä Urheilusanomien Vesa Rantanen yhdessä Ylen Niki Juuselan kanssa.

Suomalaiset ovat iloinneet Kaisa Mäkäräisen suorituksia kauden kolmena maailmancup-viikonloppuna, seitsemän kertaa palkintopallilla 12 kilpailusta. Eihän voita kauden jokaista kilpailua, mutta tasaisella suorittamisella hän voi juhlia Venäjällä maaliskuun lopussa uransa kolmatta maailmancupin kokonaisvoittoa. Ampumahiihto on jopa tavallista hiihtoa kiinnostavampi, sillä ylivoimaisesti kilpailua johtava voi pilata kilpailunsa ampumapaikalla ammuttujen ohilaukausten takia. Olisi mukavaa kokea, miltä tuntuisi ampua tauluja alas, mitähän Suomen Ampumahiihtoliitto sanoisi ehdotuksestani?

Viikolla NHL:ssä nähtiin kaikkien aikojen pisin rangaistulaukauskilpailu Florida Panthersin ja Washington Capitalsin välillä, 20 kierrosta ja 40 laukojaa. Kilpailun aikana Ron Jeremy on luultavasti ajanut partansa.

Rattikelkkailun maailmancupia on laskettu Kanadan Calgaryssä, mutta Suomessa siitä ei mainita, vaikka Tea Karvinen osallistui ainoana suomalaisena lajin MM-kisoihin laskien pää edellä, kuten mahakelkkailussa tehdään. Mahakelkkailua ovat viime vuodet dominoineet latvialaiset Dukursin veljekset. On todella ironista, että lajin nimi on rattikelkkailu, eihän kelkkaa ole ohjattu ratilla sitten 60-luvun. Kelkkaa ohjataan vaijerien avulla ränniä pitkin. Tämän kirjoituksen innoittamana isät vievät lapsena pulkkamäkeen.

Lopuksi vielä kunniamaininta Laajasalon opiston väelle, joka antoi minun osallistua toisen kerran urheilutoimittaja-linjan pääsykokeisiin. Ensi kesänä nähdään.

Malesian helteestä Floridan aurinkoon

24.3.2014 Yleinen

Tulevana viikonloppuna jatkuu Formula 1:sten maailmanmestaruussarja Sepangin radalla Malesiassa. Reilut 5 kilometriä pitkä rata on rakennettu vuonna 1999 ja sen on suunnitellut f1-ratojen arkkitehti Hermann Tilke.

Ferrarin moottori osoittautui muita painavammaksi ja sitä pidettiin italialaislehtien mukaan syynä Fernando Alonson ja Kimi Räikkösen heikkoon menestykseen. Pystyykö talli kuromaan Mercedeksen etumatkan kiinni vai odotetaanko euroopan kilpalujen alkuun?
Red Bull-talli haluaa varmasti parantaa pannukakuksi mennyttä Australian kisaa ja toiveissa olisi Sebastia Vettelin voitto, ellei taas matikkapää mene sekaisin, kuten kävi Ricciardon kohdalla. Sääntöjen mukaan polttoainetta saa kilpailun aikana kulua 100 litraa tuntia kohti.

Valtteri Bottas totesi Ylen haastattelussa, että seuraava askel olisi palkintopallipaikka. Ainakin kaverilla on motivaatiota ja ennen kaikkea pitkäjänteisyyttä, sillä moottoriurheilussa menestys ei tule yhdessä yössä. Itse olin vakuuttunut Bottaksen ajosta Melbournessa, komea nousu pisteille rengasrikkoon johtaneen seinäkosketuksen jälkeen. Myös Sky Sportsin asiantuntijat kehuivat Bottaksen suoritusta.

Sunnutai-iltana suomen aikaa käynnistyy Flordan St. Petersburgin katuradalla Indycar-kausi. Kaudesta tulee mielenkiintoinen sillä kilparatojen väriläiskä Juan Pablo Montoya tekee paluun sarjaan sitten vuoden 2000, jolloin hän voitti Indy 500-kilpailun.
Myös tässä sarjassa jaetaan tuplapisteitä, mutta vain kolmesta ovaalikisasta, Toukokuun Indy 500, Poconon ovaalikisa sekä Fontanan päätöskisa joka ajetaan elokuun vimmeisenä viikonloppuna. Tulevissa kirjoituksissa kerron sarjan tapahtumista.

Suomi sai paralympalaisista ainoastaan Ilkka Tuomiston hopeamitalin, siitä huolimatta ihmisten silmissä hehkuu suuri kunnioitus urheilijoita kohtaan, sillä he eivät anna vammojensa haitata kilpailuhenkisyyttä. Toivottavasti Paralympialiike saa uuden esikuvan tapaus Pistoriuksen jälkeen.

Lämpimät onnittelut Kaisa Mäkäräiselle hänen uransa toisen ampumahiihdon maailmancupin kokonaisvoitota. Mikäli suomalaismenestystä ei tule vupden muissa arvokisoissa, hän on luultavimmin vahvoilla vuoden urheilija-äänestyksessä.

Urheilunörtti kiittää ja kuittaa.